mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:146/400)

Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 189

mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej  1 szklanka kefiru ¾ szklanki erytrytolu  1 czubata szklanka jagód  2 łyżeczki proszki do pieczenia 3 łyżki masła orzechowego  ½ łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jagód) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Teraz wsyp jagody i ponownie zamieszaj masę, ale bardzo delikatnie(...)jagód.  Foremkę wysmaruj olejem kokosowym (ja tak zrobiłam) albo wyłóż papierem do pieczenia.  Wyłóż masę do formy.  Ciasto piekłam 30 minut w nagrzanym do 180 ° C piekarniku w termoobiegu, a następnie 25 minut w 150 ° C ustawiając funkcję góra-dół. Podsumowując - do suchego patyczka 😁 *szklanka miała

Zdrowie na języku :P
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 154

mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik

codojedzenia
Bezglutenowy chlebek z ziarnami 166

łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) • 1 i 1/2 łyżeczki soli Mokre • 2 szklanki wody • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Wymieszać w misce wszystkie składniki suche. Jeśli nie macie mielonych nasion lnu, to należy je zmielić w młynku do kawy, bo to one sklejają ze sobą wszystkie składniki. • Miód rozpuścić w wodzie(...)papierem do pieczenia. Jest to porcja na jedną dużą keksówkę lub dwie mniejsze. • Odstawić całość na 2 godziny. • Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut. • Następnie chlebek wyjąć, odwrócić do góry dnem i podpiec jeszcze spód przez 15 minut

To co kocham
Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami 249

mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy. Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (jeśli chcemy wyższe ciasto należy użyć mniejszej tortownicy, ja używam 24 cm, więc ciasto nie jest za wysokie). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 169

mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) 187

natłuszczonej formie do pieczenia sk ó rką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sk ó rkę(...)upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Ungete una pirofila con dell'olio e mettete in filetto di trota con la pelle rivolta verso il basso, a contatto con la pirofila. Cospargere

La grande e la piccola cuoca
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 198

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)mąki pszennej typ 405, 1 kopiasta łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 100 g smalcu z czosnkiem ( Tarczyński  w słoiczku) , 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 10 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Kotlety mielone z pestkami dyni 215

Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon(...)mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Nóżki kurczaka z chrupiącą skórką 294

ząbek czosnku, przecięty na pół 4 łyżki miękkiego masła 1 czubata łyżka przyprawy "kurczak złocisty" 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce mieszamy miękkie masło, przyprawę "kurczak złocisty(...)słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie. Marynatą nacieramy naszego kurczaka, do miski dorzucamy przecięty na pół ząbek czosnku, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (6-12). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy nóżki kurczaka (ząbek czosnku wyrzucamy), doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, aż skórka ładnie się

My Culinary Art
Nadziewane szyjki drobiowe 202

Przygotować farsz. Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą. Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (Aby sprawdzić, czy farsz(...)jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.) Skórki z szyjek nadziać farszem. Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć. Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron. (Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru

Di gotuje
Gołąbki z dodatkiem jabłka i brązowego ryżu. 211

Zanurzyć we wrzątku na 5 minut. Odsączyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. 1 jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż ugotować. W misce wymieszać mielone mięso z cebulą, jabłkiem, ryżem i majerankiem. Dodać sól i pieprz. Nakładać po łyżce farszu na liść i zawijać ściśle i dokładnie. Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty(...)ułożyć na nich ciasno gołąbki. Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę luźnych liści kapusty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 3 godziny. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Pieczeń z porem i jabłkiem 167

spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do  foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem i jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Drożdżówki z makiem 253

Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.  Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.  Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę(...)masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią

Ciasteczkowy Potwór
Czarny makaron z łososiem 201

mielonego ½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 250 g czarnego makaronu porcja pasty z awokado, tutaj przepis 1 łyżka natki pietruszki do posypania Ułóż łososia w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik

codojedzenia
Pieczeń rzymska z papryką 159

mielonego, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 surowe jajko, 1 papryka, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, majeranek. Krok 1 Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Krok 2 Do mięsa dodajemy przyprawy i zioła, musztardę, surowe jajko oraz cebule, paprykę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Krok 3 Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku

Coś bym zjadła
Mazurek makowy 209

Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy.  Dodajemy również posiekane orzechy i proszek(...)pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami. Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy

Taste Therapy
Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z ziemniakami, boczkiem i cebulą. 414

mielona słodka, - olej Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem. Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Szarlotka z kawałkami jabłek 223

łyżeczka proszku do pieczenia Na obłożenie:    2,5 kg jabłek antonówek    140g brązowego cukru    50g masła roślinnego    3 łyżeczki mielonego cynamonu    3 goździki Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum(...)godzinę. Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno). Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut. W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon

peggiwkuchni
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 213

mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Nogi kurczaka pieczone z imbirem, sosem sojowym i czerwoną cebulą 162

idealnie nadaje się do polania ryżu czy puree. Składniki: 6 nóg kurczaka 1 cebula czerwona 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 4 plasterki imbiru świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Nogi kurczaka nacieramy słodką papryką, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czerwoną cebulę kroimy w pióra, dodajemy ją do naczynia, układamy plasterki imbiru. Całość polewamy sosem(...)sojowym i pieprzem, przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 4-5godzin. Przed upieczeniem polewamy mięso oliwą z oliwek.  Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez 70 minut od momentu nagrzania piekarnika

Gotowanie i blogowanie
sernik w kruchym cieście 315

mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 173

mielonego cynamonu pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.Dynie umyj, obierz, wydrąż. Jeśli jest to hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw. Upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik kokosowo – pomarańczowy 227

serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 i 1/3 szklanki cukru 150 ml śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 pomarańczy łyżeczka esencji waniliowej 1/3 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) 5 jaj 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 30 g masła Do dzieła!!! Wiórki mielimy bardzo drobno i mieszamy(...)skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy ją z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i w momencie wstawienia sernika zmniejszamy temperaturę na 150 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Sernik pieczemy 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki

sierotka maRysia w kuchni
Tarta makowa z bakaliami 190

mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie mak z rozpuszczonym masłem z cukrem i dodajemy bakalie. Na koniec dodajemy jajka i amaretto i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchenne Wariacje
Jedno-porcjowe ciasto marchewkowo-jabłkowe z cynamonową nutą 200

mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody mini garść rodzynek opcjonalnie miód do dosłodzenia (dla mnie jabłko, marchewka i rodzynki dały wystarczającą słodycz) Sposób przygotowania: Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce(...)średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję  w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej jak sami będziecie kontrolować sytuację:)) jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe krakersy cebulowe 199

mielimy na mąkę dodajmy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy odstawiamy na na kilka minut żeby masa spęczniała (3-5 minut) dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Golonka w piwie 200

mielony 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku Do podania pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem duszona kapusta kiszona Instrukcje Golonki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy skórę „w kratkę” co kilka centymetrów. Golonki nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik

Kulinarna Pokusa
Schab inaczej 280

rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka  rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą(...)uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.  Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut

Kuchenne aromaty
Miodowo - winne pieczone jabłka 238

gotuje się zaprawy na zimę.  Różnica jest taka, że starego pieca już nie ma. Składniki 6 kwaskowych jabłek 6 płaskich łyżeczek miodu  6 łyżeczek masła rodzynki  mielony cynamon czerwone wytrawne wino  Sposób Jabłka myjemy. Górną stronę każdego jabłka wydrążamy uważając aby nie uszkodzić dolnej części jabłka.Gotowe jabłuszka układamy na blasze, wydrążoną stroną do góry(...)miejsca usuniętych gniazd nasiennych nakładamy po łyżeczce miodu i masła, wsypujemy po kilka rodzynek, posypujemy cynamonem.  Każdą dziurkę do połowy wysokości zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 35 minut.  Podajemy na zimno lub na ciepło

Kuchenne aromaty
Kiełkująca kasza z pieczarkami, łososiem i chipsami z jarmużu 208

mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku

Moniki Smakołyki
Ślimaki z ciasta francuskiego z wołowiną szynką i serem. 174

ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy  pasek długości(...)centymetrów. Na wołowinie układamy szynkę i ser. Zwijamy delikatnie w rulon, zostawiony margines smarujemy jajkiem. Tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Okładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół.  Wyciągamy z piekarnika, smarujemy jajkiem po całej powierzchni i znów wkładamy do piekarnika na 14 minut w tej samej temperaturze

BaRepas
Makaronowa Zapiekanka Meksykańska 163

cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem,  ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut(...)razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu.  Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku ok 15 min. Uwaga gorące :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Ciasto marchewkowe najlepsze 236

mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku

CookYourself
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2776

mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
ROLADKI Z MIELONEGO Z SEREM 254

Pomysł na fajne danie z mielonym miejscem i serem korycińskim. Pyszna propozycja!   Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pęczek natki pietruszki 3 grube plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej 4 łyżki bułki tartej sól.pieprz Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekana natkę, bułke tartą.  Wyrabiamy. Bierzemy na dłoń porcje mięsa, spłaszczamy(...)mięso  układamy kostki wczesniej pokrojonego sera, formujemy w podłużne  roladki. W każdą wbijamy wykałaczkę, układamy na ruszcie w  piekarniku, pieczemy ok 25 minut na rumiano. Do przygotowania roladek użyłam sera korycińskiego swojskiego  CZESŁAWY ZARZECKIEJ

Z Majeczką w kuchni
SCHAB W ZIOŁACH 238

mielonego- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego- 2 łyżeczki koperku suszonego- 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej- 1 łyżeczka majeranku- 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej- 8 łyżek olejuSposób przygotowania:Na talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy musztardę oraz olej dokładnie mieszając. Nasze plastry schabu rozklepujemy i dokładnie maczamy w przygotowanych wcześniej przyprawach. Następnie układamy na blachę i wkładamy do piekarnika

Mentor Smaku
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 237

mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać w żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowanym nadzieniem.Posypać utratą na tarce mozzarellą, lub żółtym serem. Na dno naczynia dodać 4 łyżki posolonej wody aby zapobiec przypaleniu. Piec w piekarniku

zielonacukinka
Lasagne 238

Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 25 min, ilość porcji: 4 - 6 Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne(...)smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)! ***** Peas and carrots (fresh vegetables must be washed, peeled and cut) steam cook about

Projekty ze smakiem
Peanut butter granola bars- welcome to PARADISE 233

mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci i wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi i miksem nasion Dodajemy masło orzechowe/orzeszki ziemne, rodzynki, sól i cynamon- u mnie to cała torebka  Dodajemy miód/syrop i mieszamy całość ręką Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę z piekarnika

peanutbuttermonster
Schab Pani Jadzi 172

mielonego czarnegoPrzyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka razy, tak aby mięso było obtoczone w przyprawach. Szczenie zawiązać i włożyć na 4 dni do lodówki. Codziennie odwracać worek, aby mięso było równo nasączone. Piątego dnia wyjąć z lodówki, obsuszyć, a następnie suszyć w piekarniku

Praktyczna pl
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 583

piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie ciasto lekko wyrasta, tylko trochę . Ale nie opada. Długi czas pieczenia i niska temperatura sprawiają, że ciasto jest równe.( nie rośnie gwałtownie i nie opada). Zostawić do całkowitego wystygnięcia ( ok.12h) Wyłożyć na talerz i posypać mielonym

Smaczne Zdrowe
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 174

masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki kawy mielonej,     150 ml wody     5.   Polewa czekoladowa:       200 g czekolady,     100 g masła,     3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)żółtku ciągle miksując, po uzyskaniu jednolitej masy przesiać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.     2.   Ciasto czekoladowe:  Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier

Kulinarna (nie)codzienność
Pieczony ziołowy kurczak z pieczonymi ziemniakami i warzywami 131

świętach zawsze wskakuje zwykły obiad, jakieś fryty, kurak lub pieczone ziemniory. Ten obiad jest o tyle cudowny , że przygotujesz go w kilka chwil wsuniesz wszystko do jednego piekarnika i na tym koniec, reszta zrobi się sama . Trzeba tylko pamiętać żeby wyciągnąć zanim się zwęgli składniki na 4-5 osób: tuszka kurczaka o wadze około(...)majeranku lub 2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku masło, około 1/2 kostki przyprawa do warzyw i ziemniaków: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki drobno zmielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku olej w sprayu lub zwykły

Ogrodnik w podróży
Domowe hamburgery 240

Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie(...)bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C  przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku

mojewypiekiinietylko
Świąteczne przepisy z Lubellą 112

zimnego masła 200 g cukru pudru 50 g kakao 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja szczypta soli sernik: 1 kg sera twarogowego (mielony z wiaderka) 200 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 4 jaja- żółtka i białka oddzielnie 2 opakowania budyniu waniliowego szczypta soli dodatkowo mleczna czekolada(...)masy serowej. Na kruchy spód wylać masę, a na wierzchu zetrzeć na dużej tarce ciasto z zamrażalnika. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni. Piec 50 minut, wyłączyć piekarnik, nie otwierać go, tylko zostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, kolejno uchylić i zostawić do całkowitego wystudzenia, a kiedy już wystygnie włożyć do lodówki na minimum 6 godzić

Kraina Miodem Płynąca
Kapsalon 151

żółtego sera oraz sałatki warzywnej. Danie to przygotowywane jest w foremkach do zapiekania, w których warstwami układane są frytki, shoarma oraz ser. Całość zapieka się przez kilka minut w piekarniku, do momentu roztopienia się sera i podaje z sałatką oraz sosem. Jeśli chodzi o sos, z którym podawany jest kapsalon to jest to najczęściej sos czosnkowy oraz jakiś pikantny(...)mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapsalon z kurczakiem Składniki na kapsalon. 50 dkg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mieszanki 7 przypraw 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

MeCooks
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 232

ciężar kamienia świadczy o jego stabilności oraz wytrzymałości. Szamot w przeciwieństwie do granitu dużo łatwiej naruszyć, czy w ogóle zbić. Minus jednak oczywiście jest - dużo trudniej wyjąć go z piekarnika i może wyginać kratkę (wtedy należy używać go na dnie pieca). granit jest polerowany, co na początku dawało wrażenie, że gorzej wchłania wilgoć Najpierw upiekłam pizzę na stronie polerowanej(...)łyżka oliwy z oliwek na czubku łyżeczki soli morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę

Kuchenna Kontrrewolucya
Kolorowe szaszłyki drobiowe z piekarnika 123

przekornie zachciało się grilla. A konkretnie kolorowych szaszłyków. Magicznych, przypominających lato, słońce i ciepło. I są. Co prawda nie robione na grillu w słonecznym ogrodzie, ale z piekarnika w ciepłej kuchni. Niby to nic odkrywczego czy trudnego, robiłam tak już nie raz. Kilka składników dobrze doprawionych, nabitych na patyczek, po wyjęciu z pieca roztacza w kuchni niesamowity zapach. I już(...)ogórki kiszone Marynata - kilka łyżek oleju - łyżka domowej wegety  lub innej ulubionej przyprawy do grilla/mięs - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki chili - 1 łyżeczka czosnku mielonego - szczypta majeranku i kminku mielonego Wykonanie Mięso myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnego tłuszczyku i błonek, kroję w średniej wielkości kostkę. Przekładam do miski, dodaję olej i przyprawy

Kuchnia z widokiem na ogród
Kawowo-malinowa delicja 92

cukru pudru 15 dag białych wiórek kokosowych   Krem śmietanowo-kawowy: 500 ml śmietanki kremówki 25 dag serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy naturalnej mielonej 50 ml wrzątku 2 listki żelatyny   Malinowa galaretka: 2 galaretki malinowe 700 ml gorącej wody 500 g mrożonych malin   Kawowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru(...)łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 listki żelatyny 100 ml wrzątku Gorzkie kakao do oprószenia     Sposób przygotowania: Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Piekarnik nagrzać do temp 180*c na grzaniu góra dół. Białka jaj-jeśli używamy mrożonych należy rozmrozić do temp pokojowej, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy białka będą sztywne

Wanilia i Kardamon
Wege pasztet z selera 115

lubię, gdy smaki się przełamują i są wyraziste. Jeśli jednak zależy Wam na przygotowaniu łagodnego pasztetu, wówczas można te dodatki pominąć. Wszystkie ugotowane składniki pasztetu mielę w maszynce do mielenia mięsa . Można jednak użyć też blendera, jednak trzeba pamiętać, by nie zmielić warzyw na papkę. Powinny to być bardzo drobne kawałki. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się(...)mielenia mięsa. To samo robimy z ugotowaną kaszą i podsmażoną cebulką. Powstałą masę mieszamy. Dodajemy świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz: jajko, żurawinę, mąkę owsianą, sól i majeranek. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy łyżką. Pieczemy w piekarniku

Wiszniówka
Serowe muffiny z wiśniami z kompotu 194

kompotu Składniki : składniki suche: 1,5 - 2 szklanki mąki  przestrzennej 1/2  szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki mokre: 180 g twarożku sera białego (mielonego - z wiaderka) około 130 ml kefiru 2 jajka 1/4 szklanka oleju dodatkowo: wiśnie z kompotu kruszonka Przygotowanie : Do jednej miski przekładamy suche, do drugiej mokre i mieszamy(...)składniki mokre i dokładnie je łączymy. Uzyskanym ciastem uzupełniamy do 3/4 wysokości papiloty, nakładamy odsączone z kompotu wiśnie, posypujemy kruszonką.  Wstawiamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z kaczki z bakaliami 187

mielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, razem z suszoną żurawiną sparzmy gorącą wodą, dodajemy do masy i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremek aluminiowych i wyrównujemy wierzch maczając łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Wegański tofurnik z persymoną i nerkowcami! 160

tofu naturalnego 25 g mąki kokosowej łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego (można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego) szczypta soli kopiasta łyżka wiórek kokosowych kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka syropu z kwiatu kokosa mała persymona nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji (ja kupuję(...)PureRaw.de ) Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą. Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony. Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie

Poranek na słodko
Ciasto z makiem i śliwkami 172

podsypania 3 g proszku do pieczenia 7 g cukru waniliowego 90 g masła 2 duże jajka puszka (900 g) masy makowej ok. pół kilograma śliwek ok. pół łyżeczki mielonego kardamonu Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników. Wszystko(...)razem wyrobić ręką na gładką masę. Blat roboczy podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 2 cm dłuższych niż wymiary formy. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. Masę makową wyłożyć do miski i wymieszać. Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek. Na ciasto wyłożyć masę makową. Równo rozprowadzić. Na wierzchu masy makowej ułożyć połówki śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
PLACUSZKI TWAROGOWE Z PORZECZKAMI 161

czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)PRZYGOTOWANIE :  Twaróg przekładamy do miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut

Kulinarne Fantazje Marioli
GALETTE ZE ŚLIWKAMI 179

Mąkę, sól skórkę z cytryny, cukier mieszamy, Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy śmietanę/jogurt/maślankę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie, tę warstwę można pominąć) 1 żółtko 2,3 łyżki cukru pudru 1/2 kg śliwek 1, 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka łyżek marmolady śliwkowej(...)Śliwki myjemy , kroimy w ósemki. Dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy.      Ser łączymy z żółtkiem i cukrem pudrem, mieszamy.        Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na blachę , na której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 188

niewielkiej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości. Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu(...)odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec zapiekania - wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekankę wyjąc z piekarnika po rozpuszczeniu się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Kotlety mielone tradycyjne 207

Najzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku(...)mielenia mięsa. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie - jak wchłonie wodę odcisnąć porządnie. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wegańskie brownie 2, Trash Eclair (Seinfeld) 178

przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki(...)gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej

Qlinarnie i Qlinarnie
BEZGLUTENOWY CHLEB 188

SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka mielonego siemienia lnianego - łyżeczka babki płesznik - 2 łyżki oleju  WSZYSTKIE SKŁADNIKI (oprócz oleju) wsyp do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ja używam robota, jeśli robisz to ręcznie najlepiej(...)łyżki.Pod koniec mieszania dodaj olej. NACZYNIE ŻAROODPORNE  wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze

Kuchnia bezglutenowa Loli
żywiecki chleb z ziemniakami 198

mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 203

mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką . Do foremki wysmarowanej masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Szybki i prosty Sos pomidorowy 178

litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole serce Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Zmielić pomidory w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu zagotowania się sosu na dość dużym ogniu. (u mnie w skali 1-9,  gotowałam(...)Gotować, do momentu aż zmielone pomidory zmniejszą swoją objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego

moj przepis na
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 190

starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki drobno posiekanego pora pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 łyżka tartego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona papryczka chili(...)łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Obiadowe kubeczki 189

cukinii wydrążyć środki  miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli  dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni  dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody 3. - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem(...)kostką  wymieszać z farszem faszerować cukinię i paprykę przykryć kapelusikami poukładać na blachę  kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni  p iec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody 4. - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą

W królestwie smaków Beaty
COBBLER Z TRUSKAWKAMI – truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami 201

migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone truskawki ( duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania. CIASTECZKA: Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość(...)pomocą kieliszka wycinamy okręgi. Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą śmietany i posypujemy kokosem oraz posiekanymi ( obranymi ze skórki ) migdałami. Wkładamy do nagrzanego na 170C ( z termoobiegiem ) piekarnika na ok. 25 minut. Uwaga! Jeśli zobaczymy , że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną! Pycha

Ostra na Słodko
Tarta serowo-pomarańczowa 158

tarty nie musicie sobie zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014. Składniki: 1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego ciasta francuskiego 500 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki soku pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 2 pomarańcze do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim prostokątną blachę(...)pieczenia o wymiarach 23x39 cm (wcześniej wysmarowaną masłem), ciasto musi zachodzić na ścianki blachy. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 min., aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Piec 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić

Domowa Cookierenka Agi
Serowe ciastka z jabłkami (uśmiechnięte ciastka) 474

Następnym razem tak właśnie zrobię :) Składniki (na ok. 24 szt.): 250 g mąki 250 g zimnego masła (lub mniej, patrz: wstęp) 250 g mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą(...)włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę jabłka i posypać ją cynamonem

Domowa Cookierenka Agi
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 162

wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane(...)gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód

Dzieje kuchennej Wiewióry
Golonka pieczona z warzywami 226

150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową(...)soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy

Kulinarna Pokusa
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1093

dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej  2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/ 1 łyżka mielonych  orzechów/użyłam nerkowce/ 1 łyżka  sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka  sody oczyszczonej 5-6  szt. małych truskawek Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie(...)rozgnieść i skropić  sokiem z cytryny. -Dodać oliwę i  wsypać  przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster

Zakamarki mojej kuchni
Wytrawne muffinki z mąki pełnoziarnistej na dobry początek tygodnia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy w domu. 155

łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyzeczki chili mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki vegety szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia sodę, przyprawy, startą na tarce wędlinę i ser żółty) wymieszałam ze sobą. Posiekaną cebulkę zeszkliłam na odrobinie oleju wraz(...)pieprzem. Masło rozpuściłam. Wymieszałam dobrze z jajkami, jogurtem, cebulką i mlekiem. Mokre składniki dodałam do suchych i dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Powstają błyskawicznie i szybko znikają. Polecam smaczną zabawę w wytrawne muffinki. Przepis zgłoszony

Kuchnia po mojemu
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 217

Bardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za bardzo nie spiec - chodzi o to aby spiekła się skórka a nie miąższ. W zależności od ostrości papryki, można ich dodać więcej lub mniej. Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki(...)porcje1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone  i obrane ze skóry, pozbawione pestek2 mała cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki  mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750  ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki

Stare Gary
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 339

BISZKOPT MAKOWY:10 białek (w temp. pokojowej)szczypta soliziarenka z 1 laski wanilii  225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek(...)Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka z laski wanilii zmiksuj w malakserze, aż całość zrobi się nieco drobniejsza, choć nie musi to być miałkość cukru pudru.W drugiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik Wielkanocny 161

mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie;Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej(...)ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
Szybka tarta z figami 259

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego(...)wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Tagin po Polsku... 167

angielskiego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich  - pół łyżeczki pieprzu białego mielonego - sól,pieprz - odrobina chili  Sos chrzanowy: - sos który otrzymamy z potrawy - 4 łyżki chrzanu - 4 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i nacieramy solą i pieprzem.Warzywa również myjemy i obieramy. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu. Następnie mięso wkładamy do miski wlewamy łyżkę oleju(...)naczynie wlewamy 2 łyżki oleju i 5 łyżek wody, następnie kładziemy cześć warzyw solimy i pieprzymy delikatnie, kładziemy plastry mięsa i tak układamy warstwami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni 30-40 min. Sos który wydobył się z potrawy przelewam do rondelka, dodajemy chrzan i śmietanę. Gotowym sosem polewamy plastry mięsa i warzywa i gotowe. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 513

końcu jak jest słodko. Bardzo Wam polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem.                Składniki:   8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami(...)stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.     Krem:   300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany

Made By Mom And Son
Shish Kebab 217

dodatek do całości. Ach, rozmarzyłam się na samo wspomnienie. Tych, których zachęciłam zapraszam do spróbowania, a na pewno nie będziecie żałować.   Składniki dla 2-3 osób: 500g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub wołowego 1 mała papryczka chili lub pół większej ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki kolendry 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1/3 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Czosnek, pietruszkę i chili(...)kminek i kolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika.  Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z mielonego 332

Kochani, jeżeli lubicie mięso mielone, chili con carne :) to znaczy że ten obiad jest dla Was. Pokochacie go. Nie należy do mojej ulubionej półki obiadów- czytaj : efektownych obiadów w 30 min - ale smak jest rewelacyjny. Zachęcam wszystkich do tej zapiekanki- jest przepyszna . Polecam Zaczynamy:  Składniki:500 gr mielonego mięsa1 puszka pomidorów1 puszka czerwonej fasoli1 cebula250(...)cebula4 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka pasty currystarty serokoło 250 gr makaronu Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę I smażymy ją na oleju około 3 min. Dodajemy mięso mielone. Smażymy tak długo, aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy puszkę pomidorów. Przyprawy. Pastę curry. Mieszamy I dodajemy bullion oraz fasolkę. Zagotowujemy. Zmniejszamy gaz I zostawiamy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania