mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć
królestwo garówmieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się ciastem, aż do samego rantu. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatitymielone, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem i chwilę podgotować. Następnie wyjąć i zdjąć z niej liście. Grubsze nerwy ściąć,uważając aby go nie uszkodzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno wyłożyć liście kapusty, na to ryż, warstwę mięsa na wierzch resztę kapusty. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika
Smaczne Potrawymielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy ok 25 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku
Kuchnia w czekoladziemielone, cebulę, czosnek, marchewkę i posiekany rozmaryn. Mieszając, smażyć przez 4-5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać pomidory, mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 2. Makaron ugotować, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce i 3/4 sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z mięsem oraz jajkami. Piekarnik
Moja Galeria Smakumielonych migdałów (mąka migdałowa) 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji, mleko, cukier puder Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Nastawiamy piekarnik
Ciastkozercysosu - do smaku) posiekany koperek Wykonanie: Kalarepy obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu ścinamy czubek i drążymy środek (łyżeczką lub małym nożykiem). Mięso mielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku(...)jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut. Po wyjęciu, do sosu (jeśli lubimy łagodniejszą wersję) dodajemy trochę śmietany 18% i całość posypujemy sporą ilością świeżo posiekanego koperku
Walijskie Pichceniemielonego firmy Oleofarm 10g płatków żytnich 10g czekoladowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein 5g orzechów włoskich 50g dojrzałego banana Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy tak powstałą masę przekładamy na talerzyk i wstawiamy na około 2 minuty do mikrofali (jeśli jesteście przeciwnikami mikrofalówki myślę że bez problemu możecie upiec je w piekarniku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmielone z łopatki dokładnie mieszamy z bulionem, doprawiamy pieprzem, majerankiem, prażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz ewentualnie doprawiamy solą, wszystkie składniki mieszamy. Formujemy z masy mięsnej 4 sporej wielkości kotlety. Rozgrzewamy na patelni grillowej odrobinę oleju i układamy na patelni kotlety, obsmażamy je z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczarkami, podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj, że taka(...)ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wywaru z duszenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem rzepakowym keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 40 minut. Gotowe! Smacznego! Wartość kaloryczna porcji 120g Pasztetu Wiosennego = około 167 kcal
IzaGotujemielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania. W miedzy czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D, po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa. Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu. Faszerujemy aż po brzegi. Zamykamy nafaszerowane papryki denkiem paprykowym. Do naczynia wlewamy pomidory z puszki. Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy do nagrzanego piekarnika
MarciochaKucharzymielony pieprzSzczypiorek do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie dusimy dynię ok. 10 min. pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko razem smażymy przez ok 7 min.Kroimy bagietkę na kromeczki i podsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku
kulinarnyJamielonych goździków28 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliidynia – 270 g gęstego puree z dyni*5 dużych jaj110 g kwaśnej śmietany w temp. pokojowejPolewa:1 puszka mleka niesłodzonego -410g (evaporated milk)70 g masła150 g ciemnego cukru muscovado* Dynię obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki można ugotować w wodzie lub na parze do miękkości albo upiec w piekarniku
UgotujmyTo.plniewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki.W maszynce mielimy grzyby gotowane, smażone i bułki. Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ). Ciasto wyjmujemy(...)placki. Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek. Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek. Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut. Babeczki gotowe. Nadmiar ciasta wykorzystamy na ciasteczka.Smakują, jak paluszki.Smacznego
Maminek kulinarnykolendra mielona- chili czerwone- kawałeczek świeżego imbiruZiemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami.Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku
SMYKWKUCHNI