orzechów włoskich (łuskanych) 1 duży ząbek czosnku 150 g gęstego jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta soli 1 łyżka oliwy Monini NonFiltrato + więcej do polania na talerzu do dekoracji: mielona papryka, płatki chilli lub sumak nasiona sezamu listki świeżej mięty i/lub kolendry (może być też natka pietruszki) Przygotowanie dipu z bakłażana i orzechów(...)włoskich: 1. Bakłażany przekrój na pół, ułóż rozcięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz przez ok. 45 minut, aż skórka bakłażana się pomarszczy, a jego wnętrze stanie się miękkie. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. 2. Orzechy wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż przez
Chilli Czosnek i Oliwamięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 45 minut
Kulinarne Fantazje Marioliszczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między ciastkami muszą być spore, ponieważ zwiększą one swoją średnicę dwukrotnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół
Trzeci talerzmielimy na gładką mas ę. W misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuocakostkę. Usmaż ziemniaki na oleju. Posól. Usmaż mielone mięso z kurczaka. Dodaj ziemniaki i przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp serem i zwiń placek w rulon. Ułóż tortille ciasno w wysmarowanej formie. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i zapiecz danie przez 15 minut. Wyjmij
codojedzeniaWidziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych
Kolorowy Przepisownikszybko poznikały. Składniki: na 3 duże blachy od piekarnika 20 g świeżych drożdży, 100 ml wody, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 100 g mąki żytniej, 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy
Moniki Smakołykipapryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw. Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego lub po prostu do torebki foliowej. Gorąca papryka odparuje wodę i łatwiej będzie się ją obierać(...)czosnek starłam na drobnej tarce. Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę. Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły. Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam je do pomidorów. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz
potrawyregionalnegodziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaforemki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy
Wanilia i Kardamonmasłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy, mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni
Kuchnia Beatyziemniaków z każdej strony. Krok 3 Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu do czasu(...)Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny
Eli Gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie: 1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli jest taka potrzeba, to namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną
two broke sistersZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe CzarowanieSkładniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili
ClauditteMissCooking300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania: Otręby mielimy na mąkę, miksujemy ze sobą wszystkie składniki wykładamy ciasto do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni (po 30 minutach zakrywamy górę ciasta papierem do pieczeni, żeby góra się nie spalił) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) PS. Proszę głosujcie na mój przepis
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlubczyku duża szczypta soli duża szczypta pieprzu świeżo mielonego oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z pieprzem czerwonym i rozmarynem Dekoracja: pól dużej kulki sera typu mozzarella liście świeżej bazylii Przygotowanie: 1. Pomidory umyć i wstawić do brytfanny. 2. Posypać przyprawami, równomiernie skroplić oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika Piec: 1-2 h w temperaturze
KreatywnePinyłyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą oraz połową ilości kolendry i papryki (po 1 łyżeczce). Włożyć do mieszanki oczyszczonego kurczaka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce należy wymieszać bułkę
Plate of Joymój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Będziemy potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy (link do przepisu) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej do smażenia Cukinię myjemy, a następnie odcinamy(...)Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z cukinii. Cukinia gotowa do włożenia do piekarnika Obie połówki warzywa umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym
Ratunku obiadprzygotowane wcześniej owoce i posypać kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.35-40 minut. Ja piekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego
Smaczne ZdroweMak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku
Smakołyki BerenikiZiemniaki z piekarnika – sprawdzony przepis na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki do obiadu. Pyszne ziemniaki z blachy to jeden z naszych ulubionych dodatków do wielu dań zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Pieczone ziemniaczki(...)czosnkowo – ziołowej marynacie, obgotowane wcześniej w wodzie z dodatkiem sody, to pomysł na pyszne dopełnienie rodzinnego obiadu. Jak zrobić chrupiące ziemniaki w piekarniku? Jakie ziemniaki wybrać do zapiekania w piekarniku? Pieczone ziemniaki z piekarnika po uprzednim obgotowaniu w wodzie z dodatkiem sody są bardziej chrupiące. Dlaczego? Soda wpływa na pH wody, alkalizując ją. Dzięki temu zewnętrzna warstwa ziemniaków staje
Kuchnia Na Wypasieominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty 200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy(...)dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy.Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba. Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki pasteryzujemy przez(...)mielimy w porcjach po 250 g 15 s/obr. 7. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawę do pasztetu, imbir, pieprz i sól do smaku. Dolewamy tyle rosołu ile mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba. Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku
MamaOskarka