mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:99/400)

Sernik z brzoskwiniami na biszkopcie 93

więcej. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm na 7 cm Składniki na sernik z brzoskwiniami na biszkopcie: 1 kg mielonego białego sera twarogowego (tłusty lub półtłusty) 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g) 1 łyżka soku z cytryny(...)jednym żółtku, budyń, sok z cytryny i po łyżce mielony ser. Miksować do czasu połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z masą serową. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskać w nią kawałki brzoskwiń. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Na upieczony gorący

Kuchcik gotuje
Burrito – pikantna meksykańska tortilla 70

danie z Meksyku. Pikantne i rozgrzewające jest idealną potrawą na chłodniejsze dni. Kategoria Obiad Kuchnia Meksykańska Czas gotowania 45 minutes Porcje 8 Autor Magdalena Pinkwart Składniki 500 g mięsa mielonego 8 placków tortilli 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 200 g zielonych oliwek 200 g czarnych oliwek 1 cebula 2 ząbki(...)smaż przez kilka minut cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie zbrązowieje. Dodaj passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę i oliwki. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz papryką i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Układaj na środku tortilli farsz i posypuj

smakowitehistorie.com
Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff 216

ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki 2 łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj

karmelowy
Ser Brie z malinami 118

cukru • kilka kropli tabasco • pieprz grubo mielony Wykonanie: • Odłożyć kilka malin do dekoracji, resztę zagotować z cukrem. • Maliny przetrzeć przez sitko, dodać tabasco. • Z sera Brie ściąć białą skórkę z wierzchu i boków. • Ser położyć na folii aluminiowej pozostawiony skórką do dołu. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w marynacie Dijon z syropem figowym i wodą różaną 143

gęsim smażymy z obu stron w całości nasza polędwiczkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy 1 łyżkę smalcu i jedną łyżkę masła. Pieczemy około 35 minut w 180C pod przykryciem . W między czasie karmelizujemy marchew i podsmażamy pieczarki bez dodatku tłuszczu , prósząc pieprzem świeżo mielonym tuż przed podaniem Możemy posypać pietruszką Smacznego

Viola cooks with passion
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 214

mięsa wykorzystujemy dodatkowo domową suszoną cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy suszoną cebulkę z czosnkiem, starta marchewkę, podsmażone pieczarki, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mięso, całość dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczeń pczemy w piekarniku przez ok.1

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegeburgery z kaszy gryczanej z wędzoną śliwką podawane z lemoniadą pietruszkową 125

natkę pietruszki oraz pokrojone w małą kosteczkę śliwki wędzone. Dodaj mielony len, wlej odrobinę ciepłej wody (jakieś 3-4 łyżki) i wyrób rękoma. Zacznij formować kotlety. Jeżeli nie lepią się wystarczająco, to potraktuj masę nieco żyrafą (blenderem). Gotowe kotlety umieść na papierze do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piecz przez 30 minut , obracając kotlety

Food Square
Kebab na patyku 156

noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa dodajemy jajko, kaszę lub bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Kapustę kroimy

Czary - gary w kuchni
Tort orzechowy z nutką mięty 123

blatów  i dekoracji potrzebujemy ok. 25 dag mielonych  orzechów włoskich. 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż piana będzie szklista, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy orzechy, miksujemy na małych obrotach. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem

Apetyczna babeczka
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 124

imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C .  Pomarańcze obierz i pozbaw białych błonek

Food Square
Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi 218

różnego rodzaju, kilka całych zielonych oliwek, pieprz czarny świeżo mielony, świeży tymianek. Przygotowanie: Suszone pomidorki w oleju: Pomidory myjemy,  kroimy na połowę i  układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem, bazylią, chili i odrobiną soli, która przyśpieszy suszenie (pomidorki szybciej puszczą sok). Pomidorki suszymy w piekarniku, w temp. 120° C. Mają być wciąż elastyczne

Moniki Smakołyki
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 189

pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i ok pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym mięso z każdej stron, lekko wcierając przyprawy. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Włącz piekarnik na 180stC. Na małej patelni rozgrzej trochę masła z olejem

Anioszek w kuchni
Jabłka Zapiekane Pod Kruszonką, Jak Zrobić Kruszonkę 173

przekładam do miski. Skrapiam sokiem z cytryny, mieszam, posypuję mielonym cynamonem, mieszam, skrapiam syropem klonowym (można miodem) i ponownie mieszam.  Naczynie, w którym zamierzałam zapiec jabłka wysmarowałam masłem. Przygotowane jabłka wyłożyłam do wysmarowanego masłem naczynia. Wyciągnęłam kruszonkę z zamrażarki i dość obficie posypałam nią jabłka. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max. 40 minut

Blondynka Gotuje
Krokiety warzywne 195

Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut

kgwjanczewo
Karkówka w marynacie 171

proszku łyżka natki pietruszki 2 łyżki keczupu pieprz świeżo mielony sól czosnkowa  2 kulki ziela angielskiego liść laurowy karkówka pokrojona na kotlety  Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dać do naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni gdy będzie ciepły wstawić przykryte

Pychotkaaa
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 134

wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego kominka i ciepłej, puszystej(...)malaksera, albo do miski i ugniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Składniki na masę jabłkową: 1 i 1/2kg obranych jabłek odmiany Szara Reneta rodzynki cukier trzcinowy cynamon mielone goździki orzechy włoskie   Sposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto

Kuchnia Pani Wiosny
Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles 270

najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami, polecam! Scroll down for recipe in English Przepyszne gofry pełnoziarniste (4-5 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 ¾ szklanki mleka ¼ szklanki oleju 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki

karmelowy
Kalafiorowa Moussaka MUSAKA- 171

cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około 20 minut. Potrawę możemy podawać

Tradycyjna Kuchnia
.896. by umilić powrót 96

lubię tego, zdecydowanie. PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g puree z dyni ~jajko ~2 łyżki proszku budyniowego waniliowego ~20g ciemnej czekolady słodzonej ksylitolem ~cukier/stevia do smaku Czekoladę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i pieczemy sernik ok. 40-45 minut w 170*C. Zostawiamy na noc w piekarniku. (lub po prostu do całkowitego ostygnięcia). Smacznego! P.S. Z okazji Światowego

breakfast of dreams
Domowe i zdrowe kotlety na hamburgery 177

naszej inwencji ;) Składniki (5 dużych kotletów): 500g mięsa mielonego z indyka 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 jajko sól, pieprz, oregano, czerwona papryka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy blachę wykładamy papierem do pieczenia z mięsa formujemy na papierze za pomocą łyżki i noża kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut po 15 minutach przewracamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 155

koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.  Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy jajka i słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wegetariański pasztet z cieciorką. 155

odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Wierzch

Symfonia smakowa
Leniwiec pospolity jesienią 158

twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk i myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Można też usunąć skórkę (ja zostawiłam bo mi nie przeszkadza). Orzechy mielimy- w oryginalnym przepisie ( tutaj ) były grubo siekane

les mirabelles
Paszteciki z kapustą i grzybami. 151

dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne

Kuchnia Beaty
Rolada drobiowo - wieprzowa 219

tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function

Kuchnia Danusi
Zapiekanka ziemniaczano - jajeczna z cebulką z szybkowaru 629

śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia: Ugotuj ziemniaki w wieczór poprzedzający robienie zapiekanki. Wówczas jej przygotowanie nie będzie tak czasochłonne następnego dnia. Jajka gotuj w dniu w którym przygotowujesz zapiekankę. Gotowa zapiekanka kwadrans po wyjęciu z piekarnika. Ziemniaki w mundurkach z szybkowaru Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 142

kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)100 ml bulionu wołowego( lub innego)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj i osusz, następnie każdą

Gotowanie to kochanie
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 156

czosnku1 łyżka masła1 łyżka miodu3 łyżki octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzMasa z koziego sera:110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)1 jajko2 łyżki gęstej śmietany 18%szczypta tartej gałki muszkatołowejlistki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe masło orzechowe 479

wpłynie na ich smak. Orzechy prażyć na patelni lub w piekarniku uważając żeby ich nie przypalić, mniej więcej 5-8 minut, następnie je studzimy. I teraz najważniejsza część procesu, której powodzenie gwarantuje naprawdę dobry robot kuchenny lub blender- ja już jeden niestety spaliłam. Wsypujemy orzeszki i przystępujemy do mielenia. Na początku nie będą wcale przypominały masła, ale raczej piasek- trzeba

peanutbuttermonster
1461. Pulpety z ryżem i marchewką 613

okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne... 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1/2 szkl. ryżu parboiled Kupiec (suchego) 1 marchewka 1 łyżka majonezu sól,pieprz,vegeta,czosnek granulowany,pieprz ziołowy Sos: 1 szkl. śmietany 30%  2 łyżki majonezu(...)złoty kolor.Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć.Mięso mielone , marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy  dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam] i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety.Przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50 minut

Moje domowe kucharzenie
Rogale marcinskie 285

Dzis peirwszy dzien "Orzechowego tygodnia" co sie bardzo dobrze sklada, bo przypada na przeddzien swieta marcinskiego rogala.Jako rodowita poznanianka nie wyobrazam sobie 11 listopada bez tego

Przysmaki Karolki
Makaroniki czekoladowe 136

bialka 200g cukru 1,5 lyzki maki 25g kakao 150g mielonych migdalow wykonanie:Bialka ubijamy na sztywna piane dodajec do nich po trochu cukru. Piana powinna byc gladka i blyszczaca.Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Dokladnie mieszamy.Blache wykladamy papierem do pieczenia. Gotowa mase nakladamy na blache lyzka robiac kleksy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut. Makaroniki powinny

Przysmaki Karolki
Rogale świętomarcińskie :) 167

wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220-250 C na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Makaroniki z kremem porzeczkowym 141

mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje(...)bezy. Makaroniki z zewnątrz mają delikatną skórkę, w środku są mięciutkie i lekko ciągnące. Piekłam 3 blaszki jednocześnie, odrobinkę się przyrumieniły, bo ich nie dopilnowałam, dlatego polecam stać przy piekarniku i obserwować makaroniki, jeżeli zaczną się rumienić należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

moj przepis na
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 254

obiadu, to upieczcie go w temperaturze 175 st. C, dostosowując czas pieczenia do wagi gęsi. Jeśli wasza gęś waży 4,5 kg będzie potrzebowała około 4,5 godziny w piekarniku (0,5 godziny na każde 0,5 kg gęsi).Składniki:gęś o wadze około 4,5-5 kgłyżka soli morskiej3 łyżki majeranku3 ząbki czosnkupieprzFarsz:200 g ugotowanej kaszy gryczanejugotowane gęsie(...)mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką na dnie. Na dno brytfanki wlewamy szklankę wody, przykrywamy. Pieczemy 15 godzin w temperaturze 80 st. C. Najlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 152

Warzywa i kurczak na patelni z przyprawami włoskimi się smażyły, a liście jarmużu na chipsy w piekarniku się suszyły. Do warzyw makaron al dente dodałam i całość razem zmieszałam. Warzywa z kurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię,  1 filet z kurczaka, 100 g makaronu(...)muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie do smaku, świeże oregano, chipsy serowe z jarmużu: 150 g jarmużu, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta czosnku w proszku, szczypta soli himalajskiej

Moniki Smakołyki
Burgery domowe 169

być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia.Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych(...)bułekplastry pomidoraserkrążki czerwonej cebuliSposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską.Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania dodajemy wodę, łyżkę musztardy i pieprz. Formuje burgery (7-8 sztuk) wielkości bułek, o grubości

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z figami i kremem migdałowym 128

pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to w malakserze, ale można też ręcznie(...)tortownicy o takiej wielkości, formując rant do połowy wysokości). Ważne, aby ciasto miało jednakową grubość w każdym miejscu.  Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy jeszcze 15 minut w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (175°C z termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez

Poezja smaku
Ciasto serowa Zośka 526

podobne ciasto przekładane, ale zupełnie inne w smaku, a mianowicie   Smakosz To jak skusicie się na upieczenie takiej serowej Zośki? żródło  Ciasta s.Anastazji Ser 700 g twarogu mielonego 6 jajek 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 50 g rodzynek 150 g masła Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)budyń. wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, a następnie wylać na sernik pianę z kokosem i piec ponownie 15 minut. Piana kokosowa 4 białka 150 g cukru

O kuchni z uczuciem
Ciasto szafranowo – miodowe 132

pieczenia – 200 g mielonych migdałów W misce umieszczamy masło, miód, roztarty szafran i całość ubijamy mikserem na puszystą masę. Po kolei wbijamy jajka i cały czas miksują dodajemy porcjami resztę składników: mąkę, sól, proszek do pieczenia i migdały. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w natłuszczonej keksówce i pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni

Szybko Tanio Smacznie
Pszenne bułeczki z makiem, sezamem i siemieniem lnianym 140

Zabrałam się za zrobienie bułeczek w domu, dość mam ostatnio tych puchowych bułek z marketów, które to cudownym sposobem wkładają do piekarnika malutkie a po upieczeniu ledwie wychodzą z piecyka, basta! Swoje domowe są o niebo lepsze! Zrobiłam nawet dwa warianty, drugi zobaczycie już wkrótce. Składniki 30 g świeżych drożdży 350 ml letniej wody 500 g mąki pszennej(...)płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego) Sposób Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite

Kuchenne aromaty
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem 89

puder","Jajka","m\u0105ka","mi\u0119so mielone","mi\u00f3d"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-09-08T12:28:29+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["Ciastka"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["50","50 sztuk"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"250 cal"},"recipeIngredient":["300 g m\u0105ki","100 g mielonych migda\u0142\u00f3w","2 jajka(...)PIERNICZKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszystkie suche sk\u0142adniki: m\u0105k\u0119 pszenn\u0105, mielone migda\u0142y, sod\u0119, przypraw\u0119 korzenn\u0105 i kakao wsyp do misy i wymieszaj ze sob\u0105.","text":"Wszystkie suche sk\u0142adniki: m\u0105k\u0119 pszenn\u0105, mielone migda\u0142y, sod\u0119, przypraw\u0119 korzenn\u0105 i kakao wsyp

ProstePesto.pl
Cukinia pod migdałowym beszamelem 188

mięsa z indyka - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut z dodatkiem(...)przyprawy naturalnej. Z cukinii wydrążamy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy wraz z kaszą jaglaną do mięsa i dusimy jeszcze 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wydrążoną cukinię podpiekamy 10 minut. Przygotowujemy sos beszamelowy. Wszystkie składniki łączymy w rondelku i gotujemy przez minutę, ciągle mieszając. Wyjmujemy cukinie, nadziewamy farszem, polewamy sosem beszamelowym

Smakuje zdrowo
Szynka wieprzowa (kulka) peklowana, pieczona w piekarniku 183

razem, kiedy przygotowuję coś nowego do pieczywa, szukam nowych smaków, żeby   urozmaicić te domowe wędliny. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szynkę peklowaną, pieczoną    w piekarniku. Udało mi się kupić ładną, zgrabną szynkę kulkę o wadze 1,30 kg. Pomyślałam, że doskonale sprawdzi się w moim przepisie jako domowa wędlina(...)wnętrza szynki. Ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i listki laurowe rozgniotłam w moździerzu. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do niego zmiażdżone listki z pieprzem i zielem angielskim, pieprz mielony i majeranek. Wymieszałam.   Mieszanką natarłam mięso z każdej strony. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut.   Do rondelka wlałam wodę, wsypałam sól peklową. Wymieszałam, żeby sól się dobrze

Kuchnia u Krysi
pyszna pieczeń z ryżem z łopatki wieprzowej... 78

szklanka, łopatka mielona 1 kg, jajka 3 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka, pieprz ziołowy 1 łyżka, kucharek 3 łyżki, pieprz mielony czarny 2 łyżeczki, papryka ostra 2 łyżeczki, cebula podsmażona 3 sztuki + 4 łyżki oleju + 1/2 łyżeczki cukru Ryż mieszany biały z czarnym ryżem ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, odcedzić na sitku. Mieloną łopatkę(...)podsmażoną z cukrem na złoto na oleju, pieprz ziołowy, mielony czarny, kucharek, paprykę ostrą, tartą bułkę, wszystko ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę. Do formy silikonowej 24x15 cm włożyć masę, dobrze ugnieść aby odpowietrzyć, wygładzić wierzch. Formę wstawić do blaszki, wlać do blaszki wodę i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 112

spód polędwiczki. • Mięso mielone podzielić na 9 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze polędwiczki, dociskając do siebie tworząc kopczyki. • Do naczynia między pulpety wlać śmietanę, ale nie oblewać nią mięsa tylko przestrzenie pomiędzy kopczykami. Nakryć folią aluminową. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 45 minut. • Mozzarellę

To co kocham
KURCZAK W PARMEZANIE Z KASZKĄ KUSKUS 160

keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy na kawałki,oprószamy przyprawą uniwersalną i białym pieprzem.Majonez dokładnie mieszamy z pikantnym keczupem i smarujemy kawałki kurczaka,odstawiamy na 1 godz. .Układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika o temp.200st.i pieczemy 50-60 min.10 min.przed końcem pieczenia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami Laskowymi) 275

łączymy z rozpuszczoną czekoladą i ubijamy.  Dodajemy mąkę, mielone orzechy oraz sól, a na końcu wsypujemy ok. 70 g posiekan ych orzech ów laskow ych i wszystko dokładnie mieszamy. Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy przygotowane ciasto . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy

Słodka Strona
Gołąbki bez zawijania 359

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i

Marta Gotuje
Zdrowe ciastka. Dla każdego 162

ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczeń z papryką 140

czerwona papryka 1 czerstwa bułka sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę, paprykę, bułkę odciśniętą oraz jajka dodać do mięsa, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować olejem, mięso przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet domowy, klasyczny 125

mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości masą mięsną. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia 60 minut

Apetyczna babeczka
DOSKONAŁY PASZTET Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWY 235

kukurydzianej - duży pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) - świeżo mielone chili, u mnie 6 przekręceń młynka (nie trzeba) - posiekane świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia, lubczyk (dałam minimalnie, ma bardzo intensywny smak), można dodać także koperek lub inne dowolne zioła. Zamiast świeżych można użyć suszonych - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) *Szklanka 250ml Cebule podsmażyć(...)oraz jajka, kurkumę, płynny olej, curry, sól i świeżo mielony pieprz, a także podsmażone cebule z czosnkiem i chili, gdy dodajemy. Całość dokładnie wymieszać (masa jest bardzo rzadka). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej i wysypanej np.bułką tartą). Ubić dokładnie, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec 60 minut na termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Muffinki z orzechami laskowymi 140

przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i mielone orzechy laskowe. Wszystko mieszamy, a następnie do suchych składników dodajemy wodę, mus z jabłek oraz olej z orzechów laskowy Oleje Świata . Całość razem mieszamy i przekładamy do papilotek gdzieś do 2/3 wysokości. Następnie wypełnione papilotki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka z maszynki 153

wyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa z foremką do robienia ciasteczek.Wkładamy małymi kawałkami ciasto do maszynki, kręcąc korbką wykręcamy przez foremkę różne wzory ciasteczek zachowując odpowiednią długość ciastka. Ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasteczka można

kgwjanczewo
Jesień się zrobiła 127

mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i  dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy i rozdrabniamy (można to zrobić na tarce, ja używam miksera, bo nie lubię mieś obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem

les mirabelles
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 163

pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru 50 g zimnego masła 1 kg jabłek Formę wyłożyć dokładnie papierem, w taki sposób, żeby ewentualnie wyciekający z jabłek sok nie przeciekł przez nią. Można formę ułożyć na większej blaszce, żeby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem. (Jeśli jabłka są mniej soczyste, wtedy nie powinno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 196

łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone na duże kawałki 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 chlebek pita (lub 1 pszenna tortilla) 250 g jogurtu greckiego oliwa sól Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu ułóż pomidory, polej

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik delikatny i puszysty jak puch 121

cukru pudru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu mielonego ( z wiaderka ) 7 jajek 80 gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem

Smaki Ewy
Klopsiki zapiekane w warzywach 141

warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć w lekko natłuszczonym (ja rozsmarowałam kilka kropli oleju pędzelkiem silikonowym) naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut (aż kotlety lekko zrumienią

Kto ugości moich gości?
Podwójny sernik OREO 264

Lidla) 70 g masła 1 kg gładkiego, mielonego twarogu 3/4 szklanki * cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany, np. 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C. 2. Masło rozpuścić.   3. W malakserze

Domowa Cookierenka Agi
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 196

pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto na 3 równe części i przekładamy masą: ~0,5l śmietanki 30% (najlepsza będzie 36%, ale takiej nie miałam) ~2 śmietan fixy (opcjonalnie) ~2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) ~2-3 łyżki mielonej waniliowej kawy rozpuszczalnej (do smaku) ~80g posiekanych suszonych śliwek

chili & sugar
Jajeczne babeczki 161

gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy.  Marchew ścieramy na tarce na drobnych

MamaOskarka
Papryka faszerowana mięsem mielonym z groszkiem i jajkiem 132

oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone. Usmażyć mięsko i dodać zielony groszek. Na koniec przyprawić według uznania. Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu. Faszerujemy aż po brzegi jedną z połówek, a w drugiej pozostawiamy miejsce na jajko.      Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 min, następnie

MarciochaKucharzy
Kurki wiedeńskie - mini serniczki 157

innego tylko mini serniczki wiedeńskie, kurki bo po wyjęciu z piekarnika są złocisto żółte i mają delikatnie zapaść się do środka, co czyni je podobnymi to tych uroczych małych, smacznych grzybków, którymi zajadamy się co roku w kurkowym sezonie. składniki (na 6 sztuk) 150 g sera białego-twarogowego-mielonego 50 g miękkiego masła 1 jajko 70 g cukru

KreatywnePiny
Figi w szynce z serem gorgonzola 145

drobnych plasterków gorgonzoli ok. 2 łyżeczek octu balsamicznego mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Umyte figi osuszyć i naciąć na krzyż. Każdy owoc owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej, a w nacięcie wepchnąć kawałek gorgonzoli. Owoce polać odrobiną octu balsamicznego i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekać bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25-25 minut. Podawać

W SMAK
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 179

miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych oczkach (3 -4 łyżki) masło do smarowania formy Przygotowanie ugotuj selery z dodatkiem soli w wodzie  wg przepisu Gotujemy seler korzeniowy w szybkowarze w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 - 200 °C przygotuj naczynie żaroodporne: dno foremki

Szybko Szybkowar
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 163

warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej bułki oraz czosnku. Ja mięso

mojewypiekiinietylko
Quiche z figami i kozim serem 108

lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem

Food Square