mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:107/400)

Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 88

zrobi się poduszka).  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 12-15 minut.  Dip awokado: 1/2 awokado (może być też całe, nawet lepiej, ale miałam tylko pół) 4 łyżki jogurtu naturalnego  3 łyżki majonezu  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka soku z cytryny szczypta mielonego kminu rzymskiego kilka płatków suszonego chili

bistro mama
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 154

kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (czas

Quinoa Raz!
Pasztet z mięsa rosołowego 144

przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym

Kuchnia w czekoladzie
Modra kapusta z jablkami 166

oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego pół łyżeczki kminu w całości spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu 1 jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką 226

serem:  ser: Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę.  Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka

Bon appetit mon amie
Sernik z żelką mango 240

dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. W tej temperaturze pieczemy sernik

Wędrówki po kuchni
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 161

której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy   jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut

Miód i pieprz
Niby mały szwedzki torcik... 136

zaczną pachnieć. Podprażone studzimy, wrzucamy do miksera i mielimy. Uwaga- nie za długo, bo puszczą olej. Celem jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać

les mirabelles
Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 154

roztrzepujemy widelcem. Dodajemy płatki jaglane, mleko, świeżo mielony pieprz, suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako

My Chcemy Jeść
pasztet z czerwonej fasoli 126

której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy   jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut

Miód i pieprz
Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki. 193

zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne: 2 podwójne filety z piersi kurczaka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż jaśminowy) Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku. Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie

Kocham Czekoladę
Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon 85864

łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.  3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt

Kuchnia w czekoladzie
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 128

doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy warstwę mięsa, układamy jajka, pokrywamy mięsem, smarujemy masłem lub kładziemy cienkie plastry, wkładamy do piekarnika temp. 180 stopni na około 1 godz.. wyjmujemy

Kuchnia Beaty
Tarta z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 116

dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć

nietadieta
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 193

pół i każdą część wysypać na blaszki od piekarnika w 190 st z termoobiegiem, po 5 min wyjąć blaszki, słonecznik zamieszać i znów włożyć na 5 min (czyli w sumie piec 10 min). Po tym czasie słonecznik przełożyć do malaksera z ostrzami, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt, mielić przez kilkanaście minut do otrzymania gładkiego kremu. Sprawdzić między palcami

moj przepis na
Sałatka z jajkiem i popcornem (z kaszy gryczanej) 126

suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony, suszony lubczyk ogrodowy, cukier puder, duże pomidory czerwone. Przygotowanie: Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Pomidory  posypujemy czosnkiem, rozkruszonym w palcach lubczykiem i cukrem pudrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego

Moniki Smakołyki
Pieczona papryka z ziołami i czosnkiem przystawka wegetariańska 311

smaczna ) 5-6 ząbków czosnku sól morska świeżo mielony czarny pieprz mieszanka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich  oliwa z oliwek Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórkami do góry. Piec przez 30-35 min w rozgrzanym do 200*C piekarniku ( termoobieg). Każdy piekarnik piecze inaczej więc warto

Jemy Pijemy
Gołąbki. 188

zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody. Mięso mielone wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z każdego liścia odciąć zgrubienie.  Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć .  Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.  Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki

W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa 216

będzie delikatnie twardy 2. Mięso przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu razem z rozmarynem, solą oraz oliwą. 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki 4. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni na sam koniec dodając pomidory w puszce. 5. Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 15 minut Smacznego

Full Smaku
Karkówka pieczona 228

łyżka oleju sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy delikatnie dociskając ręcznik papierowy, mięso smarujemy olejem i musztardą. Pozostałe przyprawy łączymy razem  se sobą,  posypujemy karkówkę lekko wgniatając przyprawy. Odstawiamy na noc do lodówki.  Na następny dzień  wkładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia pieczemy w piekarniku około 1,5 godz w temperaturze 180 stopni

kgwjanczewo
Beza Pavlova z kiwi i truskawkami 115

mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny

AZgotuj!
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 197

łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol ,  1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem

Aga w kuchni
Szarlotka klasyczna 140

tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej)   1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno z mąką, dodajemy cukier, żółtko i sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na godzinę. 2.  Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone dzielimy ciasto

Kuchnia Prezydentowej
Sernik waniliowo czekoladowy 154

dużą blachę - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego - 10 świeżych jaj - szklanka cukru pudru - 1 budyń waniliowy - pół szklanki kaszy manny - pół szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki śmietany 18 lub 30% słodkiej - 100g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik na 170 ° góra-dół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj

Pasje Jolki
Gwiezdne pierożki 131

liściem laurowym odrobiną soli.  Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym.  Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki.  Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem.  Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane ziemniaczki 172

czosneksuszona cebulaoreganozioła prowansalskie papryka mielona słodkapapryka mielona chilisólpieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka minut. Studzimy.Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy podgotowane ziemniaki. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami - ich ilość uzależniona jest od smaku i gustu ;) Może to być bardzo ostre danie ;)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i pieczemy około 30 minut.Idealne do kefiru

Lawendowe Niebo
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 196

świeżych drożdżyziarna kminkuświeży rozmarynskładniki na farsz:1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego)1 duża cebula1 jajkoolej do smażeniasól, pieprz,suszony majeranek Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ja zagrzałam piekarnik do 50 stopni C i tam trzymałam zaczyn.W

Bon Appetit Małgorzaty
Razowe ciasteczka z wanilią 184

wanilii, ew. cukier waniliowyszczypta soli1/2 łyżeczki sodyWanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec

Apetyczna babeczka
Klops babci Zosi 168

kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.   Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku.Wyrabiamy masę.   Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp

Maminek kulinarny
Pieczona karkówka w sosie własnym 150

pół  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego  rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku  4 łyżki sosu sojowego   WYKONANIE  Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny )  wstawiamy do nagrzanego  piekarnika 180 stopni C. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni 209

dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego, dalej dusimy, jak mięso będzie już gotowe, dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy, wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 4 łyżki śmietany (30%), mieszamy trzepaczką, solimy, dodajemy natkę i zioła polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy około 30min

SMYKWKUCHNI
Pyszne domowe hamburgery. 155

razu muszę jechać do Mc Donaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. Składniki:bułki do hamburgera; sałata karbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty; ketchup kotlety:mięso mielone wieprzowełyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego1 mała cebula1 jajkomała bułka1/2 szklanki mlekasos tatarski:4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być(...)mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną w kosteczkę cebulę, namoczoną bułkę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i formułujemy  kotlety w kształcie mięsa do hamburgera. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy.Na drugiej patelni smażymy plastry boczku.W międzyczasie podgrzewamy w piekarniku bułkę przekrojoną na pół, po czym układamy: kotlet

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwszy dzwonek... 256

zimnej wodzie i dostawiłam do obeschnięcia. Mięso mielone mieszam z przyprawami, czosnkiem. Podsmarzyłam chwilę na patelni. Wrzuciłam do miski i wymieszałam z koncentratem. Doprawiłam jeszcze dodatkowo. Nadziałam muszle.  Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam nadziane muszle. Na każdą z nich położyłam plasterek mozzarelli. Włożyłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekałam około 30 minut. Podałam z ketchupem

W kuchni Karmel-itki
Myślał indyk o niedzieli... 179

potrzeba 4-5h na rozgrzanie piekarnika, inny że wystarczy go włączyć na początku przygotowań. I ja też tak uczyniłam. Czyli przez całe moje barowanie się z indykiem piekarnik grzał się w 200st. Przygotowanie nadzieniaW dniu pieczenia przygotowałam nadzienie. Apropos, czytając te wszystkie blogi dowiedziałam się, że błędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce(...)udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych

bastalena
Zapiekana kasza gryczana z zupie grzybowej i pieczarkami 131

Kasza jest surowa, zupa PROFi zaś gotowa, pieczarki podsmażone, razem połączone, pieprzem wyostrzone i w piekarniku zapieczone. Na końcu śmietanką podlane, serem żółtym posypane, pietruszką posypane i  z chipsami serowymi podane.  Takie proste wykonanie, trochę dłuższe czekanie, ale potem zjadanie jest smakowo nagradzane.  Do pudełeczka można zapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść(...)pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła klarownego, szczypta soli, ponadto: 3 plasterki sera Regio piatto, zielona

Moniki Smakołyki
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 163

piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut. Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø Składniki: Masa : 1 kg twarożku „Mój ulubiony” 4 łyżki oliwy 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 125 ml śmietanki 36 % sok i skórki z dwóch limonek 200g batatów Spód: 100 g marchwi 200 g mielonych(...)zmielonych pistacji sok i skórka z 1 limonki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą marchew, dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem

karmelowy
Dip z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich (przepis krok po kroku) 110

orzechów włoskich (łuskanych) 1 duży ząbek czosnku 150 g gęstego jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta soli 1 łyżka oliwy Monini NonFiltrato + więcej do polania na talerzu do dekoracji: mielona papryka, płatki chilli lub sumak nasiona sezamu listki świeżej mięty i/lub kolendry (może być też natka pietruszki) Przygotowanie dipu z bakłażana i orzechów(...)włoskich:  1. Bakłażany przekrój na pół, ułóż rozcięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz przez ok. 45 minut, aż skórka bakłażana się pomarszczy, a jego wnętrze stanie się miękkie. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. 2. Orzechy wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż przez

Chilli Czosnek i Oliwa
PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 157

mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 45 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka miodowo-orzechowe 215

szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między ciastkami muszą być spore, ponieważ zwiększą one swoją średnicę dwukrotnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci) 177

mielimy na gładką mas ę.  W misce mieszamy szpinak z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną  pianę ubitą  z 2 białek , dokładnie  mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Enchiladas z kurczakiem i chili sosem 216

kostkę. Usmaż ziemniaki na oleju. Posól. Usmaż mielone mięso z kurczaka. Dodaj ziemniaki i przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp serem i zwiń placek w rulon. Ułóż tortille ciasno w wysmarowanej formie. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i zapiecz danie przez 15 minut. Wyjmij

codojedzenia
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6317

Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych

Kolorowy Przepisownik
Krakersy - krakersiki 122

szybko poznikały. Składniki: na 3 duże blachy od piekarnika 20 g świeżych drożdży, 100 ml wody, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 100 g mąki żytniej, 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy

Moniki Smakołyki
KETCHUP DOMOWY 187

papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw.   Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego  lub po prostu do torebki foliowej. Gorąca papryka odparuje wodę i łatwiej będzie się ją obierać(...)czosnek starłam na drobnej tarce.    Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę.   Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki  łatwiej się mieliły.   Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy.   W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam je do pomidorów. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz

potrawyregionalne
deser z pomarańczy 92

godziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 175

foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy

Wanilia i Kardamon
Pieczone pierożki z mięsem. 153

masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni

Kuchnia Beaty
Jajko na ziemniakach 162

ziemniaków z każdej                   strony.    Krok 3   Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu do                    czasu(...)Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny

Eli Gotowanie
Czekoladowe ciasteczka "zgadnij z czego" 255

łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie:  1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli jest taka potrzeba, to namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną

two broke sisters
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 205

Zapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad

Moje Małe Czarowanie
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 180

Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili

ClauditteMissCooking
Brownie z cukinią 164

300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania: Otręby mielimy na mąkę, miksujemy ze sobą wszystkie składniki wykładamy ciasto do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni (po 30 minutach zakrywamy górę ciasta papierem do pieczeni, żeby góra się nie spalił) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) PS. Proszę głosujcie na mój przepis

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 145

lubczyku duża szczypta soli duża szczypta pieprzu świeżo mielonego oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z pieprzem czerwonym i rozmarynem Dekoracja: pól dużej kulki sera typu mozzarella liście świeżej bazylii Przygotowanie: 1. Pomidory umyć i wstawić do brytfanny. 2. Posypać przyprawami, równomiernie skroplić oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika Piec: 1-2 h w temperaturze

KreatywnePiny
"Oszukany" kurczak 365

łyżeczki mielonej kolendry,  2 łyżeczki mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą  oraz połową ilości kolendry i papryki (po 1 łyżeczce). Włożyć do mieszanki oczyszczonego kurczaka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce należy wymieszać bułkę

Plate of Joy
Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad 225

mój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Będziemy potrzebować: farsz mięsno pieczarkowy (link do przepisu) 1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię 1 sporą, czerwoną paprykę 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej do smażenia Cukinię myjemy, a następnie odcinamy(...)Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z cukinii. Cukinia gotowa do włożenia do piekarnika Obie połówki warzywa umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym

Ratunku obiad
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1068

przygotowane wcześniej owoce i posypać kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.35-40 minut. Ja piekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Piegusek z białek 559

Mak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku

Smakołyki Bereniki