Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe 333zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Orzechy również mielimy w malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki)Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Z masy formujemy ciasteczka
Mania Gotowania
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 192ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa
Malinowe Pocałunki
Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem 240ziela angielskiego 2-3 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez
Apetyczna babeczka
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 235temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie...Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować
Smaczne Zdrowe
Swiateczna babka poswiatecznie 203wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.Upieczona babke studzimy
Przysmaki Karolki
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 192włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Sałatka z serem pleśniowym i awokado 100 g roszponki 100 g sera pleśniowego 1 awokado(...)tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki
My Chcemy Jeść
Pieczona karkówka 217jakimiś dodatkami chemicznymi że trudno je wymówić a co dopiero zapamiętać . Dlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką , no i o wiele zdrowszą . Przepis(...)swoje życie nie spróbowała kupowanej wędliny. Składniki 2 kilogramy chudej karkówki 2 duże cebule 1 łyżka soli 2-3 łyżki majeranku 1 cała główka czosnku 1 łyżkę pieprzu czarnego mielonego Wykonanie Krok 1 . Przygotować zaprawę . W tym celu należy : rozgnieść czosnek,cebulę pokroić w talarki. Przełożyć to do miseczki, dodać -majeranek ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Krok 2 . Umytą
Eli Gotowanie
Turecka pizza czyli Lahmacun 261pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce umieścić kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści(...)sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić
Stare Gary
Małe kalmary faszerowane fetą 242Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z
Stare Gary
Pulpety w sosie pomidorowym 141idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, są lubiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Można je również przygotować na dwa sposoby: smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Mięsne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie(...)Pulpeciki to świetny dodatek do ziemniaków, kaszy, ryżu czy też po amerykańsku – do makaronu spaghetti. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka płaska soli 1/2 łyżeczki
ProstePesto.pl
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 204PIECZONE ZIEMNIACZKI /własny;/ dla 2 osób 250 g oprawionych kalmarów bez macek 1 duża papryczka chili (lub 2 mniejsze) 1 średnia czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz do smaku olej roślinny / oliwa z oliwek do smażenia 350g młodych ziemniaków oliwa z oliwek suszony tymianek* sól, pieprz do smaku Najpierw zajmuję się ziemniakami(...)się tym zajął ;p ). Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby plastry ziemniaków nie nachodziły na siebie, skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut i piekę w 180 stopniach do chwili, aż ziemniaczki się zezłocą. Kiedy ziemniaki się pieką, czas na kalmary. Jeśli są mrożone - mniej pracy czeka. Wystarczy je rozmrozić
W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z cukinii i pora 101niewielkiego zrumienienia w 180 stopniach. Obok cukinii w piekarniku kładziemy nieobrane ząbki czosnku. Dokładnie umytego pora kroimy w mniejsze kawałki i smażymy w garnku. Dodajemy do niego upieczone cukinie i wyciśnięte z łupin upieczone ząbki czosnku. Po jakichś 2 minutach zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie zupę studzimy
Kardamonovy
Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 136zrobi się poduszka). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 12-15 minut. Dip awokado: 1/2 awokado (może być też całe, nawet lepiej, ale miałam tylko pół) 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta mielonego kminu rzymskiego kilka płatków suszonego chili
bistro mama
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 211kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (czas
Quinoa Raz!
Pasztet z mięsa rosołowego 198przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym
Kuchnia w czekoladzie