mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:112/400)

Pszenne podpłomyki z cieciorką 200

babcią na piecu kaflowym    podpłomyki    wypiekałam, a potem ze smakiem zjadałam.    Zatęskniłam się za takimi smakami, najlepszymi, babcinymi podpłomykami.  Ja w piekarniku je przygotowałam, a do ciasta cieciorki dodałam. Przypraw nie żałowałam i dlatego wyjątkowy smak ich uzyskałam. 3 min to optymalny    czas wypiekania i od razu można zabierać się(...)drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 500 g mąki pszennej, 4 -5 łyżek cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Mąkę

Moniki Smakołyki
Pieczone panzerotti. 343

piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nadziewamy je tym co akurat mamy w lodówce. Mogą to być przesmażone z cebulą pieczarki, żółty ser, można dorzucić paprykę, pomidory, wędlinę lub mielone mięso(...)układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko sezam      Gotowe bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bitą śmietaną 197

jabłkowy:1 kg kwaśnych jabłek4 łyżki cukru1/4 szklanki wody8 łyżeczek żelatyny1/3 szklanki wrzątkuSkładniki na bitą śmietanę:330 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżeczki żelatyny1/5 szklanki wrzątkuDodatkowo:3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMitPrzepis na biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując(...)formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę.Przepis na mus:Jabłka obieramy

Emcia Pichci
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 268

pieczony z cytryną i rozmarynem, to jedno z tych dań, które smakują wspaniale, a wyglądają hmm...powiedzmy, że średnio ;). Jego przygotowanie zajmuje ok. 10 minut i mimo, że w piekarniku powinien spędzić ok. 1,5 godziny, to nie będzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się(...)marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje:1 kurczak (ok. 1,5 kg)1 łyżeczka rozmarynu1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna)2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowegoodrobina pieprzu Marchewka:1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk)2 łyżki masła sólcukiersok z cytryny Sposób przygotowania:Kurczaka dokładnie umyć

Obiad za dychę
Cebulowa tarte flambée 163

świeżo mielony pieprz sól W misce umieszczamy mąkę, oliwę, sól, żółtko oraz wodę. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok 30 minut w temp pokojowej, po czym cienko rozwałkowujemy. Wierzch smarujemy crème fraîche (lub gęstą śmietaną) doprawionym solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pociętą w półksiężyce czerwoną cebulę. Pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym

Szybko Tanio Smacznie
MOSKALE - placki po góralsku 249

Moskale to potrawa kuchni góralskiej, a przywędrowała tam wraz z jeńcami rosyjskimi w trakcie pierwszej wojny światowej, stąd właśnie jej nazwa. Można je upiec na blaszce w piekarniku lub na patelni, na oleju. Są smaczne, pożywne idealnie z kefirem lub kwaśną śmietaną(...)PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.  Mielimy w maszynce i przekładamy do dużej miski łącznie z jajkami, mąką, śmietaną. Wyrabiamy łyżką na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Formujemy łyżką małe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy posypane podpieczoną kiełbaską z kleksem gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Królik gajowego według Badylarki 187

pieczenia. Polać olejem, posypać solą, mielonym pieprzem, macierzanką/tymiankiem i ewentualnie czosnkiem niedźwiedziem. Dorzucić zgniecione ziarna jałowca. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W połowie marynowania mięso przekręcić. Mięso ponownie przekręcić. Dorzucić do niego główkę czosnku przekrojoną w poprzek (nie obierać czosnku!). Mięso przykryć i wstawić do piekarnika, który należy włączyć na 200 stopni C. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Dynia piżmowa zapiekana 168

sera typu feta 1 liść laurowy mielony kminek słodka sproszkowana papryka szczypta chili sól pieprz oliwa natka pietruszki do posypania WYKONANIE: Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo

Kuchenne zapiski Edyty
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 177

Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 234

Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez

CookYourself
Faszerowana cukinia z indykiem 152

patelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste.   Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 249

posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 176

posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy

Menmagazine
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 181

PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25  minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wege pieczone kotlety z soczewicy z marchewką :) 161

prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony  Przygotowanie: Opłukaną soczewicę ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie zblenduj na gładką masę.  Do soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj łyżką bądź dłonią. Formuj średniej wielkości kotlety (wychodzi 6 szt.) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w nagrzanym piekarniku w 180*C przez

Zdrowie na języku :P
Bakłażan faszerowany 134

niej cebulę. Po chwili dodajemy mieloną łopatkę i ją spiekamy.  Gdy będzie dobrze przypieczone dodajemy do niej wnętrze bakłażana. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym spryskanym oliwą. wypełniamy je przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy z funkcją

Taste Therapy
SERNIK Z PIANĄ I KOKOSEM 216

zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej, dodajemy kaszę mannę i olejek cytrynowy, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pod koniec pieczenia

słodki bratek
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 153

gęstej śmietany spora szczypta soli świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki szybko połączyć razem. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Wysmarowane masłem foremki wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Można też rozkruszyć je i wysypać na dno foremek, a następnie  docisnąć i wyrównać powierzchnię palcami. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 do delikatnego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami 187

świeżo mielony, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy do wysmarowania foli spożywczej. Przygotowanie: Podsuszone pomidorki: Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem.  Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp

Moniki Smakołyki
Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii 193

jakie ma kto możliwości ( może być też piekarnik z termoobiegiem ) . Suszymy na wiór Taki proces trwa około kilku godzin ( nawet 10-12 ) . Drogo ? Wcale nie jeśli policzymy pieniążki , które przyjdzie nam wydać na leki , usuwające konsekwencje działania chemii zawartej w kupnych przyprawach ( wizyta lekarska , leki na wątrobę , nadciśnienie itp ) Po ususzeniu , warzywa mielimy np. w młynku do kawy na drobno

Ogrodnik w podróży
Mufinki z gruszkami 211

cukru kokosowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 jajka 20 dkg kwaśnej śmietany 1/2 szkl. oleju 1 łyżka miodu 2-3 gruszki pokrojone w kostkę W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie suche wymieszać z mokrymi i z pokrojonymi gruszkami. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.Wystudzić na kratce.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Dynia makaronowa zapiekana 181

dynia makaronowa 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć

Gotowanie jest łatwe
Pieczone żeberka z dzika. 205

czosnku , przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka vegety, można pominąć sól, pieprz czarny Przygotowanie : Z podanych składników zrobić marynatę i włożyć do niej pokrojone na porcje mięso ( ja włożyłam do rękawa ) - najlepiej na noc, pozostawić w chłodnym  miejscu Dnia następnego piekłam w piekarniku przez około 80 min. w temp

Proste Potrawy
Ciasto z bananowo-orzechowe 144

jajko, aromat waniliowy, mąkę i mielone orzechy. Wszystko dokładnie zmiksować.  Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierem, przycisnąć kuleczkami do pieczenia (ryżem lub fasolą) i piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 mnut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim pokrojonego

Codzienne Gotowanie
Naleśniki z mięsem mielonym. 214

chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.   Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni

W kuchni u Moniki
Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem 235

posypać posiekanym koperkiem. Pulpety: 300g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli garść bułki tartej 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Fabryka pomysłów
dżem wiśniowy z kardamonem 245

cukru ~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku) Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym

chili & sugar
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 140

pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką  papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć

Moja Galeria Smaku
Sernik na zimno z owocami w galaretce 221

bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka cukru

W SMAK
Pasztet z perliczki 208

muszkatołową i  mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta,  dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 170

proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z mielonymi migdałami. Do suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Galette z pomidorami i ricottą 200

śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC  i piec przez

Food Square
Burgery w picie z sosem tatarskim 191

koktajlowesałata roszponkasól, pieprz Przygotowanie:Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty do tostera, nacięciem do góry. Można ją także podgrzać w piekarniku lub na grillu. Pieczywo pozostawiamy chwilę

Smakowity Blog Kulinarny
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1903

przed pieczeniem. Ser w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera. Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką

Poezja smaku
Sałatka z pieczonej papryki z kozim serem 191

pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami.  Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce).  Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem i solą.  Smacznego

Taste Of My Day
Tarta z nektarynkami 165

łyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie;Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek  usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy

Anioły w kuchni