kurczaka 1/2 małej sałaty lodowej 1 mała cebula czerwona 1 cukinia 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki oliwa przyprawy: po 1/2 łyżeczki: świeżo zmielonego czarnego pieprzu, suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, mielonej kolendry, szczypta chili, sól winegret : 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 4 łyżeczki oliwy(...)Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. PIERSI KURCZAKA osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Nacieramy z obu stron przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Odstawiamy do zamarynowania. Cukinię i pieczarki kroimy w 2-3 mm plastry, paprykę w szerokie paski. Przekładamy do miski skrapiamy 1 łyżką oliwy, lekko solimy, mieszamy. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy piersi kurczaka i dociskając
cool and mintyrównież lubicie takie smaki? Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku(...)masła klarowanego pieprz do smaku (opcjonalnie) Dodatkowo: ugotowany ryż do podania Jak przygotować curry ze szpinakiem? Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi przyprawami oprócz soli. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Marchew i selera obrać i pokroić w małe słupki. Z papryczki usunąć pestki
Kuchcik gotujeczerwonej papryki, a można też dodać papryki w innych kolorach) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier olej do smażenia *** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka *** *** Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy
Blog z ApetytemMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kotlety mielone znane są w każdym polskim domu. Ja polecam bardzo smaczną odmianę kotlecików z czerwonym ryżem. Cudowne dodatki
My Blueberry CornerNie przepadam za mięsem mielonym, może dlatego, że nigdy nie robiłam z niego nic innego poza mielonymi kotletami.Tym razem mięso było tak apetyczne i
Zdrowa Kuchnia Sowyburaków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem 600 ml bulionu z kury 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g klusek ziemniaczanych Chicche Tricolore sól(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie
R'n'G KitchenBEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki ryżowej** 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki papryki wędzonej lub zwykłej sól, pieprz olej(...)wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje. Następnie pokrój drobno pieczarki i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 3 minuty, do momentu, gdy pieczarki zmniejszą objętość. Fasole przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zmiksuj ją lub rozgnieć ją za pomocą tłuczka
wegujemyosób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy(...)posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona nad tosterem Instrukcje Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Pieczarki dokładnie płuczemy lub obieramy, po czym razem z boczniakami i shitake kroimy w nieco większą niż papryka kostkę. Na patelni na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć
Kulinarna Pokusakurkumy, papryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy(...)małe paski długości 3 cm. Z mięsa robimy małe placuszki, na środek układamy kawałek sera, formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle, dodajemy sól, pieprz ziołowy. Usmażone klopsiki zawijamy w liście pory układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką
kgwjanczewofajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się(...)Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu
Kolizje Smakówjajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 średnia cebula 5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku 20 gram masła sól, czarny pieprz. papryka mielona ostra tarta bułka oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie(...)gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozpuszczonym maśle, dorzucamy pieczarki które trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Smażymy jeszcze krótką chwilę mieszając dodajemy starty czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, mieszamy studzimy. Ugotowane jajka przepuszczamy przez prasę
kgwjanczewofrytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼ szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony do smaku Jajko 1 szt. Wykonanie: Fileta opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku(...)lekko rozbić tłuczkiem. Następnie maczać w rozmąconym jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut
Tradycyjna Kuchniagumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam(...)razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się. Sos pieczarkowy: Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody i czekamy aż zmiękną. Zabielamy śmietaną. Mnie niestety nie raz kwaśna
Amatorka kuchennagarść posiekanej natki pietruszki * olej do smażenia * sól 1 łyżeczka * pieprz 1/2 łyżeczki * papryka słodka mielona 1 łyżeczka * papryka ostra 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pieczarki. Dusimy wszystko przez około 15 minut. Następnie dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i zalewamy pokrojonymi
Kulinarne przygodypieczarek, że nawet nie wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików(...)Łatwiej będzie ugnieść ciasto Podsmażamy na małym ogniu cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy na bok do miseczki Marchewkę siekamy w malakserze (można utrzeć na tarce o dużych oczkach) Pieczarki również siekamy w malakserze (ewentualnie kroimy w drobną kostkę). Ja oddzieliłam nóżki od kapeluszy i siekałam oddzielnie. Najpierw nóżki... ... a następnie kapelusze Pieczarki wraz z marchewką dusimy na odrobinie oleju
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com