mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:104/191)

Szaszłyki z karkówki, pieczarek i warzyw 131

Składniki: 800 g karkówki 2 papryki w różnych kolorach opakowanie pomidorków śliwkowych 250 g małych pieczarek 1 młoda cukinia 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Karkówkę pokroić na kawałki wielkości moreli. Posypać obficie przyprawami i wlać olej. Dokładnie wymieszać. Mięso marynować przez całą noc. Paprykę pozbawić(...)gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie mięso z warzywami i pieczarkami. Szaszłyki ułożyć na mocno na rozgrzany grill na tackach aluminiowych i grillować do zrumienienia mięsa, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony

Czerwień i błękit
Pierś z indyka duszona z pieczarkami. 138

Składniki: 400 g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1/2 marchewki 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych(...)rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki same kapelusze, później talarki jeszcze na pół. Marchewkę tak samo jak pieczarki - talarki i na pół. Cebulkę kroimy w kostkę. Po godzinie wyciągamy nasze piersi z lodówki, obtaczamy w mące

Moje-pitraszenie
Kurczak z warzywami à la ratatouille 227

jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad. W związku z tym postanowiłam dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych(...)bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki

Ratunku obiad
Polędwiczki w sosie marsala 239

szalotki 1 mały czosnek solo 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka masła 250 g pieczarek 125 ml marsala 200 ml mięsnego bulionu 100 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego Mięso oczyść z błon i podziel na plastry o grubości 2 cm. Posyp pieprzem i zrumień na rozgrzanym maśle(...)stronach. Przełóż mięso do miseczki i przykryj folią. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pietruszkę z tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej sherry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj bulion, zagotuj, a następnie dodaj mięso. Gotuj przez 8 minut. Przed końcem gotowania dopraw sos śmietaną, ewentualnie solą

codojedzenia
Schab podwójnie grzybowy 208

gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym. Z oleju oraz przypraw robimy marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum

Kuchnia w czekoladzie
Włoska kapusta i bigosik 145

włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia(...)następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu

Mix smaku
Kaczka faszerowana grzybami 234

łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Pełny talerz
Pulpety z papryką i pieczarkami 136

Pulpety z  papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona(...)papryka 1 żółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego  Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki

Smak mojego domu
Chrupiąca sałatka z kukurydzą barbecue, pieczarkami i kabanosem 151

Dziś zapraszam Was na szybką, pyszną chrupiąca sałatka z kukurydzą barbecue, pieczarkami i kabanosem. Idealna na spotkania z przyjaciółmi. Jedno z kilku dań, które znikają ze stołu w mgnieniu oka Polecam, spróbujcie i Wy. Prażona kukurydza o smaku barbecue nadaje sałatce niepowtarzalnego smaku i charakteru. Zachęcam Was do odwiedzin oficjalnej strony marki Moreso www.moreso.pl(...)fanpaga na Facebook , na którym będą pojawiać się listy sklepów, gdzie możecie kupić przekąski. Już niedługo wraz z marką Moreso będziemy mieli dla Was wspaniały konkurs. Dlatego zachęcam do aktywności Składniki: 1-2 kabanosy 1/4 czerwonej papryki 2 pieczarki 1 czubata łyżeczka masła około 3/4 opakowania QUICK SNACK chrupiąca kukurydza barbecue Moreso kilka liści sałaty 1 łyżka naturalnego jogurtu pieprz

Słodkie okruszki
Pieczeń rzymska 146

pieprztłuszczpapryka ostrazioła prowansalskie1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej3 duże pieczarki.PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca(...)wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej, na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stop.piec około 60 minut

Kuchnia Danusi
Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami 177

szklanki + mąka do podsypywania, sól pół łyżeczki, jajko 1 szt, nadzienie: pory 2 szt, pierś kurczaka 2 szt, pieczarki 350 g, kukurydza 5 łyżek, pomidorki koktajlowe 7 szt, olej do smażenia, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz, masa jajeczna: jajka 2 szt, śmietana 200 ml, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz(...)piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Pory przekrawamy wzdłuż i dokładnie myjemy, następnie kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pory przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy do smaku  sól i pieprz.  Kurczaka myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni

kulinarne odsłony pati
Drobiowy Strogonow 304

też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler(...)obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę.4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką

Kuchnia domowa Ani
Ryż z kurczakiem a'la risotto 292

różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy(...)kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile ra zem podsmażamy. 3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy

NA MOIM TALERZU
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 177

łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy

DefinicjaSmaku
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 139

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy

Kuchnia MagdaLeny
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 129

mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką(...)oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia

PatiGotuje
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 112

bataty zrobione wg tego przepisu Składniki warzywa balsamico garść marchewki baby carrots 150-200 g malutkich pieczarek garść zielonej fasolki ciętej 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 50 ml octu balsamicznego 1 łyżka wody sól, świeżo mielony pieprz do smaku Pierwsze co robimy bataty  wg tego przepisu Ja swoją marchewkę i fasolkę podgotowałam(...)parze(można to zrobić wcześniej bo i tak dodajemy wszystko później do pieczarek i podsmażamy). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki,n smażymy 5-7 min w zależności od wielkości pieczarek, dorzucamy pozostałe warzywa czyli uparowaną marchewkę i fasolkę, doprawiamy solą, smażymy całość do zrumienienia się lekko marchewki, dorzuciłam czosnek chwilę jeszcze przesmażamy i dodajemy cukier, ocet, i łyżkę

Piekielna Kuchnia Pati