Składniki: 1 puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki duży słoik pieczarek marynowanych 2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny 6 jajek 1 brokuł sól, pieprz, papryka mielona ostra Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł gotujemy w posolonej wodzie(...)pieprzem, studzimy Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :) Z tych składników wychodzi spora miska sałatki ( na dużą imprezę w sam raz ), ale można zrobić
Proste Potrawysposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny- 2 cebule- 1 papryka- 1 marchewka- 500 g brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków- 2 jajka- 3 łyżki(...)cały czas mieszając. Dolać 1 litr zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, przykryć i gotować do chwili, gdy wołowina będzie miękka (ok. 90 minut). Oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki przesmażyć z 3 pokrojonymi ząbkami czosnku, posolić – smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojone – w talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa
mojewypiekiinietylkoMakaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne. Makaron ten możecie zjeść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy(...)frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku
Brzuszki Łakomczuszkichilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego(...)dodajemy wszystkie składniki na bulion (trawę cytrynową trzeba zmiażdżyć tłuczkiem lub młotkiem). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. 2. W między czasie dokładnie myjemy pieczarki i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki. Shitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. 3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy
Tajskie smakinajlepsza. W końcu to już czas nowalijek, nieco później w tym roku, bo późno zrobiło się słonecznie i ciepło. Teraz przyroda nadrabia straty. Kupiłam więc też swojską rzodkiewkę, pieczarki i zrobiłam gulasz. A szczypiorek to mój, z balkonu :) Wyszło przepysznie. Podałam z kaszą kuskus. Ale kiedy zajrzałam po nią do szafki na kilka minut przed planowanym podaniem obiadu(...)kurczaka przyprawy do mięsa: 0,5 łyżeczki soli ziołowej, 0,5 łyżeczki lub więcej pieprzu mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 pęczek młodej marchewki 1 pęczek rzodkiewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju do smażenia 200 ml zimnej wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki pszennej
Anioszek w kuchnipiersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy(...)marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy
Lena Gotujesyta i nawet Mężczyźnie ciężko zmieścić całość na raz, ale uwierzcie... da się :D Składniki: Na 5 dużych porcji: 8 bardzo dużych ziemniaków 2 duże piersi z kurczaka 30dkg pieczarek 2 cebule 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki papryki(...)Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 400 g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1/2 marchewki 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych(...)rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki same kapelusze, później talarki jeszcze na pół. Marchewkę tak samo jak pieczarki - talarki i na pół. Cebulkę kroimy w kostkę. Po godzinie wyciągamy nasze piersi z lodówki, obtaczamy w mące
Moje-pitraszeniejednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad. W związku z tym postanowiłam dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych(...)bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki
Ratunku obiadszalotki 1 mały czosnek solo 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka masła 250 g pieczarek 125 ml marsala 200 ml mięsnego bulionu 100 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego Mięso oczyść z błon i podziel na plastry o grubości 2 cm. Posyp pieprzem i zrumień na rozgrzanym maśle(...)stronach. Przełóż mięso do miseczki i przykryj folią. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pietruszkę z tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej sherry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj bulion, zagotuj, a następnie dodaj mięso. Gotuj przez 8 minut. Przed końcem gotowania dopraw sos śmietaną, ewentualnie solą
codojedzeniagotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym. Z oleju oraz przypraw robimy marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum
Kuchnia w czekoladziewłoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia(...)następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu
Mix smakułyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Pełny talerzPulpety z papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona(...)papryka 1 żółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki
Smak mojego domu