miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:5/34)

MIĘKKIE PIERNICZKI 163

Miękkie, rozpływające się  w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego.  Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania.  Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia(...)niewielką ilością mąki, tylko tyle, aby otrzymać delikatne, miękkie i elastczne ciasto. Możemy też ciasto włożyć na 15 minut do lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, o grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty

cool and minty
Świąteczne pierniki 626

pachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków  :)Składniki:- 125 g miękkiego masła- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki płynnego miodu- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczka mielonego imbiru- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka sody oczyszczonejPrzygotowanie:Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy(...)folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczkimiękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją.Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki na lukier:- 2 białka- 2 szklanki cukru pudru

Zainspirowana w kuchni
Pierniczki na szybko 184

Jeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej! SKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła(...)wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków. Pierniczkimiękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy

Pyry na Gaz
Pierniczki staropolskie 227

Pyszne, miękkie i puszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik] . Składniki na kilka dużych blach pierniczków: 250 g miodu, najlepiej akacjowego 0,5 szklanki cukru  125 g masła 0,5 kg mąki pszennej 2 małe jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć z jabłka i znowu będą miękkie

Ze smakiem i z pasją
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 157

pierwsze pierniki  jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały. Na święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie od razu po upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk(...)pieczenia piec w 180`C około 12-15 minut. Nie przedłużać czasu pieczenia, bo będą twarde. Po upieczeniu należy nieco odczekać, aż przestygną i dopiero zdjąć. Gorące pierniczki są bardzo miękkie. Jeśli piekłaś za długo i mocno stwardniały, nie ma się co martwić. Polane polewą zmiękną przez noc w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i odczekać kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniki (od razu do jedzenia) 1136

Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo lubię lekko chrupiące pierniczki, a one i tak zmiękną same za parę dni :-)SkładnikiCiasto:2 szklanki mąki1 jajko3/4 szklanki cukru pudruczubata łyżka miodu1,5 łyżeczki przyprawy do pierników1 łyżeczka sody2,5 dag drożdży (czyli 1/4 standardowej kostki)2,5 dag miękkiego masła (czyli 1/8 kostki masła)Lukier:(Inspiracja: kulinarneprzeboje.pl)500g cukru pudrubiałka

Anielska Kuchnia Ani
Pierniczki katarzynki 360

stopni i pieczemy pierniczki przez 8-10 minut.Trzeba uważać, żeby pierniczki za długo się nie piekły, bo będą twarde. Wyjmuję je z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie.Gdy pierniczki przestygną wkładamy do puszki. Następnego dnia powinny już być miękkie

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki dla alergików 167

alergików, bo bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczkimiękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją by znów zrobić się miękkie. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej pomaga się mamie :) Pierniczki w trakcie wycinania A tu gotowe, upieczone, czekające na lukrowanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 147

dajcie się zwariować, nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na pieczenie, nie ma pośpiechu, te pierniczki są od razu miękkie, możecie je zrobić w ostatniej chwili i tak będą pyszne. Akcesoria kuchenne użyte do przygotowania pierniczków znajdziecie w sklepie internetowym Tescoma. Składniki: Pierniczki: 2 szklanki(...)odstawić do lodówki na godzinę. 5) Po tym czasie, po kolei każdą część ciasta równomiernie rozwałkować na około 2-4 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy

Fitsweet.me
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 172

się zwariować i nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na pieczenie, nie ma pośpiechu, te pierniczki są od razu miękkie, możecie je zrobić w ostatniej chwili i tak będą pyszne. Akcesoria kuchenne użyte do przygotowania pierniczków znajdziecie w sklepie internetowym Tescoma. Składniki: Pierniczki: 2 szklanki(...)odstawić do lodówki na godzinę. 5) Po tym czasie, po kolei każdą część ciasta równomiernie rozwałkować na około 2-4 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy

Fitsweet.me
Pierniczki zaparzane… 427

Ponieważ irlandzka pogoda skutecznie utrudnia mi ostatnio bieganie, czy chociażby spacery, po dłuuugim namyśle, kupiłam sobie domowy sprzęt do ćwiczeń. Nie bardzo miałam ochotę wydawać na

brunetkawkuchni
Pierniczenie na cztery ręce 180

bardziej odpowiada mi wersja w czekoladzie... Kto wie, może jeszcze uda mi się takie również zrobić.Pierniczki z witrażykamiSkładniki:(na 55-65 sztuk)470 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej20 g przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika(...)mocnego, plastikowego worka - każdy kolor osobno - i rozbić tłuczkiem) z górką.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Wystudzić i schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczkimiękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 164

Dzisiaj przygotowałam niezwykle  proste i smaczne pierniczki .  Są miękkie i lekko kruche.    Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka      25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski

Pyszności Słodkości
Pierniczki Katarzynki 197

być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej(...)szczelnie zamkniętych pojemnikach w łazience.Katarzynki należy wykrawać za pomocą specjalnej foremki - takiej jak w tym linku, przy czym nic nie zaszkodzi pierniczkom jeżeli zostaną wycięte foremkami w innych kształtach.Moje Katarzynki stały się miękkie po dwóch tygodniach leżakowania w szczelnie zamkniętych, plastikowych pojemnikach, z dodatkiem jabłka (ale tylko przez pierwszy tydzień) w łazience.Źródło przepisu: Moje Wypieki

Gospodyni Miejska
Świąteczne pierniczki 165

piekarnika jak są miękkie, słomką do napojów lub grubym drutem dziewiarskim. Pierniczki po wyjęciu z pieca są miękkie, później twardnieją, ale po niedługim czasie znów są miękkie. Akurat na święta :) Pierniczki trzeba trzymać w zamkniętych szczelnie metalowych puszkach. Ten przepis nie wymaga aby ciasto leżakowało, więc można upiec pierniczki choćby dziś, a najpóźniej na dwa tygodnie przed świętami :) Świąteczne pierniczki

Posadzone i zjedzone