miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:13/34)

Domek z piernika 208

Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka przez landrynkowe szybki w okienkach ;) Z poniższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g

Smakołyki Asi
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 498

Pierniczki, jakie by nie były, kruche czy miękkie, zawsze szybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko.  Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć  spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające(...)piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru 125 g masła

Kuchnia u Krysi
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 230

zależności od wielkości przez 8-10 minut. Pilnujcie, żeby się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Zostawcie je na papierze, niech wystygną. Po kompletnym ostudzeniu stwardnieją, wkładamy je do słoika lub metalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane Pierniki z tego ciasta robię w dwóch wersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty(...)szczelnym pojemniku, będą dobre do miesiąca. Założę się, że i tak znikną szybciej Z połowy ciasta (550g) wyszło mi 25 nadziewanych pierniczków o średnicy 6cm.   Ciasto piernikowe ma to do siebie, że zaraz po upieczeniu jest miękkie. Z powodu zawartości miodu w cieście każdy piernik z upływem czasu twardnieje. Czasami nawet za bardzo – dosłownie na kamień. O ile takie

Karo in the Kitchen
Pierniczki na choinkę 240

Mikołajki już za nami, czas więc zacząć "pierniczenie", czyli domowy wyrób pierniczków;) Te okazały się zdecydowanie numerem 1! Idealnie miękkie i zarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą

Z miłości do słodkości
Pierniczki jak alpejskie 96

Cudowne pierniczki! Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami. - miękkie i pyszne już w dniu pieczenia - puszyste i delikatne Czas przygotowywania:  około 30 minut Leżakowanie: 16 godzin Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min Ilość pierniczków: około 120 sztuk Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 4 żółtka jaj • 2 białka jaj • 3/4 szklanki cukru

AniaGotuje.pl
Pierniczki Świąteczne 253

obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut

Mała Cukierenka
Pierniczki Świąteczne 154

obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut

Mała Cukierenka
Ciastka owsiane z żurawinami i gorzką czekoladą 163

zimową wersję miękkich owsianych ciastek z lekko korzennym aromatem. Jak dla mnie świetne na całą jesień i zimę, ale odnajdą się również wśród pierniczków na świątecznym stole. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego lepiej ich nie przekładać. Pozostawione na blasze, spokojnie ostygną i trochę stwardnieją. Składniki na ok. 30 ciastek: 100 g masła 1 ½ szklanki płatków owsianych

Pełny talerz
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 168

się oprzeć. Gotowe pierniczki wręcz odurzają zapachem! Korzenne przyprawy mieszają się z cytrusami, tworząc wyjątkowo świąteczną i nastrojową fuzję. A ten smak... Cóż, to chyba najsmaczniejsze pierniczki, jakie udało mi się upiec! Są miękkie, odpowiednio słodkie, lekko karmelowe za sprawą melasy i... Po prostu idealne.  Musicie je mieć! Miodowo-cytrusowe łosie Składniki: (na około 60 ciastek) 800 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki bez glutenu i jajek 165

Pierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach. Naprawdę pyszne! Składniki: 500 g mąki gryczanej 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego  1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Miód oraz masło rozpuść

Kuchnia bezglutenowa
Pierniki 657

wiem czy wiecie, ale konkretnie doprawione korzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej trzymać je w metalowej puszce :) Znam mnóstwo przepisów na pierniczki - w zależności od proporcji mogą być twarde bądź miękkie, nadziewane lub lukrowane, z dodatkiem słodkiego dżemu bądź bakalii. Dziś nikogo już nie dziwi smak korzennych słodkich ciasteczek. Można je kupić w każdym sklepie

Sajkofanka smaku
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 188

czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu(...)jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku 170 g cukru pudru 2 łyżki cukru umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać, aż cukier nabierze głębokiej, złoto-brązowej barwy. Wlać wodę, gotować, aż karmel się rozpuści. Dodać pozostały cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Katarzynka 164

kawy cappuccino Krem: 800 ml mleka 1 duży budyń śmietankowy Delecta 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 300 g miękkiego masła 3 łyżki kawy cappuccino 2 łyżki wódki + około 25 pierniczków katarzynek Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę(...)ilości gorącej wody, odstawić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując. Dodać kawę wymieszaną z wódką, połączyć. Polewa - czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w formie. Wyłożyć połowę kremu i poukładać pierniczki. Przykryć drugą warstwą kremu

Domowa cukiernia Ewy
Pierniczki nadziewane 2201

Najlepiej sprawdzić po 10 min. i ew. nieco przedłużyć czas pieczenia. Dłuższe pieczenie sprawi, że pierniczki będą twardsze. Zatem jesli chcemy mieć mięciutkie pierniczki musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka).  Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybkie pierniczki świąteczne 210

Święta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania