udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować. Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam. Składniki: 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków) 150 g miękkiego masła 1 jajko(...)Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Smacznego! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
talerz przyjemnościsłodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym) masłem. Dodać przypry do piernika i zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim dno tortownicy. i wstawić do lodówki na 40 minut
Wielki apetytLebkuchen, tradycyjne niemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną(...)orzecha włoskiego, lekko spłaszczyłam łyżką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim
Blondynka GotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis warty do przetestowania, pierniczki wychodzą puchate, a co najważniejsze zaraz po upieczeniu są miękkie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)wkładamy na 24h do lodówki po 24h masa piernikowa zgęstniała i najlepiej dzieląc ją na części wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3mm i wykrawać pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo pierniczki sporo rosną , przed włożeniem do pieca można posmarować je białkiem, pieczemy je 8-12 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieCóż tu dużo pisać – ciasto smakuje dokładnie tak jak się nazywa;) Do przygotowania ciasta używamy bowiem zmielonych na drobno pierniczków lukrowanych. W oryginale jest to ciasto z wkładką z owocami czarnej porzeczki, jednak z braku kompotu z porzeczkami zdecydowałam się na wiśnie, które również świetnie tutaj pasują. Siostra Anastazja kolejny raz nie zawodzi – ciasto jest niebanalne, wysokie(...)drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoik litrowy wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy
Smaki Na TalerzuŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 duże jajka3 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 szklanki cukru pudru100
Oryginalny smakGingersnaps to wspaniałe mocno korzenne, imbirowe, miękkie ciasteczka, które swoją konsystencją najbardziej przypominają mi nasze polskie pierniczki katarzynki. Ciasteczka są zupełnie beztłuszczowe, przyjemnie poszczypujące w język, stworzone wprost do zimowej kawy. Ich wykonanie nie sprawi Wam kłopotu. Polecam! :-) Składniki: Na około 28 szt.: 315 g mąki pszennej 100 g melasy 125 g ciemnego cukru typu dark muscovado 75 g kandyzowanego
maniapieczeniaMiękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/ , z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 duża pomarańcza Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło i wcierać je między palcami w suche składniki do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Do ciasta wbić jajko, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, zagnieść miękkie, delikatne
Domowa cukiernia Ewylekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać rożek z innego pierniczka lub ostatnią gwiazdkę zamiast nadziewać poziomo - postawić w pionie. Jeśli choi nka ma być przeznaczona do ozdoby - obciąć wystający patyczek. Jeśli ma być do zjedzenia - patyczek ostrożnie wyjąć zanim lukier(...)więcej, w razie czego można rozrzedzić wodą) oraz ewentualnie sok z cytryny. Wystudzić, przełożyć do szprycy i dekorować :) Ten lukier jest plastyczny, miękki i długo można nim dekorować, bez obaw że zaschnie. Przepis na pierniczki: Moje Wypieki
Kto ugości moich gości?wielkości foremek do wykrawania).Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag mąki pszennej25
Kuchnia domowa AniZwiązku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki
Ugotowaćjedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie - nie muszą leżakować gdyż są od razu miękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce(...)minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie dekorujemy
My simple kitchenKorzenny, aromatyczny piernik na ciemnym, karmelowym piwie. Miękki, wilgotny, pięknie wyrasta. Obficie udekorowany polewą czekoladową. łatwy i szybki do zrobienia. Chyba już bardziej i lepiej nie
Domowa cukiernia Ewymiód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. Układamy
Bajeczna Kuchniapolukrowanie. Bardzo zasmakowały moim domownikom, więc postanowiłam upiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata
Cakes By Kejtprzełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
Moja Galeria Smakulukier białko 3 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny perełki cukrowe do ozdobienia pierniczków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier , przyprawę do piernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek
Smakowite Dania