miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:12/34)

Katarzynki 152

razie problemów podsypać mąką. Wykrawać foremką dowolne kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12-15 min w temp. 180 st.  Pierniczki bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, jednak szybko twardnieją. A następnie z czasem kruszeją.    Smacznego

My sweet a life
Pierniczki 182

mojej córce sprawia dekoracja pierniczków. Kupuję zawsze całą masę kolorowych pisaków z masy cukrowej, posypki o różnych kształtach i kolorach i dopiero wtedy zaczyna się prawdziwa zabawa. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie, pachnące, takie jakie powinny być. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z pudełka :) Składniki: 120 g masła 120 g cukru trzcinowego 120 g miodu 1 jajko

na moim stole...
szybkie pierniczki 947

lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą miękkie

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki 166

jajek. Oczywiście nie zawsze mam do dyspozycji tak wspaniałe składniki ale to nie szkodzi bo pierniczki zawsze i tak są pyszne. Dodam jeszcze tylko to, że pierniczki od razu po upieczeniu są miękkie i nadają się do jedzenia. Składniki: 2 i ¼ szklanki mąki ½ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki miodu (ja używam prawdziwego miodu a ponieważ zimą jest on już skrystalizowany(...)był płynny) 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto tak żeby było gładkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować podsypując je niewielką ilością mąki. Wyciąć pierniczki. Jeśli robimy pierniczki

Mama Gotuje
Pierniczki z syropem trzcinowym 163

ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone landrynki. Piec ok 5-8 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Gorące pierniczki łatwo się odkształcają i są miękkie, trzeba je studzić na płaskiej powierzchni. Później twardnieją, ale po kilku dniach przechowywania w szczelnym pojemniku miękną. Lukier: W makutrze utrzeć białko z 1,5 szkl przesianego

Smakołyki Asi
Pierniczki 156

tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki: 2 szklanki mąki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
.833. smakowe odkrycie roku? 149

pierwszej łyżeczce odpłynęłam! Smak skojarzył mi się z czymś karmelowym, nugatowym...nie wiem jak go przybliżyć...no ale - obłęd, serioooo! Piekliście już pierniczki? Jeśli szukacie przepisu na  aromatyczne ciasteczka, które od razu są miękkie i nie muszą leżakować - zapraszam na chili&sugar (kliknij na zdjęcie). Pierniczki z przepisu Babci :) "Odziedziczyłam" Jej  zeszyt z przepisami

breakfast of dreams
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 169

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień.  Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna(...)Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i pozostawiamy do rozpuszczenia co jakiś czas mieszając, gotując na małym ogniu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy kakao i mleko. Mieszamy energicznie. Ostygnięte pierniczki oblewamy polewą.  #OlejKonwenanse    #OlejWielkopolski   www.olejkonwenanse.pl

Kuchnia Paulettes
Pierniczki 172

Pierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki  Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka

Smak mojej kuchni
Miękkie pierniki 184

Pierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników.  Składniki:4 szklanki mąki2 jajka1 1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka  sody oczyszczonej50 g drożdży50 g masłaWykonanie:Wszystkie składniki zagniatamy razem z drożdżami, których nie rozpuszczamy jako rozczyn.. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy je 20 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki 139

stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać miód, dodać jajko i miękkie masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.Pierniczki piec(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde

Mix smaku
Miękkie pierniczki świąteczne 197

upieczeniu i wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia. Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie. Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania

Mix smaku
Pierniczki 130

Dziś zaproszę Was na pierniczki. Cieniutkie, twarde z początku, z czasem stające się coraz bardziej miękkie. Aromatyczne i bardzo świąteczne, dodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie przygotowaliście jeszcze pierniczków, te na pewno Wam się spodobają - jedyna wada- tak jak powiedziałam - te pierniczki z początku są twarde - ale można temu łatwo zaradzić, o czym na pewno słyszeliście. Upieczone pierniczki należy pozostawić

Słodkie Przyjemności
Pierniczki w czekoladzie 164

Można je z powodzeniem upiec w ostatnim tygodniu przed świętami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, doskonale się wałkuje i nie rozpływa zanadto w trakcie pieczenia, a pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierniczki jak z Kopernika 149

nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich pierniczków?? Bo mam dla Was kolejną wersję:) Są równie aromatyczne jak poprzednie, jednak są to pierniczki drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki:  jajko,  2 czubate szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania