miękkie pierniczka - 500 przepisów (strona:11/34)

Choinkowe pierniki 183

moje nowe doświadczenie...fajna zabawa, idealna na zimowe wieczory dla całej rodziny :)    Pierniczki są na początku miękkie ale za chwilkę robią się bardzo chrupiące, aby zmiękły muszą poleżeć najlepiej w torebce foliowej :) Składniki na kilkadziesiąt sztuk, ile...zależy od grubości jaką zrobimy - 2 szklanki mąki pszennej - 2 duże łyżki miodu - 1/2 szklanki cukru (w przepisie było(...)sodę i jajko mieszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyrabiamy ponownie i wałkujemy małe porcje tak cienko jak lubimy, po pierwszej partii zobaczymy jak pierniczki rosną i na jaką grubość wałkować :) wycinamy foremkami dowolne postaci, Układam na papierze do pieczenia, rurką do napojów robimy dziurki na nitkę, piekarnik rozgrzewamy na 170 stopni i pieczemy partiami

Wypieki Rene
Miękkie pierniczki 170

Myślicie już o Świętach?... Oto moja propozycja na świąteczne pierniczki. Przepisów na te pyszne wypieki nigdy dość. U nas w zeszłym roku ten przepis sprawdził się świetnie. Pierniczki od razu są miękkie i długo zachowują tę cechę pod warunkiem, że przetrzymamy je w szczelnym pojemniku. Zdecydowanie polecam! Składniki: 4 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki prawdziwego miodu 5 łyżeczek(...)lodówce. Po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. 3. Rozłożyć na papierze do pieczenia w dużej odległości, bo ładnie rosną. Pierniczki piec w 180st. C przez ok 10 minut. 4. Ostudzone pierniki dowolnie udekorować. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 530

pyszne rogaliki wiedeńskie ,   miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny wykonanie: Masło zmiksowałam z cukrem na gładką

babka w formie
Piernik marchewkowy 147

żadnym rarytasem- są łatwo dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie odbiega od pozostałych, tradycyjnych przypraw. Aby urozmaicić smak do ciasta dodałam starte marchewki- dzięki czemu pierniczek jest bardziej wilgotny, miękki - przepyszny! Składniki: 3 szklanki mąki 10 dag margaryny 2 szklanki cukru 3 jaja 50 dag obranej marchewki 1 mały proszek do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika Tłuszcz

Tradycyjna Kuchnia
Szybki deser z pierniczkiem 269

czekoladowym mlekiem wynosił około 10-12 sekund. W przypadku świeżych pierników, wystarczy połączyć je z czekoladowym mlekiem i od razu zdjąć z palnika. Zależy nam, aby kawałki pierniczków były wyczuwalne, ale miękkie. Smacznego

Słodkie okruszki
PIERNICZKI 24 GODZINNE 372

Pierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1 słoik

Z Majeczką w kuchni
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 158

świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki  z   ciasta, które leżakowało ponad  miesiąc. Jako pierwsze upiekłam pierniczki, jak na razie są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Surowe ciasto jest dość twarde i ciężko wyjmuje się z miski, ale po chwili robi się już miękkie i bardzo dobrze

RAROSSA
Niebiańskie pierniczki nadziewane 213

Pilnujemy aby pierniczki się nie spiekły.  Po wyjęciu z piekarnika, dajemy kilka minut pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy

DefinicjaSmaku
Kruidnoten - najszybsze pierniczki 139

dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar, a może przez to, że są kruche na zewnątrz i miękkie w środku? Sama nie wiem. Musicie wypróbować.  Niestety(...)poradzić - trzymając je w szczelnej puszce lub szczelnym słoiku. O ile u Was pierniczki będą tak długo leżeć ;) 'kruidnoten - najszybsze pierniczki' Składniki (na ok.40 pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać

CookYourself
Ciasto na pierniki 151

Jednym z nich mogą stać się pierniki. Niejedna babcia ma w głowie doskonały przepis na ciasto piernikowe, a młodszym nie brakuje wyobraźni w dekorowaniu. Pierniki na święta być muszą- miękkie czy twarde, z nuta pomarańczy i masą korzennych przypraw, które zawsze przygotowujemy na świeżo. Nie kupujcie gotowych mieszanek, mają dodatek mąki i nigdy nie są wystarczająco aromatyczne. Własnoręcznie przygotowana przyprawa(...)papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez ok 6-10 min 6. Pierniczki tuż po upieczeniu należy chwilę zostawić na blaszce bo są bardzo miękkie, po chwili przenieść na kratkę 7. Pierniczki miękną z czasem, należy je przechowywać w szczelnej, najlepiej metalowej puszcze https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Słodki Kompromis
Piernikowe LOVE - do jedzenia i dekoracji jednocześnie! (z komentarzem) 324

preze nt ! Piernikowa chatka W pełni jadalna dekoracja domu, można przygotować szablon nie tylko zwykłej chatki/domu, ale też bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku!  Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować z dziurką na sznurek

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki leżakujące 171

jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane są prawdziwym smakołykiem oraz ozdobą świątecznego stołu. W tym roku nasze pierniczki zostały przygotowane jakiś tydzień przed świętami - i były idealnie miękkie. Przepis jest w naszym posiadaniu już od wielu lat - i przynosi przesmaczne rezultaty - a więc zapraszam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 1/4 szkl. miodu 5 łyżek(...)stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo, bo pierniczki będą miały posmak goryczy. Po wystudzeniu pierniczków należy ozdobić je lukrem. PS. Po upieczeniu pierniczki są mięciutkie, potem twardnieją, by znów stać się miękkie dzięki wilgoci z powietrza. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jeszcze w klimacie świąt, zapraszam do obejrzenia filmiku

psgotujemy
Pierniczki idealne 128

Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony brudziły się. To właśnie z tego notatnika pochodzi przepis na pierniczki idealne: nie za twarde, nie za miękkie, nie za słodkie – po prostu proporcje składników trafione w puknt. […] Artykuł Pierniczki idealne pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 254

Wprost uwielbiam przepisy na pierniczki, w których nie trzeba czekać, żeby były mięciutkie. Ten przepis właśnie taki jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania

Świat Ciasta
Pierniczki 175

zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem(...)spieczone pierniczki będą twarde. Pierniczki najlepiej  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach lub w związanych, foliowych woreczkach przez około 1 miesiąc. Pierniczki pierwszego dnia po upieczeniu zazwyczaj są twarde. Miękkie stają się na drugi, trzeci dzień, jak wchłoną wilgoć z powietrza. Należy pamiętać zatem, aby na około 2 dni przed konsumpcją wyłożyć je na talerzyk

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania