mat gotuje - 500 przepisów (strona:14/34)

Pieczone jabłka 235

gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir. Przepis dodaję do akcji:  Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze! czyli „Jak stracić na wadze, kochając jedzenie”   Akcja związana jest z prezentacją książki Kudłaci kucharze na diecie wydanej przez wydawnictwo Insignis

prawdziwe jedzenie
Zupa rybna z pstrąga. 303

laurowy;2 ziarna ziela angielskiego;kilka ziaren pieprzu;sól.Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy 1,5 l zimnej wody. Wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy i ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym

Miksturownik
Dufinki 216

białka do ubicia na pianę,  1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki fresh double cream- gałka muszkatołowa- sól, biały pieprz- koperek (świeży lub suszony) Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy(...)hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne

mojewypiekiinietylko
Przecier pomidorowy 192

łyżeczkę soli i  1 łyżkę cukru Dodaję również : tymianek, bazylię oraz liść laurowy, ilość ziół zależy od indywidualnych preferencji. 1. Do dużego garnka nalewamy 1/4 wody, nastawiamy do gotowania i w miedzy czasie pomidory kroimy na ,,czwórki,, i wrzucamy do wody. Całość gotujemy ok. 40 minut do rozgotowania pomidorów. Czas trzeba oceniać samemu, bo różne mamy gatunki pomidorów

Apetyczna babeczka
Racuchy z jabłkami 291

Witajcie kochani! Mam nadzieję, że Wasz dzień zaczął się równie słodko jak mój i zakończył tak samo pozytywnie! Jeśli nie, mam dla Was przepis, którym

Gotowanie to kochanie
Domowa bułka tarta 205

Bulka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Cappuccino bez pieczenia 4609

budynie czekoladowe,  4 łyżki cukru,  80g masła,  16 herbatników.  W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić

Z miłości do słodkości
Kurczak z brokułami i pesto 798

pietruszkioliwaświeży parmesan Wykonanie:Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką, smażymy na patelni na oliwie z dwóch stron. Możemy też zgrillować. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz brokuły- od zagotowania 2-3 min.Kroimy paprykę w większą kostkę, a pomidorki na pół. Do odcedzonego makaronu dodajemy pesto- mieszamy. Dodajemy pokrojone

Smaki Edyty
Przepyszna zupa krem ze świeżych pomidorów 226

WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru

Zofiana
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1189

można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto

Ostra na Słodko
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 278

świeżo starta 2 jaja pieprz  sól Do obgotowania mięsa: 1 łyżka soli kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  Po przyprawy zapraszam do www.Skworcu.com.pl 1. Mięso gotujemy przez pierwsza godzinę tylko w samej wodzie, zbieramy szumowiny. Po godzinie wylewamy wodę, nalewamy nową i dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez

Apetyczna babeczka
Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 409

plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna(...)kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków, zdążycie na pewno! DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru  Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop

W kuchni Karmel-itki
Lekki deser z bezą i musem truskawkowym 198

Pysznych, słodkich przekąsek nigdy dość!Dlatego dzisiaj bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deserek z truskawek, jogurtu i ciastek bezowych :)Składniki:truskawkikilka bez ok 10 dag

Taste Of My Day
Intensywnie kokosowy pudding ryżowy 176

miodu/syropu z agawy/cukru) *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam) Przygotowanie:Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 277

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!