mat gotuje - 500 przepisów (strona:18/34)

Potrawka z czarną fasolą 179

posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować bulion i podawać sypką fasolę

Apetyczna babeczka
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 303

Kolejny przepis na latwy,bezproblemowy chlebek.Razem z Tatterowcem i San Francisco to najczesciej wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 142

udało, było połączenie detali tak, aby „wilk był syty i owca cała”. Rosyjskie ciasteczka do herbaty, z konfiturą… oczywiście jabłkową.  Pomysł na ciasteczka pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię, z moimi zmianami.   Składniki:  - 200g miękkiego masła- 1 żółtko- 200g mielonych migdałów- 1 łyżeczka esencji migdałowej- 20g cukru pudru (do ciasta)- 200g mąki tortowej- ½ łyżeczki proszku(...)ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Tarta pełnoziarnista z soczewicą 162

łyżeczka suchych drożdży 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Pęczek zielonej natki pietruszki  Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy do garnka z wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W małym garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy i smażymy do miękkości. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jeszcze drożdże, koncentrat pomidorowy

Apetyczna babeczka
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno. 129

wanilii i inne świetne rzeczy znajdziesz tutaj: kliknij. / WYKONANIE:1. żółtka z częścią cukru ucieramy na gorąco. Na parze. (Garnek z żółtkami stawiamy na garnku z     gotującą się wodą i ucieramy, cały czas miksujemy, aż krem żółtkowy zrobi się gorący. Pamiętajcie aby przed rozbiciem jajka porządnie sparzyć wrzątkiem.2. żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje

Wypisz Wymaluj
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 180

Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć.Dodać 3 łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać.Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min.Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Grzanki:Piekarnik nagrzać do 200 st.Na chleb położyć plasterki

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik 217

kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę.Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 236

dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu odparowania wody

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 237

Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam

Taste Of My Day
Zapiekanka makaronowa z warzywami 239

czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy typu Philadelphia6 plastrów żółtego seraoliwabazylia, oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE zapiekanki makaronowej:Brokuły blanszujemy. Wstawiamy makaron do gotowania. Na oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dorzucamy zblanszowane brokuły i doprawiamy bazylią i oregano. Dodajemy koncentrat i serek

kulinarnyJa
To nie jest sałatka cezara 313

główki niewielkiej sałaty pekińskiej3 jajka6 plasterków boczku wędzonego1 tortillaszczypiorekparmezan do posypania - obowiązkowona dressing2 łyżki majonezu2 łyżki przegotowanej wodyszczypta cukru i soli1,5 łyżki suszony ziół prowansalskichSposób przygtowania:Jajka gotujemy na twardo, siekamy drobno szczypiorek. Sałatę i tortillę kroimy w kwadraty o boku ok. 2-3cm. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy bez oliwy, by wydobył się z nigo tłuszcz

W kuchni wieczorem
Czekoladowa babka budyniowa 186

minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i rozprowadzić po upieczonej babce. Można posypać dowolną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z orzechami 275

Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej  z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają

Ala piecze i gotuje
Spaghetti Bolognese 154

czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na talerze wykładamy makaron, na wierzch

Słodkie Przyjemności
Sałatka z rukolą, jajkiem i słodkim sosem balsamicznym 450

dodać pomidorki, ugotowane jajko i posypać słonecznikiem.Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić, a na koniec polać sosem balsamicznym.Sos balsamiczny:Ocet wlać do małego rondelka, dodać miód i gotować do momentu, aż zacznie się pienić.Wyłączyć palnik, sos trochę ostudzić (wtedy zgęstnieje) i polać sałatkę.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tydzień w moim telefonie XXIX 138

świecie Michałka i słodką siostrzenicę Olcię.5) Uśmiecham się kiedy...Piszemy z mamą i siostrą na fejsiku - jest zabawnie, ale to nasze tajemnice i nic Wam więcej nie powiem.6) Gotowanie jest...Moją pasją, odskocznią od dnia codziennego, zabawą i przyjemnością. 7) Marzę o...Swojej własnej, seledynowej kuchni...8) Kiedy budzę się każdego ranka...Zaglądam do kalendarza i sprawdzam(...)można się o sobie dużo dowiedzieć. Jeszcze raz dziękuje za dobrą zabawę!Ja swoje pytania przygotuję w innym terminie, niestety moja choroba trwa nadal. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Chyba że ktoś ma chęć odpowiedzieć na pytania od Sandry to serdecznie zapraszam by zostawić link do swojego bloga.Przypominam też o Lubuskiej Blogosferze Kulinarnej. Cały

Magiczne Życie Marty