mat gotuje - 500 przepisów (strona:17/34)

Tortellini po wegetariańsku 178

dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini z wędzonym tofu...nie mialam nigdy

Z Kuchni Do Kuchni
Sok z aronii z liśćmi wiśni 156

grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby przykrywała owoce (może być 1 - 2 cm wyżej niż poziom owoców).  Garnek przykrywamy i zagotowujemy.  Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.  Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc.  Następnego dnia wyjmujemy liści wiśni, a owoce dokładnie przecedzamy.  Do powstałego soku

Sto kolorów kuchni
Jabłkowy strudel z makaronu 231

lasagne  – 10 płatów* jabłko – 4-5 szt* rodzynki – 100 g* rum – 3 łyżki* cukier – 100 g* masło – 20 g* cukier puderSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Odlewamy wodę , nie przelewamy zimną , a makaron na ok. 3 -4 minuty odstawiamy do lekkiego osuszenia.Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach(...)plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami.Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego.Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut

Ostra na Słodko
Dla dzieci - Ośmiornice 251

malutkie kółka, które będą imitować oczy. Następnie nieco poniżej nacinamy łuk (to będzie buzia) Dalszą część parowki rozcinamy. Następnie wstawaimy parówki do wody i czekamy aż zacznie się gotować, wowczas ramiona ośmiornicy samoistnie zaczną nam się zwijać. Efekt jest naprawdę zaskakujący

Kolizje Smaków
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 331

korzennej do piernika120 g masła200 g miodudżem truskawkowyDo dekoracji:200 g czekoladyłyżeczka olejuzłoty barwnik w sprayuPrzygotowanie:Dzień przed pieczeniem:Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy.Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści, a potem wystygnie.Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy- śmietana zwiększy swoją objętość.Białka ubijamy

Smakowity Blog Kulinarny
It's always a good time for ice cream! 135

Cóż może być lepszego od zimnych i orzeźwiających lodów w upalny dzień? Lody przygotowane w domu! Wiadomo, że ze względów technicznych takich rarytasów nie możemy zaserwować

peanutbuttermonster
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 224

Ryż moczymy przez około 30 min, płuczemy kilkakrotnie i odsączamy na sitku.Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy w wodą, a garnek przykrywamy.  Po zagotowaniu zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 15 min. Rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier (można dodać łyżkę wody i lekko podgrzać). Otrzymujemy zaprawę do ryżu nazywaną(...)gumowate.  Aby ryż nie wysychał, miskę przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką. Melona obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy wzdłuż na paski o przekroju 1x1cm.  Na bambusowej macie układamy arkusz wodorostów nori błyszczącą stroną do spodu. Nakładamy warstwę ryżu na 2/3 powierzchni, zostawiając pasek z jednego boku pusty. Ryż wyrównujemy (najlepiej lekko uklepać) układamy na środku

głodny alergik
Bagietka pszenna 147

Domowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka francuskie z powidłami 437

Czasami nie mamy czasu na pieczenie a wielką ochotę by usiąść do popołudniowej herbatki z czymś słodkim. Ja proponuję Wam ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi. Do

Ala piecze i gotuje
Zakazany owoc - konfitura truskawkowa 161

godziny.3. Dodać sok z cytryny i gotować, gotować, gotować, co jakiś czas mieszać, ale właściwie tak jak samo stało pół godziny z cukrem, tak samo się samo gotuje. Przestać gotować jak konsystencja będzie dość gęsta - mówi się, że jak spadnie kropla konfitury na zimny talerz to nie powinna się rozlewać, tylko być zwarta, ale nie miałam zimnego talerza, więc(...)słoiczki i postarać się podpisując je - ma być ładnie, będzie przyjemniej, a jeśli zrobicie więcej konfitury to gwarantuję Wam, że będzie jak znalazł jako prezent (ile razy nie macie pomysłu, albo czasu na takie rzeczy?)  - własnoręcznie zrobiony prezent zawsze cieszy obdarowanego - a jak będziecie się stosować do ładnego podpisywania, to nie będzie wstydu - wystarczy wstążka.6. Schować

Matka Żywicielka
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 173

250g ryżu do sushi (kleisty, co ułatwia formowanie) - 2 woreczki4 łyżki octu ryżowego3-4 listki sushi nori1 łyżeczka wasabi1/2 małej cukinii zielonej1/2 papryki czerwonej1/2 serka kremowegodo podania: sos sojowyRyż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentuzagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmujęz woreczków, mieszam z octem ryżowym i zostawiam do całkowitego wystudzenia.Cukini(...)gniazdonasienne i wszystkie pestki. Odstawiam na bok. źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html Na bambusowej macie rozkładam delikatnie listki sprasowanych alg (są bardzo kruche!),układam na całej powierzchni ryż, nalepiej robić to zwilżonymi dłońmi.Smaruję serkiem przy początku, od strony, od której zacznę zwijać

W kuchni Karmel-itki
Kasza jaglana a'la kutia ^^ 179

marmoladą ~Składniki:40g kaszy jaglanej20g mielonego makumiódrodzynki1/2 łyżeczki cynamonu100g serka twarogowegomiódcynamon+ chlebek bananowo-cynamonowymasło z nerkowcówmarmoladamandarynkaKaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki. Serek twarogowy mieszamy z miodem i cynamonem. Serek i pokrojoną mandarynkę kładziemy na kutię. Kromki chlebka bananowego smarujemy masłem

Kuchenny Skrawek Nieba
737. Sütlaç...a co to takiego? 160

cukrukilka plastrów figisurowe pistacjemiódWodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując do wchłonięcia się płynu, gdy woda prawie cała się wchłonie wlewamy mleko, wrzucamy startą skórkę, przykrywamy co chwilę mieszając gotujemy, aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyn. Dolewamy wody, zagotowujemy, w między czasie w kubeczku mieszamy mąkę z odrobiną płynu. Wlewamy do ryżu, energicznie mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy

More food, love and dreams
P... Pommes dauphine! 130

żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :)Składniki:4średnie ziemniaki2 różyczki brokułów*2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, pietruszkapanierka: mąka, jajko, bułka tarta3 szklanki olejuAkurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych

Kitchens Alphabet