dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli, bez której nie da się gotować po koreańsku. Bardzo dużo potraw z Korei nakazuje jej użycie. Gdzie kupić gochujang? W internecie sporo sklepów zajmuje się jej sprzedażą. Przy okazji rozglądnijcie się za doenjang (pasta ze sfermentowanej
Przepisy AleksandryZapiekanka to cudowne danie, w którym możemy wykorzystać wszelkie resztki, jakie pozostały w lodówce i nie wiemy co z nimi zrobić, więc najpewniej wylądowałyby finalnie w
Taste Of My DayPieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie
Ala piecze i gotujepieczonej dyni - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony ziołowy: - 2 garście liści bazylii - 1 garść pistacji - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki wody w/w zmiksuj Bagietkę prowansalską pokrój
SMYKWKUCHNItakiej ilości gotujemy ryż. Najpierw do zagotowania, następnie 10 minut na mniejszym ogniu, potem odstawiamy ryż na 15-20 minut by odpoczął i wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami sosy do ryżu i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie filet z łososia, ogórka i gruszkę kroimy w dość cienkie paski. Na bambusowej macie rozkładamy
Mango PapajaGOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym..Tylko jeść .. i popijać pyszną herbatką.. Pamiętacie o promocji w Anielskich Przysmakach? Macie
Moje domowe kucharzeniegruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą i cukrem, następnie wylewa do prostokątnej formy, a gdy galaretka zastygnie, kroi się ją na kwadraty i podaje z owczym twardym serem manchego. Dulce de membrillo znane jest(...)Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min., aż owoce zamienią się w gęste puree. Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera. Zważ pigwowe puree. Na każde 500 g puree dodaj
Chilli Czosnek i Oliwagotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami.Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor. Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami.Zupę możecie skropić oliwą z oliwek!Smacznie!!!Buuuziak!ps. Zupy na jesienne obiady są najlepsze, rozgrzewają, są mało kaloryczne i łatwostrawne, idealne! Macie swój
SMYKWKUCHNIogniu gotować ryż jeszcze przez ok. 15 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić garnek z ryżem jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Ryż przełożyć do miski (nie może być metalowa), doprawić do smaku zalewą octową (7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli). Odstawić do ostudzenia. Łososia wędzonego i obrane awokado pokroić w paski. Na macie
Pasja SmakuJak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaI tak oto mija kolejny tydzień. Ni się człowiek nie obejrzał a mamy koniec lutego. Strasznie szybko ten czas nam umyka. Czasami za szybko. No, ale
Moje pyszne gotowanieCzasami nie ma ani chęci, ani czasu, by na gotowanie poświęcić więcej niż pól godziny, a najlepiej jeszcze mniej. Co wtedy zrobić? Mój piętnastominutowy makaron! :) Jest tak szybki i przy tym tak dobry, że aż trudno w to uwierzyć. To danie raczej minimalistyczne, ale przecież mniej często znaczy więcej. Myślę, że to właśnie w tym tkwi jego sekret. Prostota, szybkość(...)taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać i gęstnieć dobrze jest częściej mieszać
Ratunku obiadgotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej szynki, czy na co tam akurat macie
Kulinarne zapędy Kokosa