oliwy / oleju z pierwszego tłoczenia - dwa duże ząbki czosnku - ok. 40 g startego twardego sera - pęczek posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie - papryczka chilli Przygotowanie całości jest wręcz obrzydliwie proste - gotujemy makaron, a gdy będzie już prawie miękki, na głęboką patelnię wlewamy oliwę, na nią wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę z ostrej papryki, albo paprykę, albo nic :P Gdy czosnek
Kulinarne zapędy KokosaZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie jednak, aby były "al dente", ponieważ będą dochodziły potem w piekarniku. 2. Po ok. 15-20min. wyjmujemy ziemniaki, wylewamy gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę. 3. Na naczynie żaroodporne wylewamy dosłownie kropelke oliwy, rozsmarujemy papierem. 4. Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy
Kitchens Alphabetdałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli, bez której nie da się gotować po koreańsku. Bardzo dużo potraw z Korei nakazuje jej użycie. Gdzie kupić gochujang? W internecie sporo sklepów zajmuje się jej sprzedażą. Przy okazji rozglądnijcie się za doenjang (pasta ze sfermentowanej
Przepisy AleksandryZapiekanka to cudowne danie, w którym możemy wykorzystać wszelkie resztki, jakie pozostały w lodówce i nie wiemy co z nimi zrobić, więc najpewniej wylądowałyby finalnie w
Taste Of My DayPieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie
Ala piecze i gotujepieczonej dyni - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony ziołowy: - 2 garście liści bazylii - 1 garść pistacji - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki wody w/w zmiksuj Bagietkę prowansalską pokrój
SMYKWKUCHNItakiej ilości gotujemy ryż. Najpierw do zagotowania, następnie 10 minut na mniejszym ogniu, potem odstawiamy ryż na 15-20 minut by odpoczął i wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami sosy do ryżu i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie filet z łososia, ogórka i gruszkę kroimy w dość cienkie paski. Na bambusowej macie rozkładamy
Mango PapajaGOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym..Tylko jeść .. i popijać pyszną herbatką.. Pamiętacie o promocji w Anielskich Przysmakach? Macie
Moje domowe kucharzeniegruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą i cukrem, następnie wylewa do prostokątnej formy, a gdy galaretka zastygnie, kroi się ją na kwadraty i podaje z owczym twardym serem manchego. Dulce de membrillo znane jest(...)Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min., aż owoce zamienią się w gęste puree. Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera. Zważ pigwowe puree. Na każde 500 g puree dodaj
Chilli Czosnek i Oliwagotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami.Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor. Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami.Zupę możecie skropić oliwą z oliwek!Smacznie!!!Buuuziak!ps. Zupy na jesienne obiady są najlepsze, rozgrzewają, są mało kaloryczne i łatwostrawne, idealne! Macie swój
SMYKWKUCHNIzwykłych ziemniaków. Proporcje kalafiora i brokułów możecie oczywiście dowolnie modyfikować. Składniki: 300 g kalafiora 200 g brokułu sól gałka muszkatołowa (opcjonalnie) 3 -4 łyżki mleka Wykonanie: Kalafior i brokuły gotujemy na parze. Ciepłe miksujemy z mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i gałką (możemy też użyć np. czosnku). Podajemy na ciepło
Sto kolorów kuchniogniu gotować ryż jeszcze przez ok. 15 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić garnek z ryżem jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Ryż przełożyć do miski (nie może być metalowa), doprawić do smaku zalewą octową (7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli). Odstawić do ostudzenia. Łososia wędzonego i obrane awokado pokroić w paski. Na macie
Pasja SmakuJak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaI tak oto mija kolejny tydzień. Ni się człowiek nie obejrzał a mamy koniec lutego. Strasznie szybko ten czas nam umyka. Czasami za szybko. No, ale
Moje pyszne gotowanie