mat gotuje - 500 przepisów (strona:13/34)

Z cyklu obiad w mniej niż pól godziny: makaron z oliwkami i tuńczykiem 287

Czasami nie ma ani chęci, ani czasu, by na gotowanie poświęcić więcej niż pól godziny, a najlepiej jeszcze mniej. Co wtedy zrobić? Mój piętnastominutowy makaron! :) Jest tak szybki i przy tym tak dobry, że aż trudno w to uwierzyć. To danie raczej minimalistyczne, ale przecież mniej często znaczy więcej. Myślę, że to właśnie w tym tkwi jego sekret. Prostota, szybkość(...)taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać i gęstnieć dobrze jest częściej mieszać

Ratunku obiad
Spaghetti carbonara 265

gotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej szynki, czy na co tam akurat macie

Kulinarne zapędy Kokosa
8 SANTE znaczy zdrowie - Kotlety z soczewicą 133

gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować coś dla odmiany. Jeśli nie macie

Magiczne Życie Marty
Śniadanie na różowo 139

Podstawą udanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy

peanutbuttermonster
Najlepszy makaron z serami 218

gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy do makaronu startą gałkę muszkatołową, mozzarellę, żółtka, groszek ( jak macie

Gorący kąsek
Ciasteczka jęczmienne kruche 110

I znów dłuższa nieobecność, ale już się przyzwyczaiłam do mojego internetu, w kocu trzeba przywyknąć :). No i po tłustym czwartku. Zjadłam dwa pączki jeden w pracy

Moje pyszne gotowanie
Granola 195

Powiem tyle - JEST OBŁĘDNA w smaku ! Idealna do samego jogurtu bądź z owocami, mleka czy do pochrupania ot tak sobie :)  Wiadomo, że trzeba lubić takie

charlotte gotuje
Bajgle w wersji slow 169

hula-hop. Bułeczki zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej 1 łyżkę miodu i delikatnie wkładamy wyrośnięte bajgle. Gotujemy po jednej minucie z każdej strony. Ważne żeby bajgle pływały swobodnie w wodzie obok siebie.Następnie przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmujemy bułeczki z wody i układamy na kartce do wypieków(...)stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki 241

awokado dojrzałe   Przygotowanie: ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8 razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny, zakwaszamy octem wymieszanym z solą i cukrem. Na 400g ryżu spokojnie możecie użyć z 4 łyżki octu (sól(...)cukru do smaku)   Następnie kroimy w cienkie podłużne paski ogórka, usuwamy pestki, awokado również w paseczki. Proszek wasabi mieszamy z wodą powinien mieć bardzo gęstą kremową konsystencje.   Matę bambusową, owijamy folią spożywczą z każdej strony. Układamy nori, maczając rękę w wodzie, układamy ryż, pozostawiając na górze pasek około 2 cm. Smarujemy wzdłuż wasabi, układamy składniki z jakich chcemy

SMYKWKUCHNI
Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami 200

łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 198

Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki

Blondynka Gotuje
Ogórki małosolne 179

ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem.Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces

Apetyczna babeczka
Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami 115

proszku1 trawa cytrynowaPół szklanki jagód + 2 łyżki cukru + łyżka wodySposób przygotowania:Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy mleko i wrzucamy przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową. Dodajemy cukier puder z wanilią. Gotujemy do momentu, gdy śmietanka zaczyna wrzeć. Zdejmujemy z gazu. Wyjmujemy laskę wanilii. W szklance łączymy żelatynę z łyżką zimnego mleka, gdy się rozpuści przelewamy do śmietanki i energicznie mieszamy

Słodkie Przyjemności
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 147

Uwielbiam takie dni, kiedy wstaje rano i mam dużo czasu dla siebie. Wtedy zazwyczaj zaczynam dzień od pysznego śniadania, na które nie mogę sobie pozwolić codziennie

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti a'la caprese 294

kilka listków świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej bazylii)kilka zielonych lub czarnych oliwek (opcjonalnie)sól, pieprz, szczypta cukru do smakuparmezan do posypania (opcjonalnie)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.2.   Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.Aby sparzyć pomidory należy wyciąć małym nożykiem końcówkę, z drugiej strony naciąć je delikatnie, włożyć do wrzącej

W kuchni Katie