Owocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową . Smaczne i chłodzące :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jagód 100g czekolady mlecznej 1 szklanka granity jagodowej Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą(...)żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę. Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód
https:KKuchniaMniamtrochę wody gazowanej) - 2 jajka - 1 czubata łyżka kakao - 0,5 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: - 250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, najlepiej zmiksować, aż powstanie słynna konsystencja gęstej śmietany ;). Jeśli(...)wodę, w zależności czy konsystencja będzie zbyt wodnista lub zbyt gęsta. Na rozgrzanej patelni z niezbyt wielką ilością tłuszczu rozlać chochelką ciasto naleśnikowe, smażyć z obu stron. Przygotować farsz: mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem zmiksować. Nektarynki pokroić w kostkę. Na połówce naleśnika umieścić krem z mascarpone, na to pokrojoną w kostkę nektarynkę i garść żurawiny. Przepis brał udział
Corner With Recipesmaczania biszkoptów nigdy nie słodzę, bo uwielbiam jak miesza się smak gorzkiej kawy ze słodkim kremem. Po tym sztywnym wstępie, zapraszam na niezwyczajne tiramisu ;). Składniki (6 porcji): - 400 g mascarpone - 2 jajka - 50 g cukru pudru - 18 podłużnych biszkoptów - 2 kubki kawy - kilka kostek gorzkiej czekolady - skórka otarta z 1 pomarańczy Namocz biszkopty w kawie, po kilka sekund każdy. Ułóż(...)ceramicznej lub w pucharkach. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj cukier puder i ubij masę, aż stanie się jasna, a cukier rozpuści. Dodaj mascarpone i skórkę otartą z 1 pomarańczy (zostaw trochę dla ozdoby), dokładnie wymieszaj. Dodaj do żółtej łyżkę ubitych białek, wymieszaj delikatnie. Dodaj resztę białek i wymieszaj. Na biszkoptach zetrzyj trochę gorzkiej czekolady
Corner With Recipesobjedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele(...)minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia. * Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa. Krem: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao
Corner With Recipesrumie Ogródek Dziadunia (klik) . Dodatkowo na dnie każdej kokilki należy ułożyć po jednej cytrynce (razem 12 sztuk). Cytrynowy krem do muffin widoczny na zdjęciach powstał na bazie mascarpone, śmietany kremówki oraz galaretki cytrynowej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (można dodać również żółty barwnik spożywczy dla wzmocnienia koloru). Kremówkę należy(...)ubić, następnie wymieszać z serkiem mascarpone, na koniec dodać do całości galaretkę i ewentualny barwnik). Ja dodatkowo posypałam każdą babeczkę żółtą posypką. :) Życzę smacznego i przesyłam troszkę żeglarskiego klimatu wraz z szantą
Garniec MagalieSezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru(...)warzywnego 100 g mascarpone sok z 1 cytryny cukier, sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa biały pieprz kawałek wędzonego łososia szczypiorek skórka otarta z cytryny Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać por i ziemniaka, chwilę smażyć. Dodać białe wino. Odparować przez 3 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion i gotować 10 minut. Dodać oczyszczone
Moja Galeria Smakurazem był to tort z kolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę(...)patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Masa: 350 g nutelli 500 g mascarpone 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem. Dodać nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie
Moja Galeria Smakubardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych moreli. Nie dziw, że te małe słodkości pojawiły się właśnie w tych lokacjach – nie tylko dobrze się prezentują, ale i zaskakują wybornym smakiem oraz różnorodnością tekstur(...)pestki i otrzymane połówki ponownie tniemy na pół. 7. MASA SEROWA (3 min) Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około
Nerds KitchenDzisiaj deser z malinami. Mama zaproponowała, żebyśmy go zrobiły tym razem z bitą śmietaną i mascarpone. Składniki : 0,5 kg malin 0,5 l śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem
Lili w kuchnispróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest(...)właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 100 ml esperesso 1 łyżka amaretto lub rumu 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 łyżeczki kakao 200 g malin Wykonanie: zaparzyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić(...)sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać z niej nożem ziarenka i dodać do masy. Schłodzić. Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć na niego jedną część kremu, posypać równomiernie porzeczkami, przykryć kolejnym blatem. Tak samo
maniapieczeniawypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, można je też podzielić na porcje i zamrozić. Tym razem babeczki wypełniłem delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłem truskawek i młodych listków mięty. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 200 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli na krem(...)śmietanki 30 proc. 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki cukru pudru +truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej zmiksować, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Ciasto przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść w kształt wałka, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
W SMAKsprzyja spędzaniu czasu w kuchni, ale liczę na to, że tym gofrom się nie oprzesz, bo robi się je ekspresowo, a smakują wyśmienicie. Zapraszam na przepyszne gofry na serku mascarpone :) Składniki (na 4 duuuże gofry lub 8 mniejszych): 200 g mąki 30 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g serka mascarpone 2 jajka 100 ml mleka(...)łyżki cukru pudru ok. 200 g truskawek Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połączyć mascarpone z mlekiem i jajkami. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać, ciasto powinno być gęste. Gofrownicę rozgrzać, ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 4 minuty, gofrownica 1400W
Domowa Cookierenka Agiwanilinowego Delecta 50g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej galaretka z pomarańczami 400 ml soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier opcjonalnie mus czekoladowo rumowy 300g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 50 ml białego rumu/ wódki /whiskey SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy bialka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, ale nie zupełnie sztywną(...)warstwę na biszkopcie, zwyczajnie w niego wsiąknie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężęnia. W kąpieli wodnej lub w mikrofali topimy czekoladę i delikatnię ją studzimy. Przez kilkadziesiąt sekund miksujemy mascarpone i zaczynamy dodawać do niego stopniowo wystudzoną czekoladę ( ja dawałam po łyżce). Jeśli dodamy do mascarpone całą ciepłą czekoladę naraz masa może się zważyć. Gotową masę wykładamy na stężąła galaretkę
DefinicjaSmaku