gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g śmietanki 30% 1/4 szklanki cukru pudru 200g puree z pieczonej dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/3 szklanki cukru(...)zimnej wodzie, a następnie rozpuścić. Puree z upieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią. Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym. POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą
https:KKuchniaMniammąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 kg pistacji krem: 3 opakowania serka mascarpone 2 opakowania śmietanki 30% pół szklanki cukru pistacje Wykonanie: Masło roztapiacie w rondelku na wolnym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmujecie z ognia i dodajecie pokruszoną czekoladę. Najłatwiej ją pokruszyć, uderzając(...)porcji dwa krążki. Krem zaczynacie od ubicia w mikserze półtora kubeczka śmietany. Kiedy będzie puszysta i w miarę sztywna, dodajecie cukier, dalej miksując. Następnie dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone. Jeśli jest, Waszym zdaniem, niesłodki, możecie dosypać więcej cukru. Na koniec dodajecie mocno rozdrobnione pistacje (trochę zostawcie do ozdoby). Jedną trzecią masy rozsmarowujecie na pierwszym krążku, na niego kładziecie drugi
GRUBY WAŁEKPowala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam o krok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna(...)sięgnąć po pasteryzowane. Bo tiramisu bez jajek to, moim zdaniem, już nie to samo... Figowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 75 g cukru pudru 2 jajka 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 150 ml mocnej, ostudzonej kawy 50 ml amaretto 8 fig 50 g cukru 50 ml wody 4 figi pokroić w ósemki. Cukier skarmelizować na patelni, ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser(...)osób. 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 - 36% 2 łyżki cukru pudru 1 pomarańcza 20 ml wódki (opcjonalnie) 70 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie
W kuchni Katiebiałek 300 g cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów Krem: 250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch Przygotowanie: Białka(...)Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem 140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać mascarpone, jednak
Lili w kuchninamawiać. Przepis z Kwestia Smaku lekko zmodyfikowała. Wyszedł delikatny, wprost obłędny ( zwłaszcza, że uwielbiam smak i zapach kawy). Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: kg sera sernikowego 250 g serka mascarpone budyń śmietankowy ( w oryginale waniliowy) 100 okrągłych biszkoptów 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml kawy +50 ml likieru amaretto ( u mnie był stosunek 200ml kawy) laska(...)stopni. Przygotowujemy formę o wymiarach 20 x 25cm. W kubeczku zaparzamy kawę i łączymy ją z likierem amaretto. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wykładamy ser oraz serek mascarpone, cukier, budyń, wyjęte z laski wanilii ziarenka oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy po kolei jajka i dosłownie przez chwilę miksujemy (należy pamiętać, że serka mascarpone nie można mieszać zbyt długo
ChilliJemynich rezygnować. BLATY BEZOWE: 7białek 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego KREM ŚLIWKOWY: 500g śliwek węgierek 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml śliwowicy 250g serka mascarpone 200g śmietanki 30% garść orzechów włoskich Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy(...)śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć
https:KKuchniaMniamsody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa: 600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać do nich galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jajka i cukier ubić na puszystą masę(...)stopni. Na ciasto położyć ścierkę, przyłożyć drugą blachę i delikatnie obrócić, zwinąć ja do normalnej rolady w ścierkę zaczekać aż wystygnie. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Ciasto rozwinąć ze ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć
Lili w kuchniwspaniale. Król stołu - i tak powinno być, prawda? Ale nie tylko wygląd czyni go mistrzem wśród serników - ma wspaniałą konsystencję dzięki połączeniu dwóch rodzajów twarogu - zwykłego, białego oraz mascarpone, dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach. Smak - boski! Bo znalazły w nim miejsce, bagatela, 4 tabliczki gorzkiej czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla. Składniki (na spód(...)gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego 4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową
Garniec Magaliemiał smak świeżych owoców i nie był za słodki. Oprócz dwóch smaków masy jakie w nim znajdziecie główna rolę stanowi pyszny cytrynowy biszkopt, który idealnie komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie UFO jeżyny wiórki kokosowe 5 jajek(...)odchodzą od formy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Biszkopt dzielimy na 3 równe części. Śmietanę przelewamy do głębokiej miski i ubijamy do sztywności. Delikatnie przekładamy serek mascarpone i miksujemy przez chwile do połączenia (nie można długo miksować, aby serek nie stał się wodnisty). Masę dzielimy na pół. Jedną cześć wstawiamy do lodówki, a do drugiej dodajemy nutellę
ChilliJemyPrzepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można(...)pominąć) Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego* (tylko biała część, najlepiej schłodzone w lodówce) 1/2 szkl likieru kokosowego 100 g białej czekolady 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 350 g borówek/jagód 2 galaretki jagodowe 3 szkl wrzątku *jeśli chcemy, żeby smak
Kto ugości moich gości?mleka w temperaturze pokojowej – 1/2 łyżeczki soli – 2 łyżki cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany kremówki (znów lepiej(...)wariant ułatwia transport – można wyjąć całą tartę dopiero po dowiezieniu jej na miejsce – formę postawić np. na słoik i lekko pociągnąć obręcz w dół). Krem: Ser mascarpone i kremówka muszą być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką (nie miksować!). Następnie
Pociąg Do Kuchnikremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :) SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 200g malin 1/3 szklanki cukru 250g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody ok 10 okrągłych biszkoptów Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić. Wylać połowę galaretki na dno (będzie później na górze(...)momentu, aż się rozpadną, a cukier rozpuści. Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać do nich żelatynę. Przestudzić, ale uważać, żeby całkiem nie zastygło. Mascarpone ubić razem z kremówką i wlewać sos malinowy. Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać
https:KKuchniaMniamZdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY: 5 białek (250ml) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu winnego KREM: 250g mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam(...)całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzone mascarpone i kremówkę ubić, a kiedy zgęstnieją wmieszać konfiturę różaną. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Ściągnąć ostrożnie bezy z papieru do pieczenia. Na największy krążek wyłożyć porcję kremu
https:KKuchniaMniambyć wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować(...)uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: jagody , kremówka , mascarpone , truskawki
https:KKuchniaMniam