skorzystałam z poprzedniego przepisu, nieco go tylko modyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy(...)masła 20 g kakao mus żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 40 g cukru sok z 5 mandarynek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 płatki żelatyny masa serowa: 250 g mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 50 g cukru pudru sok z 1/2 limonki 6 płatków żelatyny dodatkowo: 10 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Wlać rozpuszczone i przestudzone
Pożeraczka, czyli raz adobrzefaktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier(...)truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 40 g cukru pudru 3 listki żelatyny 600 g truskawek poncz: sok z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzegoździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi. Sernik pomarańczowy z suszonymi figami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód(...)pomarańczy 1 laska cynamonu o długości 5 cm 1/4 łyżeczki mielonych goździków masa serowa: 250 g serka kremowego skórka otarta z 1 pomarańczy 120 g cukru 250 g mascarpone 2 jajka Orzechy zmiksować z ciasteczkami na miał. Masło rozpuścić, wymieszać z masą. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć do dna. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie. Maślany, proponowany przez autora, wydał mi się zbyt ciężki... Przygotowanie makaroników to sztuka - trzeba uzbroić się w cierpliwość, trzeba być delikatnym i łagodnym. Bez nerwów(...)gotowe makaroniki) 100 g mielonych migdałów 100 g mielonych orzechów laskowych 200 g cukru pudru 75 ml wody 200 g cukru 160 g białek krem: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki (38%) 150 g nutelli Migdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji. 80 g białek ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną nutą amaretto, żeby trochę całość podkręcić . No i szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem(...)pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 125 ml maślanki 1,5 łyżeczki białego octu winnego karmelowe szkło: 100 g cukru 30 ml wody krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto dodatkowo: 3 łyżki dżemu wiśniowego bez owoców Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdaniem sprawdziły się znakomicie - czyż trufelki nie prezentują się w nich uroczo...? Natchnienie do trufelków znalazłam u Mirabelki - pozmieniałam jednak nieco proporcje, bo miałam tylko 150 gram mascarpone. Że wyszły absolutnie bajecznie, i koniecznie musie spróbować je zrobić, to już pisałam... Trufle tiramisu Składniki: (na 20 sztuk) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego 90 g podłużnych(...)wrzątku 2 łyżki Amaretto dodatkowo: 10 g kakao Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić. Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć. Z masy formować kulki. Obtaczać w kakao, przekładać na talerz lub do mini papilotek. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyprawia mnie o ból głowy... Za to jestem całkowicie pewna, że Mamie zasmakowałyby te trufle. Ja się w nich zakochałam, i naprawdę ciężko mi się było od nich oderwać. Mascarpone z czekoladą i marcepanem, a do tego żurawinowe wnętrze z lekką nutą amaretto, które świetnie tutaj pasuje. Całość obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie(...)Kobiet. Albo z jakiejkolwiek innej. Albo zupełnie bez okazji - takie są pyszne, że zawsze znikną szybciutko. Trufle czekoladowo-marcepanowe z żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady (35%) 100 g marcepanu 30 g suszonej żurawiny 50 ml amaretto dodatkowo: 15 g kakao Mascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć. Czekoladę roztopić w kąpieli
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć. I mam. A raczej(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wody jaśminowej 250 ml mleka 2 jajka krem: 150 ml śmietany kremówki (38%) 55 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki likieru limoncello odrobina zielonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: cukrowe jajeczka Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłaściwie to był , bo większość zniknęła na imprezie, a resztę zjedliśmy sobie do kawy. Mniam . Pyszny był. Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni(...)mąki ziemniaczanej biszkopt ciemny: 4 jajka 150 g cukru 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 15 g kakao krem: 1,2 l śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego poncz: sok z 1,5 cytryny 2 łyżki wody owoce: 500 g truskawek 1 banan 4 kiwi 125 g jagód 125 g malin 1 świeży ananas dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie. Poczyniłam w przepisie drobne zmiany, podyktowane zawartością szafek i lodówki. Nie miałam więcej chałwy, za to miałam mascarpone. Dodałam też trochę śmietany, żeby nadzienia wyszło nieco więcej. Spód zrobiłam ze swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu. Nie wiem, jak smakował oryginał, wiem za to, że moja tarta wyszła boska(...)spód: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 200 g chałwy waniliowej 200 g serka mascarpone 2 jajka 1,5 budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) wierzch: 400 g jeżyn 150 ml zimnej wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspomnień z moich chyba najbardziej udanych wakacji, z dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu(...)dzisiaj ze mną Panna Malwinna , Lejdi , Sianko , Martynosia , Mirabelka oraz Bartoldzik . Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni! Dyniowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 35 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g puree z dyni 75 g podłużnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało). Skusicie się na taką opcję...? Orzechowe makaroniki z kremem(...)marchewkowo-cytrynowym Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych orzechów laskowych 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek krem: 250 g serka mascarpone 100 g curdu marchewkowo-cytrynowego dodatkowo: 60 g curdu marchewkowo-cytrynowego Orzechy z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 50 g białek ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych, którzy mają ochotę na małe co nieco Soczyste mango, kremowy serek i herbatniki … Kilka składników, banalnie prosty w przygotowaniu, a efekt ? Oceńcie sami Składniki: 250 g serka mascarpone 1 małe dojrzałe mango 100 g herbatników około 1 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć (3 zostawić do dekoracji). Do serka mascarpone dodać(...)limonki i cukier puder. Mango obrać i zmiksować. Na dno kieliszków nakładamy pokruszone herbatniki, potem warstwę mascarpone, mango i cienką warstwę herbatników. Dekorujemy kawałkami herbatników i listkiem mięty. Smacznego
Oryginalny smakwyjdzie 5-6 naleśników. 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 1 galaretka cytrynowa „Winiary” 300 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 500 ml mleka 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie: Pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, przelewamy do salaterki lub głębokiego talerza i schładzamy. Do garnuszka wlewamy śmietankę(...)żelatyna się rozpuści. Studzimy. Rozkładamy na stole folie spożywczą i wylewamy małymi porcjami (tężejącą !) galaretkę, tworząc naleśniki. Nie ruszamy ich! Dopiero gdy trochę stężeją, wkładamy do lodówki. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Galaretkę truskawkową kroimy w kostkę. Udawane naleśniki wyjmujemy z lodówki. Na każdego z nich kładziemy serek mascarpone, pokrojoną galaretkę
Oryginalny smakPyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje): Krem pâtissière: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3 łyżki cukru Dodatkowo: 4 nektarynki 1 serek mascarpone (250 g) 100 ml śmietanki 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Krem pâtissière: Żółtka ubijamy z cukrem(...)dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
Oryginalny smak