masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:24/68)

Tort lis . 195

podobał i smakował. To w tym wszystkim było najważniejsze! Składniki biszkopt : 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36%  cukier do smaku  cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe(...)szkl wody i odstawić na 10 min.Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować.  Ugotowane zmiksować blenderem, do gorącego dodać zalaną galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia.Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek

Malinowe Pocałunki
3 Bit 171

Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :)Składniki:2 budynie śmietankowe1/2 l. mleka3 łyżeczki żelatyny1 galaretka cytrynowamleko skondensowane albo masa krówkowa7 paczek herbatników1 margaryna1 1/2 szkl. cukru1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa :Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu(...)jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną.Śmietana :Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody.Przełożenie:herbatniki ---> masa budyniowa ---> herbatniki ---> masa krówkowa ---> herbatniki ---> śmietana ---> na wierzchu posypać kakao

charlotte gotuje
Jagodowy sernik na zimno 191

Jagody umyć i wysuszyć.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać stopniowo zimną galaretkę, ale jeszcze nie tężejącą i dalej ucierać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka należy wstawić(...)chwile do lodówki, a następnie wsypać 150 g jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki.Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić.Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat mamy, a następnie wylać zimną, lekko tężejącą galaretę.Wstawić do lodówki

Mix smaku
Malinowy sernik na Dzień Taty 172

przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.Galaretkę wymieszać z cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Mas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 129

czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z  sypkim budyniem. Gotową masę studzimy.  Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka. Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.  Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy(...)połączyć. Na ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowy szał. 42304

Powstały 2 wersje z czekoladą i bez.  Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy:  500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30%  250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier(...)kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru

Malinowe Pocałunki
Melba z truskawkami 533

zagotuje wyłączamy ogień i zostawiamy do przestudzenia na ok. 2 godziny. W tym czasie możemy wyjąć masło z lodówki i rozcieńczyć galaretkę w ok. 350 ml wrzątku. Po dwóch godzinach durszlak wykładamy gazą, pieluszką lub bawełnianą ściereczką. Odcedzamy masę, aby w durszlaku zebrał się ser i zostawiamy na 30 minut, aż dokładnie odcieknie (można go leciutko odcisnąć). Gdyby był jeszcze(...)herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej na noc. Melba najlepsza jest mocno schłodzona. Post Melba z truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1144

miksujemy w szatkownicy lub blenderem (ja mam FP 270 Kenwood) tak długo aż masa stanie się aksamitnie gładka, dodajemy jogurt i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do truskawkowej masy, dokładnie łączymy z z musem truskawkowym, przekładamy na spód. W masie truskawkowej zatapiamy całe truskawki. Gdy masa jest lekko stężała na jej powierzchni układamy plasterki truskawek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus podwójnie czekoLAdOVY z galaretką truskawkową 151

białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy do masy śmietanowej dokładamy żółtka, mieszamy, masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, jako trzecią nakładamy warstwę z białek wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę Podajemy ze świeżymy truskawkami. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Bananowiec 519

średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia. Polecam też: Ciasto-pianka z owocami Torcik

Monia miesza i gotuje
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 330

cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest mało aromatyczny, dodać resztę musu, podgrzewać jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta, wtedy zdjąć z ognia - do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę(...)łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak nie jest to mus ani galaretka rabarbarowa i dodatek masy żółtkowej z cukrem łagodzi kwaskowatość rabarbaru

Smakołyki Bereniki
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 366

Wiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić(...)przypaliło.Studzimy.Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.CAŁOŚĆ:Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka

Ostra na Słodko
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 1097

Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy(...)gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte i pozbawione szypułek truskawki (czubkiem do góry) tak, aby mniej niż połowa owocu wystawała. Chłodzimy. Wlewamy powoli na wierzch tężejącą galaretkę (nie popełnijcie tego błędu co ja – zaczęłam wlewać zupełnie płynną i zamoczyłam biszkopty). Wkładamy do lodówki

Poezja smaku
SERNIK NA ZIMNO 268

truskawkowa)3 łyżki żelatyny1/3 szkl. gorącej wody1 opakowanie biszkoptówWykonanie:Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Deser walentynkowy 199

ustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie.  Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę.  Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem

Z miłości do słodkości