masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:28/68)

Ciasto podwójnie malinowe 160

Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej(...)wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką

Monia miesza i gotuje
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki 270

białej porzeczki 180 g jogurtu greckiego 8 łyżek cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa parę gałązek porzeczki do dekoracji Wykonanie: Ser miksujemy z  cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy, aż barwnik się dokładnie rozprowadzi. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, odstawiamy(...)żelatyny. Gdy żelatyna lekko przestygnie dodajemy ją do przetartych porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie chowamy ją do lodówki i czekamy aż się lekko zacznie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto „Tulipan” 512

bułką. Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C.  Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z:- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie

mojewypiekiinietylko
Cytrynowe babeczki z galaretką 272

łyżeczka śmietanfixuaromat cytrynowy lub skórka z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy pokrojoną galaretkę, mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

Ciastkozercy
Terrina wielkanocna 2719

Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam(...)ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiśnie 215

galaretki wiśnioweczerwony barwnik spożywczyDodatkowo :cukier do obtoczeniaigły z sosnyPrzygotowanie :Margarynę i cukier rozpuszczamy w garnuszku. Galaretki  rozpuszczamy w 3/4 szkl wody.Dodajemy mleko w proszku, barwnik i galaretki - dokładnie mieszamy, tak aby masa była jednolita.Zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie formować kuleczki, obtaczać w cukrze i wbijać igłę. Zostawić najlepiej na całą noc.I tutaj dowód na to , że pojawiłam

charlotte gotuje
Tort na zimno z kremówki i galaretki 444

słodkie . Dzielimy na 2 części   ( jeśli galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą   Przekładamy masę do tortownicy o śr. 20 cm wyłożoną folią spożywczą ( możemy wcześniej do masy wsypać np maliny i delikatnie wymieszać ) Wkładamy do lodówki do stężenia

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 174

garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 389

cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem truskawki  oraz tężejącą galaretkę.  Wkładamy do lodówki, aby masa była  gęsta. Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową, wykładamy wszystko na biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje

Kulinarne przygody Gatity
Od czegoś trzeba zacząć... 179

czyli Ja, źle zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę... aż do tej pory się dziwie czemu akurat galaretka na dno a nie masa sernikowa, ale co się dziwić małej siedmioletniej dziewczynce, na szczęście te dzisiejsze "serniki na zimno" wychodzą w 100% lepsze... i niestety w tamtej chwili, poddałam się

Zainspiruj się kuchnią
Lekki deser galaretkowy z owocami 220

szklanek. W garnku zagotowujemy szklankę mleka a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym.  Gdy zielona galaretka wystygnie i lekko stężeje dodajemy ją do mleka i żółtek i wszystko razem jeszcze raz miksujemy. Gotową masę wlewamy do szklanek wypełniając je średnio do połowy ( w zależności od wielkości szklanek). Następnie szklanki wstawiamy na około 15 minut(...)następnej kolejności odsączamy brzoskwinie i kroimy je w plastry, natomiast banana w plasterki. 4. Wykładamy z lodówki przygotowane wcześniej szklanki i na zastygniętej masie układamy warstwę brzoskwiń. 5. Do pomarańczowej galaretki dorzucamy banany i mieszamy łyżką. Następnie wykładamy ją na brzoskwinie. 6. Na koniec kroimy czerwoną galaretkę w kostkę i wykładamy na sam wierzch. Czekoladę tarkujemy i posypujemy wierzch czerwonej

Zdrowo kolorowo lifestylowo
SERNIK Z MALINAMI 248

miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Wylewamy do tortownicy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na masę serową wykładamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Śmietankowiec 380

puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy, uważając żeby śmietana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.Porada: Tak przygotowany śmietankowiec ma konsystencję lekkiego kremu. Jeśli wolicie, by masa śmietanowa była zwarta, rozpuśćcie 9-10 łyżeczek żelatyny

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto smerfa 209

szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę masło i cukier roztapiamy w garnku na piecu. Następnie gdy wszystko się rozpuści zostawiamy garnek(...)ciasto się nam piecze możemy zrobić masę. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przed dodaniem budyniu do mleka wsypujemy kasze manna. Gotową masę studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie wysypujemy na wierzch borówki. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy ostygnie zalewamy nimi ciasto i wkładamy do lodówki na około  2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mini serniczki 208

zalać wodą - odstawić. Do napoju ALPRO wsypać ŚNIEŻKĘ - ubić. Ser zemleć, dodać do śmietanki - połączyć. Żelatynę delikatnie podgrzać i rozpuścić. NIE ZAGOTOWAĆ ! Żelatynę dodać do serka. Masę wyłożyć do foremek, na zastygniętą galaretkę. Resztą galaretki uzupełnić foremki - wlewać, jak ser już zastygnie. Odstawić na 2-3 godziny. Delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego

kolorowotorcikowo