masła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy(...)zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.Moje posty
Słodka Stronazaczęły tężeć, wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikrzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru dodatkowo: maliny fix do śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy(...)masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i układamy na biszkopcie. Na masę układamy maliny i zalewamy je galaretkami przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin i możemy podawać je do stołu. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziebudyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy(...)przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego
Słodkości i nie tylkoilości wody podanej na opakowaniu (u mnie: 500 ml na dwie galaretki), czekamy aż galaretki ostygną. 3. Blenderem miksujemy banany, dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową, łączymy za pomocą miksera.4. Tak przygotowaną masą cieniutko pokrywamy biszkopty i wstawiamy na pół godziny do lodówki. 5. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier puder (+ stevię), ubijamy według instrukcji na fixie.6. Do bitej śmietany powoli(...)dolewamy galaretkę z bananami, miksujemy wszystko przy pomocy miksera.7. Po pół godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i zalewamy je powstałą masą.8. Wstawiamy do lodówki.9. Przygotowujemy poziomkową galaretkę dodając trochę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu (ja zamiast 500 ml dałam 450, żeby galaretka była trochę ściślejsza) 10. Gdy galaretka ostygnie, a ciasto w lodówce się ściśnie wylewamy
Malowane smakiemrolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy(...)ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem. Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt - zwijamy w roladę. Masy wystarcza na 2 rolady. Gotowe rolady posypujemy cukrem
kolorowotorcikowoodstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy(...)łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatitycytryny* 1 galaretka* biszkopty okrągłeSposób wykonaniaŚmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać.Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.Zestawić z ognia, poczekać, aż wystygnie i wylać na sitko, aby odcedzić powstały ser.Zostawić do obcieknięcia.Utrzeć miękką margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając(...)uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia
Mix smakucukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe [ u mnie agrestowe] - 5-6 jabłek - 3 szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl(...)odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto
Moje domowe kucharzeniecukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach(...)zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.Masa jabłkowa:Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa
Ala piecze i gotujeciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej Dodałam dośc czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało(...)oczka " Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki wlac tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi
Słodkości i nie tylkocukru2 łyżki śmietany (u mnie 24%)2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1,5 - 2kg jabłek2 galaretki cytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny)cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny)Masa orzechowa:20 dag posiekanych orzechów15 dag cukru3 łyżki miodu3 łyżki mleka15 dag masłaPrzygotowanie:1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy(...)180st. C.2. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min).3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając.4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce
charlotte gotujePyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche(...)upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia ,ostudzić.Masa serowa:40 dag twarogu 12 dag cukru kryształu3 jajka8 dag budyniu(śmietankowy)200 ml mlekaSer zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzełożone zwykłym kremem z masła i masy krówkowej. Jednak kiedyś znalazłam w gazetce Przepisy Czytelników bardzo fajny pomysł na nadzienie do andrutów. Oprócz masła dodajemy do masy pokruszone herbatniki, suszone owoce i galaretkę. Smaki doskonale się łączą i tworzą pyszną całość... Składniki: 4 kwadratowe wafle- andruty, 375g masła lub margaryny, galaretka wiśniowa, szklanka cukru(...)Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły. Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, ostudzić, dodać do masy. Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć
Z miłości do słodkościSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać inne owoce, lub je pominąć . Taki deser jest dobry o każdej porze roku :) 18-20 biszkopcików okrągłych ( u mnie duo z kakao) kupiłam tutaj (KLIK) 2 galaretki truskawkowe + 250 ml wody(...)garnuszkach, każde w szklance wody(250 ml) odstawiam aby ostygły . Połowę sera miksuję, dodając zimną galaretkę truskawkową, od razu wlewam na biszkopty, tak samo postępuję z galaretką agrestową i drugą połową sera. Wylewam masę zieloną na czerwoną , aby uzyskać „wzorek” delikatnie mącę szpatułkę, aby masy nieco się zmieszały. Mona poczekać aby pierwsza warstwa zastygła( szybko zastyga) ale ja wolę takie
Takie tam pichcenie