roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa lub malinowa 2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżeczek cukru pudru dżem i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie i wykładamy do lodówki żeby lekko stężała. W tym samym czasie do kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego
ciastkarnia na kruchym spodzieprzełożenie 14 biszkoptów okrągłych do przełożenia 70 dag truskawek cukier waniliowy 30 g kisiel truskawkowy 2 galaretki agrestowe przepis Biszkopty kruszymy na drobno. Margaryną rozpuszczamy na małym ogniu . Do biszkoptów wlewamy rozpuszczoną margarynę, mieszamy aby całość się dokładnie połączyła. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wysypujemy wilgotne biszkopty i rozprowadzamy ugniatając dłonią. Formę wstawiamy do lodówki . Do rondelka przekładamy(...)gorących truskawek dodajemy cukier waniliowy i kisiel całość bardzo dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje po czym odstawiamy z ognia i studzimy . W czasie gdy masa truskawkowa stygnie rozpuszczamy galaretki w połowie wody podanej na opakowaniu. Galaretkę odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzoną masę truskawkową wylewamy na spód biszkoptowy i dokładnie rozprowadzamy . Na masie truskawkowej układamy biszkopty
Smakowite Daniamasa piankowa nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku (i wyłączonym). Składniki masa: 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 400 g serka homogenizowanego 2 i pół szklanki wrzątku Dodatkowo : Brzoskwinie z puszki wraz zalewą Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia
W kuchennej krainieszklance wody rozpuszczamy 2 galaretki o smaku poziomkowym. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po czym łączymy przy użyciu ręcznej ubijaczki z jogurtem greckim (powoli wlewamy jogurt do naszej galaretki. Poziomkową masę wlewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki do stężenia. Śmietankowy krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy powoli
Słodkie okruszkigalaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę(...)opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy
Ala piecze i gotujeefektowne ciasto. Smakuje wszystkim, a dzieci dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga jedynie etap tężenia masy śmietanowej i galaretek ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną(...)pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Masa śmietanowa: 650 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny woda + 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa Galaretki - wiśniową, brzoskwiniową i agrestową przesypać do osobnych, najlepiej płaskich naczyń. Każdą dokładnie rozpuścić
Domowa cukiernia EwyPolecam:) Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy na piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników. Mieszamy(...)mikserem. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki aby lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieczasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.CAŁOŚĆ:Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.BITA ŚMIETANA:Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.Miksujemy do całkowitego połączenia
Ostra na Słodkoprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut. Masa truskawkowa: 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować(...)wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę. Wierzch ciasta: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkacukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej wody i odstawiam do stężenia Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, jogurt mieszam z cukrem wanilinowym ( w razie potrzeby można dodać cukier puder) galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam
RAROSSAnadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę(...)otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blograbarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem , ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy . Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone(...)powstania sztywnej masy. Na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy, aż połączy się z masą. Masę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie wykładamy na nią tężejąca galaretkę rabarbarową i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny
Kulinarne przygody Gatityćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem(...)cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Zimną, tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę dodajemy, stopniowo, do masy serowej i ponownie mieszamy. Masę nakładamy na wystudzone tartaletki przy użyciu worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (13). Wstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem, wyjmujemy wcześniej
mojewypiekiinietylkocukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy, 2 łyżki rumu. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać. Masa z mango: Mango z puszki odsączyć z zalewy i zmiksować. Galaretkę ananasową rozpuścić, przestudzić i dodać do musu z mango. Kawę wymieszać z rumem. Każdego biszkopta krótko moczyć
Delicious Titbitsserem i galaretką SKŁADNIKI: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszek do pieczenia tłuszcz do formy MASA SEROWA 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 20 g żelatyny 1 opak biszkopty 2 opak galaretka truskawkowa truskawki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać(...)niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Serek przełożyć do miski, dodać żelatynę , dokładnie zmiksować. Na blasze ułożyć biszkopty, wylać masę serową, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie na masie położyć biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na połowę . Na biszkopcie ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego
Kuchnia Danusi