masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:30/68)

Tarta z truskawkami i masą budyniową 594

tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka,  2 szklanki mleka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki pszennej,  125g masła lub margaryny,  łyżka żelatyny,  300g truskawek,  galaretka truskawkowa,  4 łyżki cukru waniliowego,  1/2 szklanki cukru. 1 i 1/2 szklanki mleka(...)masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Tort owocowy z ananasami 264

Duży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy stosownie do okoliczności. Zrobienie tortu zabiera ok 4 godzin, łącznie z pieczeniem. Wykorzystałam  tortownicę firmy Guardini  o wielkości 28 cm, dostępną na stronie Homemart.pl . Biszkopt jasny 4 jajka 4 łyżki cukru(...)masę i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. 4. Utrzeć margarynę  i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie.  Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie. Przełożenie:  Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa

Apetyczna babeczka
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 322

czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca).Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 313

duże jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa truskawkowa: 330 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej herbaty truskawka kaszubska na wierzch Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie natłuszczamy. Piekarnik(...)dodajemy cukier puder, a następnie cały czas miksując cieniutkim strumieniem wlewamy gęstniejącą  galaretkę. Biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat układamy na dnie tortownicy, zakładamy obręcz i ją zaciskamy. Ciasto zwilżamy  wystudzona herbatą i wylewamy na nie połowę masy. Na masie układamy pokrojone w plasterki truskawki, przykrywamy je drugim blatem ciasta. Ciasto zwilżamy herbatą

Kulinarne przygody Gatity
LEKKI ŚMIETANOWIEC Z OWOCAMI 225

delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką  pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia ściągamy obręcz tortownicy

Walijskie Pichcenie
Sernik na zimno z truskawkami 441

truskawek - opakowanie galaretki truskawkowej   Przygotowania zaczynamy od tortownicy, której spód wykładamy folią aluminową, a po zamknięciu obręczy wystającą folię wywijamy do góry - to uszczelni naszą formę. Na tak przygotowane dno wykładamy biszkopty, a na nie przekrojone na cztery części truskawki, ale nie wszystkie - pamiętajcie, żeby zostawić sobie trochę na potem ;) Teraz kolej na masę serową - ubijamy śmietanę na sztywno(...)całość do lodówki, czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka udała się bezbłędnie :) Gdy galaretka będzie

Kulinarne zapędy Kokosa
Mleczna galaretka 290

cukier wanilinowy owoce Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Mleko gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę. Powoli dolewamy przestudzone mleko. Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową. Rozlewamy mleczną galaretkę do pucharków, miseczek czy szklanek. Gdy galaretka stężeje układamy ulubione owoce, ja dodałam jagody i banany. Zalewamy czerwoną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia

Olikowa kuchnia
Rolada 362

zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki. 8.Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką. 9.Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć . 10. Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 939

ucierając dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. Ptasie mleczko:3 białka, 2 łyżki cukru, dowolna galaretka (u mnie truskawkowa).Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z brzoskwiniami 254

wypadku się nam nie udało:) Składniki; biszkopty, 40 dkg serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 25 dkg masła, 10 dkg cukru, kakao, brzoskwinie, galaretka smaku brzoskwiniowym, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem i z jajkiem na puszystą masę(...)Dodajemy serek homogenizowany i nadal ucieramy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy biszkoptami nasączonymi w kawie. Następnie wykładamy jedną masę a później drugą. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja daje zawsze mniej wody niż w przepisie. Gdy galaretka zaczyna tężeć wykładamy na sernik owoce i zalewamy

Anioły w kuchni
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 237

łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona  200 ml wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE(...)waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy.  Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem. Na wierzch wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami.  Wstawiamy ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 278

powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika,  mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy jabłkowe nadzienie wystygło i lekko zaczęło tężeć, wykładam

W kuchni Karmel-itki
Wyborny biszkopt. 327

przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem powinien być delikatnie wilgotny.  MASA DO KRAJANKI Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę(ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej), Gotujemy 1 litr mleka, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy

Kuchnia Beaty
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 187

Stwierdziłam, że nie będę ryzykować, i skorzystałam z poprzedniego przepisu, nieco go tylko modyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z kremówki i galaretek z owocami 214

Dzielimy na 2 części  ( jeśli galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą Przekładamy jedną masę - do połowy pucharka wykładamy owoce , nakładamy drugą masę i dekorujemy owocami i np. miętą Wkładamy do lodówki do stężenia Z podanych proporcji wychodzi 6 pucharków

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę