marynata - 6549 przepisów (strona:317/437)

Szaszłyki z kurczaka 163

soli patyczki do szaszłyków odrobinę zwykłego oleju aby posmarować patyki Kurczaka kroimy w kostkę, cukinię w grubsze talarki. Do miski wlewamy sos teriyaki, olej arachidowy, dodajemy sól. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kurczaka, cukinię i pomidorki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min. Nastawiamy piekarnik na 180C. Następnie na przemian nakłuwamy na patyki posmarowane olejem. Pieczemy na płaskiej foremce około

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ketchupy i sosy Fanex - moja opinia 255

domu, z pomocą przychodzi Fanex z szerokim asortymentem gotowych sosów, w różnych wariantach smakowych. Firma Fanex działa od 1988 roku, produkuje sosy, ketchupy, majonezy, musztardy, dressingi, paluszki, marynaty. Wszystko to dla odbiorców detalicznych, ale także dla gastronomii. Podczas produkcji wykorzystywane są naturalne surowce najlepszej jakości. Produkty Fanex zostały wielokrotnie wyróżnione i docenione przez konsumentów.  Niektóre z nich są sygnowane

Szefowa kuchni
Grillowana pikantna jagnięcina 203

delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie, upewniając się, że jest całe zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki. Zostaw w marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Grillować po 5 minut z każdej strony, lub wg własnego upodobania. W razie potrzeby posolić gruboziarnistą solą dopiero po zgrillowaniu. Pozdrawiam

MamaOskarka
Pieczony pstrąg tęczowy. 266

łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska,  Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C. FRYTKI PIECZONE: - gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki

SMYKWKUCHNI
Pieczone udka z kurczaka  364

PRZYGOTOWANIA: Udka myjemy , pozbawiamy resztek pior, pluczemy i osuszamy . W miseczce mieszamy po 1 plaskiej lyzeczce przypraw z okolo 7-8 lyzkami oleju lub oliwy. Obtaczamy udka w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodowki na co najmniej 2 godziny (ja zazwyczaj przygotowuje kurczaka okolo 5-6 godzin przed pieczeniem).  Nastawiamy piekarnik na 180 stopni . Na blaszy z piekarnika rozwijamy

PychaDania
Witam robaczki moje drogie . 331

kilka lyzek oliwy/oleju , sypiemy po 1 lyzce ziol, łyżeczkę papryki w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi  zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona

PychaDania
Rogaliki z rabarbarem - idealne na wycieczkę 217

ponieważ towarzyszą nam najczęściej jakieś dzieci, można udawać, że to wszystko dla nich... Później wróciliśmy do domu, a z nami cała rodzina C. Był pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karp w szarym sosie 246

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w galarecie jesiotr w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Jesiotr w galarecie, 164

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie ryba w pomidorach oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów

królestwo garów
Wigilia w królestwie garów 147

jajkiem   sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

królestwo garów
Ryba w pomidorach 135

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 124

pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam na całą noc. Figi zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę

królestwo garów
grillowanie 164

marynaty i sosy pstrąg  z grilla    pstrąg z pieczarkami   stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka  pierś kaczki pierś z gęsi  kaczka z grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka

królestwo garów
Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym 145

drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę, nie nacinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć aż skórka stanie się

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 127

tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich

królestwo garów