marynata - 6549 przepisów (strona:309/437)

Steki z indyka 191

suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku  sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia ceramicznego i wstaw do piekarnika na 20 minut. (temperatura 180 stopni

ClauditteMissCooking
Szaszłyki z łososia 257

łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków wkładamy

mojewypiekiinietylko
Prawdziwki leśniczego 127

sicie. W zależności od wielkości gotowałem 20-30 minut. Osączyłem , ostudziłem , przełożyłem do słoików. Ze składników przygotowałem zalewę , wszystko zagotowałem (razem marchewką i pokrojoną cebulą). Grzyby zalałem przygotowaną marynatą , zakręciłem słoiki i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Ogórki z kuminem rzymskim 162

każdego słoika dodajemy po kilka ziaren kopru ,liść laurowy ,kilka ziarenek pieprzu ,pokrojony w plasterki czosnek (kilka płatków) ,kilka ziarenek gorczycy ,kilka ziarenek ziela angielskiego i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy

R'n'G Kitchen
Pieczarki w sosie pomidorowym 177

oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Przekładamy do słoików (3/4 wysokości słoika). Przygotowujemy zalewę: Wszystkie składniki zalewy gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Gorącą marynatą zalewamy pieczarki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce

R'n'G Kitchen
Jarzynowe carpaccio 136

krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni. Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym

R'n'G Kitchen
Schab marynowany w majonezie 267

papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku  Wykonanie: Schab oczyścić, wymyć i odstawić. Wodę i przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi mięso. Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1,5 godziny

Krakowskie smaki Ani
Chłodnik z marynowanych buraczków. 160

dodatków do niego. Potrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem na gładko.  Następnie dodajemy jogurt naturalny i całość razem mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z jajkami gotowanymi na twardo, obficie

MamaOskarka
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 182

około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie

Garnkowe fanaberie
Niezła rybka... 227

SEKO W najbliższych dniach przyjrzę się rybciom z bliska, ocenię ich smak i jakość...i przygotuję z nich coś na lato.  SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych

Z Kuchni Do Kuchni
Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi 200

Znudziły się wam zwykłe udka z kurczaka? Zapraszam na udka zapiekane, w marynacie cytrynowo-bazyliowej, z brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Robi się je szybko i jeszcze szybciej zjada. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK . Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Musztardowa karkówka na patyku 266

Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczony boczek na ostro 181

surowego boczku pół łyżeczki chili w proszku, pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju Przygotowanie Oleju i przyprawy mieszamy ze sobą. Boczek układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą ze wszystkich stron. Następnie zawijamy go szczelnie folią. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie około 48 h, ale może być krócej). Boczek pieczemy w folii, w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Grill z wieprzowiną QAFP 244

żubrówka  - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem  - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, to na dodatek gotowe

Stare Gary
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 227

kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku

DefinicjaSmaku