marynata - 6549 przepisów (strona:309/437)

szybkowar-policzki wieprzowe w sosie cebulowym... 175

łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka policzki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek rozgnieść w moździerzu lub w wyciskarce, dodać olej, pieprz, przyprawę w płynie, sok z cytryny i natrzeć marynatą policzki, do lodówki na całą noc w garnku szybkowara na 2 łyżkach oleju zrumienić policzki z każdej strony na policzki wsypać ćwiartki cebul, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Halibut z sosem pomidorowym i salsą 158

wymieszałem. Wstawiłem do lodówki przykryte folią. Filety przyprawiłem solą i pieprzem, polałem oliwą wymieszaną z octem. Wstawiłem do lodówki na godzinę, kilkakrotnie w tym czasie odwracałem. Po wyjęciu z marynaty osuszyłem, posypałem z jednej strony posypałem mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut ( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem olejem, ułożyłem

R'n'G Kitchen
Sznycle z szynki z aronią 211

patelni rozgrzej oliwę, podsmaż sznycle wraz z cebulą i czosnkiem (tylko do zabielenia).  Dodaj aronię, posyp cukrem, podsmaż. Gdy owoce zaczną „pykać” (pękać), dodaj rozmaryn i wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol.  Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko

Garniec Magalie
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 181

miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę  i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki   układamy je na blasze  i wstawiamy

Miód i pieprz
Kebab drobiowy 133

czerwona cebula Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik

Codzienne Gotowanie
Kurczak vindaloo 87

smażenia Przygotowanie: W misce przygotować marynetę - wymieszać czosnek i ibir, sok z cytryny i ocet winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.  Na patelni rozgrzać olej

Codzienne Gotowanie
Pad thai z kurczakiem 158

thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę

Codzienne Gotowanie
Schab pieczony z dodatkiem remulady duńskiej 135

ramach współpracy dostałam sosy od firmy Folwark. Zastanawiałam się jak nietypowo je wykorzystać. Piekąc schab pomyślałam, że fajnie byłoby do marynaty dodać remuladę duńską. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Remulada duńska to sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry. Schab podałam na Evolution White Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
piersi z grilla z prawdziwkami na obiad... 202

curry Royal Brand, solą, pieprzem, przyprawą w płynie i odstawić na 1 godzinę do lodówki do zamarynowania patelnię grillową na sucho mocno rozgrzać, położyć na ruszcie piersi z marynatą z każdej strony grillować z 10 minut na rumiano pokrojone prawdziwki zagotować i wylać na sito, w rondlu na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać z sita prawdziwki, dodać pieprz, kucharka, podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś z kurczaka w miodowo-ziołowej marynacie + warzywa w sosie śmietanowo-ziołowym 168

majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Warzywa: 1 cukinia 1/3 niedużej dyni 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 ząbek

Fabryka pomysłów
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 142

duży brokuł 6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1 jogurt naturalny Koperek Dodatkowo: Pomidory koktajlowe i 3 odmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę z całej cytryny.  Masło w temperaturze pokojowej łączymy ze skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem

W kuchennej krainie
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 126

Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla

królestwo garów
Łosoś z frytkami z batatów 219

Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada). Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier, tymianek, kurkumę, chilli i sól) rozcieramy w moździerzu na pył. Dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy do środka rybę. Potrząsamy dokładnie torebką, aż cała ryba będzie w przyprawach. Na ostatnie 10 minut pieczenia batatów (po 20 minutach) układamy na frytkach rybę. Pieczemy

Poezja smaku