marynata - 6549 przepisów (strona:324/437)

Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej 122

Takie śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PIECZONE ZIEMNIAKI  242

mundurkach gotujemy na pol twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 6 do 8 lyzek oliwy/oleju mieszamy z przyprawami. Ostudzone ziemniaki (ze skorka) kroimy w cwiartki i obtaczamy w marynacie, czekamy kilka minut az nadmiar tluszczu splynie z ziemniakow. Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 st C Ziemniaki ukladamy na blaszy wylozonej folia aluminiowa lub papierem do pieczenia i pieczemy okolo

PychaDania
Szaszłyki wieprzowo warzywne 178

zabraknąć na grillu szaszłyków z łopatki i warzyw. Szaszłyki wieprzowo warzywne składniki na szaszłyki 450 g - łopatka b/k 1 - cebula 1 - papryka żółta 2 - ogórki korniszony patyczki do szaszłyków marynata przyprawa do szaszłyków olej - 5 łyżek Sposób przygotowania: Mięso i paprykę umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  Cebulę obrać, pokroić w krążki.  Ogórki korniszony pokroić w plastry

Kuchnia Danusi
Soczysty kurczak pod kruszonką. 546

chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy. *Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.  Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

Plate of Joy
Pieczony kurczak. 211

cienkie kawałki masła Kurczaka umyć i oczyścić, dokładnie wytrzeć do sucha. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie przyprawy, dodać oliwę i wszystko dobrze wymieszać. Kurczaka włożyć do miski, polać marynatą, rozprowadzić ją i dobrze kurczaka wymasować. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka / kilkanaście godzin,  najlepiej na noc. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka

Plate of Joy
Pieczona łopatka jagnięca 169

połowy cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1/2-3/4 litra wody Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia

Plate of Joy
Pieczony udziec jagnięcy 337

płatków chili, sól, pieprz, olej Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy umieścić w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie dodać kilka łyżek oleju i całość dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć powstałą marynatą i schować do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Kiedy mięso się już zamarynuje, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wkładamy przepołowioną główkę czosnku. Piekarnik

Plate of Joy
Pieczona gęś 187

oliwy Gęś umyć i osuszyć. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, razem z przyprawami oraz czosnkiem umieścić w miseczce, a następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć gęś i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, gęś wyłożyć na kratkę umieszczoną w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut

Plate of Joy
Pieczony antrykot wołowy 282

doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 24 godziny, co jakiś czas przewracając mięso w misce i dokładnie pokrywając je marynatą. Następnego dnia mięso odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową, przy pomocy bawełnianego sznurka związać mięso w dwóch trzech miejscach, aby zachowało ładny kształt. Tak przygotowane mięso obsmażyć

Plate of Joy
Grillowany kurczak 215

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować

Plate of Joy
Kurczak pieczony z kurkumą i tymiankiem 149

ciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę

Świat Domowej Kuchni
Kurczak z masłem orzechowym 78

łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru brązowego, 200 ml wody, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz Sposób przygotowania: Z masła orzechowego,oliwy,sosu sojowego,octu i przypraw robimy marynatę.Wrzucamy do niej kawałki piersi z kurczaka i marynujemy 20 minut.Następnie wylewamy całość na patelnię i dolewamy wody.Dusimy przez 10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Sezon grillowy trwa 96

bazylią i kozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny. Rybka z mięsem mielonym przyprawiona Kotanyi  W tym roku miałam przyjemność wypróbować przypraw i marynat grillowych firmy Kotanyi.Przyznam jedzenie smakowało super,tylko trzeba korzystać z nich oszczędnie,gdyż są bardzo aromatyczne i niesamowicie wydajne. Czas na grill meksykański Zwykłe mielone nabrało zupełnie niezwykłego smaku

Wielki apetyt
Kurczak pieczony 89

czerwona 2 cukinie Papryka żółta Czosnek Pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) Sól morska (Kamis) Papryka łagodna mielona Cytryna Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć przyprawami z dodatkiem oliwy i zostawić w marynacie najlepiej całą noc. Do środka włożyć cytrynę w całości i zapiąć otwór szczelnie wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone warzywa, wycisnąć czosnek i włożyć kurczaka. Zapiekamy go przez

Wielki apetyt
Sos barbecue 103

Świetny jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego

Wielki apetyt