marynata - 6549 przepisów (strona:322/437)

"Paprykarz" z grillowanej cukinii 145

posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól.  Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić

Jadło i czytadło
Miodowe buraczki przekładane serkiem z dodatkiem świeżego chrzanu 167

wymieszać z miodem, dodać zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz. Buraczki obrać i pokroić w plastry o grubości ok 1 - 1,5 cm, ułożyć je na blasze, posmarować przygotowaną marynatą i upiec  do miękkości (170 C), następnie wyjąć i wystudzić. Chrzan zetrzeć na tarce na papkę, dodać do serka, można ewentualnie posolić i popieprzyć, masa powinna być dość mocno

Jadło i czytadło
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 614

rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej

Kuchnia z widokiem na ogród
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 242

łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki

VioletoweKucharzenie
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 187

bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C. Marynowany kurczak: Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni

VioletoweKucharzenie
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 233

szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni

VioletoweKucharzenie
Czipsy marchewkowe czyli najzdrowszy, najpyszniejszy i najtańszy snack pod słońcem 402

dużej misce połączyć wszystkie przyprawy, oliwę, zetrzeć na całość skórkę z cytryny (użyć tarki typu zester) i dokładnie wymieszać; dodać marchewkę i dokładnie wymieszać z marynatą; odstawić na 20 minut. Na dużej blasze do pieczenia (można wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem) ułożyć na płasko marchewkę w równych odstępach; piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut (marchewki powinny się

Jem więc Jestem
Indian Chicken Curry 246

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 600 g piersi z kurczaka (obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka garam masala szczypta soli himalajskiej świeżo zmielone ziarenka pieprzu i kardamony (1 łyżeczka) 3 łyżki oleju  rzepakowego Mięso wymieszać z w/w składnikami. odstawić na godzinę do lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej

ClauditteMissCooking
Sałatka z batatami, fetą i granatem 221

Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 2×2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy

Mienta blog
Grillowana ośmiornica 222

dania bezpośrednio przed jego podaniem. Do drugiej miseczki dodałem sok z drugiej połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmarowałem kawałki ośmiornicy. Na maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Kurczak pieczony z mango 204

soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango obieram, usuwam pestkę i kroję w grubszą kostkę. Wnętrze kurczaka wypełniam mango. Nogi związuję nićmi. 2. Olej mieszam z solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieram kurczaka. 3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem, a 15 minut przed

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i mozzarellą 186

się jeszcze dynię z własnej działki. Nie miałam ich dużo, ale ta bardzo długo dojrzewała i w sumie to bardzo dobrze, bo pewnie też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka

Gosia gotuje
Boczek pieczony 223

przecisnąć przez praskę, dodać sól i pieprz(według uznania), majeranek i olej. Wymieszać. Boczek dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Nasmarować dokładnie boczek przygotowaną marynatą, umieścić w naczyniu w którym mięso będzie się piekło i odstawić na 2 doby w zimne miejsce do zamarynowania. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, boczek odwrócić skórką do góry

kulinarnyswiatdomi
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka 305

słodka papryka  - pieprz  Sposób przygotowania:  Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę

Fit-amina
Chili con soja i frytki z batatów 212

passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy z frytkami z batatów. Zrobiliśmy je pieczone na sucho w piekarniku, ale wcześniej, kiedy już mieliśmy je pokrojone, wymieszaliśmy z marynatą z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, pieprzu i pasty sambal oelek. Wyszły wyśmienite takie lekko ostre, pyszne. Wypróbujcie ten przepis, bo jest naprawdę wyśmienity :) Pozdrawiamy

vegetanie