marynata do piersi z kurczaka - 1212 przepisów (strona:65/81)

Stripsy niczym z KFC 225

Dziś "Dzień Dziecka" w mojej kuchni czyli nic zdrowego, bo jak długo można jeść zdrowo ? Stripsy niczym z KFC z domowymi frytkami i sosem czosnkowym - nie

Mechanik w kuchni
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 240

tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą(...)długo zapadnie nam w pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest

Jacob Tastes
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 194

się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku i leśnej(...)łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczki wieprzowe: 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy na mniejsze porcje. 2. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkami rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem. 3. Przekładamy polędwiczki do miseczki z marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny

W kuchni Katie
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 160

butelce, stojący pionowo i dumnie, z generalską gwiazdą wyciętą z buraka i umocowaną wykałaczką na piersi.   Pamiętam, że zaroiło się na blogach od stojących kurczaków, jednych zrobionych lepiej, drugich zdecydowanie gorzej. Sam sposób jest genialny w swojej prostocie, idiotoodporny i niewymagający. Kurczaka nadziewało się na otwartą butelkę pełną piwa, nacierało mięso przyprawami i wstawiało konstrukcję do zimnego piekarnika – żeby(...)Można rozgrzać piekarnik i do już gorącego wstawić kurczaka ‚posadzonego’ na puszce. Puszka nie wystaje ponad szyjkę kurczaka jak butelka i piwo, które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę. Możecie potraktować mięso w dwójnasób – natrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku

Karo in the Kitchen
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 379

sprawdzić ;)Składniki:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 świeże pomidory- kilka suszonych pomidorów- dwie średnie cebule- duży ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy(...)ktoś lubi :) Później jest już z górki - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy

Kulinarne zapędy Kokosa
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 117

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 140

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 140

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions

Martyna Cooks
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 178

W kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych

Szefowa kuchni
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 187

olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką  temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet(...)miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się

mojewypiekiinietylko
Burgery z kurczakiem i piklami 175

pieprz, czosnek i bazylię. Wymieszać. Zamarynowane kawałki kurczaka zamaczać w jajku z mlekiem, a następnie dokładnie panierować w mące z przyprawami. Tak przygotowane kotlety smażyć w gorącym (o temperaturze 180 stopni), głębokim oleju (we frytownicy, lub na patelni), na złoty kolor z obu stron, przez 8 minut (całkowity czas smażenia). Usmażone kurczaki układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia(...)część bułki z ketchupem układać kawałki sałaty, na sałatę kotlet z kurczaka, na kotlet po 2 plasterki ogórka, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zamknąć górną częścią bułki. Burgery podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, np. z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Kurczak zamarynowany w słodkiej zalewie od ogórków jest wyjątkowo soczysty i ma delikatnie

Gospodyni Miejska
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 150

papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy:  przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy papryka słodka papryka ostra garam masala Zaczynamy od umycia, osuszenia, oczyszczenia z błon i pokrojenia w kostkę kurczaka. Następnie przelewamy do miski około(...)naturalnego oraz dodajemy przyprawy (po jednej łyżeczce): curry, kumin, kurkuma, kolendra oraz 2 listki laurowe oraz torebkę przyprawy naturalnej do kurczaka, mieszamy. Dodajemy pokrojonego kurczaka, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki, aby przeszedł smakiem :) Gdy kurczak spokojnie dojrzewa - czas na pomidory! Podczas przygotowywania dań zwykle obieram je ze skórki. W tym celu pomidory nacinamy na dole

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 197

miodu. Posypana wiórkami parmezanu  Mało skomplikowana, a jednocześnie smaczna i sycąca. Idealna na drugie śniadanie lub lunch. Ładnie prezentująca się na świątecznym stole. SKŁADNIKI / 2 porcje KURCZAK 1 pierś kurczaka (2 jeśli są małe) sól, pieprz, suszone oregano 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka(...)Odcedzamy , lekko solimy. Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w poprzek na pół, a grubszą część dodatkowo w poziomie. Wkładamy do miseczki, nacieramy solą, pieprzem, suszonym oregano i 1 łyżką oliwy. Zalewamy octem balsamicznym i jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania.  Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą, wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy), smarujemy

cool and minty
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 196

kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń(...)Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Pałki z kurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona autorka: alunek

Kuchenna Kontrrewolucya