średni podwójne piersi rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek, pieprz, papryka, wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki oleju wymieszać, włożyć piersi i marynować z 3 godziny piersi z marynaty obtaczać w mące, na goracym oleju smażyć rumiane kotlety ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, pokroić w talarki, podać z ugotowanym w osolonej wodzie kalafiorem i kotletem, polać
W Mojej Kuchni Lubiępierś z kurczaka- pojedyncza sos sojowy 1 łyżeczka miód 3 łyżeczki olej sezamowy 1 łyżeczka pieprz i sól do smaku papryczka chilli sezam do obtoczenia plus 2 małe garstki sezamu do posypania całości-dekoracja świeży szpinak- 1 -2 garście czerwona słodka papryka- pół kiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka(...)sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min. Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach. Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym ogniu aż się zarumieni z zewnątrz a wewnątrz będzie biały, ale nadal soczysty. Wykładamy kurczaka
KreatywnePinypieprz Mięso dokładnie płuczemy, z piersi odcinamy ewentualne błonki. Ja dodatkowo zdejmuję skórę z pałek. Osuszamy ręcznikiem papierowym Zarówno piersi jak i pałki delikatnie nacinamy ostrym nożem pod skosem Siekamy pietruszkę Do miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy(...)robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym. Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego(...)soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej
Codzienne Gotowanieskładniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie 4 tortilli kukurydzianych lub pszennych mała puszka słodkiej kukurydzy 1 papryka zółta, 1 czerwona 15 dkg pieczarek 1 marchewka 10 dkg sera typu cheddar lub edam sól oliwa z oliwek łyżka masła pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia oregano przygotowanie : kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki szerokości(...)przekładamy do miseczki oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek, dosypujemy po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej, bazylii oraz oregano. Do marynaty możemy także dolać odrobinę wina białego najlepiej półwytrawnego. tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki połączeniu masła i oliwy będą miały
Luźna Kuchniapiersi z kurczaka (500 g) 2 duże pomidory sałata masłowa przyprawa do kurczaka 1 łyżka oliwy Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ryż ugotować. Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka(...)Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu). Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek
KuchniaWeDwoje.plgotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Z mięsa odkroić widoczny tłuszcz i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc(...)tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniagotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Z mięsa odkroić widoczny tłuszcz i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc(...)tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoctu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem od odpowiedniego przyprawienia mięsa. Piersi kurczaka dokładnie umyłem, oczyściłem z wszelkich błonek i pozostałości skóry, a następnie pokroiłem w dużą kostkę o boku koło 2 - 2,5 cm. Kawałki kurczaka umieściłem w zamykanym pojemniku. Dodałem do nich 2 łyżki białego octu winnego, skórkę otartą z całej limonki(...)soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilka pokruszonych nitek szafranu oraz 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczył się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka około 3 łyżek oliwy i ponownie dokładnie pomieszałem. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo
Wyprawy kulinarnedziwo, smakuje wspaniale. KURCZAK W NIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym(...)sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory zmiażdżyłam w puszce
W kuchni Karmel-itkitych, którzy lubią zdrowy makaron żytni razowy.... ale napisało się do rymu :) Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 20 dag makaronu żytniego razowego 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 3 żółtka 3 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka siemienia lnianego 1 duża cebula 3 łyżki rodzynków szczypiorek(...)miseczki. Dodajemy, siemię lniane, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Rozkładamy mięso w foremce żaroodpornej cienką warstwą i pieczemy przez około 15 minut w gorącym piekarniku (około 180 st. C) lub w mikrofalówce
Gotuj Sam!piersi kurczaka Ostra przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta) 2 łyżeczki liści lubczyku 100 g świeżych wiśni 50 ml białego wytrawnego wina 100 g ryżu Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem(...)wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy
VioletoweKucharzeniekorpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki. 3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy(...)imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego). Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem
Brzuszki ŁakomczuszkiPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNI