marynata do piersi z kurczaka - 1212 przepisów (strona:55/81)

Szaszlyki hawajskie 305

piersi z kurczaka 2 lyzki ostrej papryki w proszku 1 lyzka curry 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek 4 plastry ananasa z puszki okolo 80g sera gouda sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie:Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac

Przysmaki Karolki
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 189

marynaty, a to co zostało w worku przelewamy do rondelka lub na małą patelnię. Dodajemy syrop z agawy i podgrzewamy do zagotowania – kończymy z sosem, którym będziemy kurczaka smarować w czasie pieczenia żeby zamknąć pory jego skóry i zachować wilgotność mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka (można go związać dla równego pieczenia) wkładamy piersiami

Karo in the Kitchen
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 204

udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem(...)chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej i nadziać

Poranek na słodko
Kurczak z ryżem i brokułami 178

piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 torebki brązowego ryżu 1 brokuł sól pieprz Filty z kurczaka kroimy na kawałki. Do oliwy dodajemy paprykę, sól, pieprz i marynujemy w tym kurczaka przez ok. 2 godziny. Ryż gotujemy wedłu przepisy na opakowaniu, dodając pod koniec kurkumę. Brokuł gotujemy tak, aby nie był zbyt miękki. Kurczaka(...)razem z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy różyczki brokułów i ryż.  Smacznego

Salonik smaków
Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami 277

noodles with chicken and vegetablesSkładniki:10 dag makaron ryżowy nitki1 pierś z kurczaka1 łyżeczka starty imbir3 ząbki czosnek1 łyżka sos sojowy1 łyżka sos chilli1 łyżka oliwy0,5 łyżeczki vegetapieprz2 cebulki1 papryka czerwona1 marchew2 łodygi szczypior10 pomidor koktajlowy0,5 mały ogórek10 szt. pieczarki1 żółtko1 łyżeczka czarny sezamolej do smażeniasólchilliWykonanie:Zrobić marynatę(...)łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę.Makaron ryżowy włożyć do wrzątku

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z grilla. I kilka słów o udanym grillowaniu. 188

świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego kilka plasterków boczku (opcjonalnie) kilka małych pomidorków Przygotowanie: W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i polewamy mieszanką przypraw. Mieszamy tak, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane mięso zabieramy na grilla wraz(...)resztą przygotowanych składników – pokrojoną cukinią, paprykami, cebulą, małymi pomidorkami i boczkiem (opcjonalnie). Składniki nabijamy na patyczki (naprzemiennie, dowolna kolejność). Grillujemy (obracamy co jakiś czas) i polewam resztkami marynaty. Smacznego

Słodkie okruszki
Szynka z kurczaka z oliwkami. Wędlina z szynkowaru. 223

samą ilością peklosoli. Szynka z kurczaka z oliwkami należy do moich ulubionych domowych wędlin z szynkowaru. Bardzo dobrze smakuje w kanapce z bułki i sałatą. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka zagrodowego 15 czarnych oliwek bez pestek 9 g soli 3 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny szczypta czosnku granulowanego 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Połowę mięsa pokroić w małą kostkę(...)Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem. Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Całe mięso wymieszać na marynatą i czosnkiem granulowanym. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki.  Następnie ułożyć warstwę mięsa w szynkowarze, ułożyć

Codziennik Kuchenny
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 380

kurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej.   Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu          Składniki: 2 piersi z kurczaka jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty(...)curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 2/3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)* 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz,sól około 4 rozgniecione ziarna kolendry 4 rozgniecione

Mania Gotowania
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 108

Sycący i smaczny obiad gotowy do odgrzania! Ważne jest też to, że po takim obiedzie nikt nie czuje się pełny i senny.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru(...)większe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego 250 ml wody Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z papryczki usunąć nasionka, imbir oskrobać ze skórki, czosnek obrać. Wszystko drobno posiekać. Mięso wyjąć z marynaty. Osuszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z kaczki po Tajsku 209

ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB;  Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy(...)lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule  i kroimy w piórka

Viola cooks with passion
Makaron z kurczakiem i rukolą 170

piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić to dzień wcześniej. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem kurczaka(...)wraz z marynatą i podsmażałem aż sos całkowicie się zredukował, a mięso zaczęło ciemnieć. Następnie zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga, żeby nie zrobiła się zbyt miękka!). Mięso i paprykę wrzuciłem do garnka, z którego wcześniej odcedziłem ugotowany makaron i wymieszałem ze śmietaną. Po zagotowaniu się sosu dodałem

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak nadziewany kaszą jaglaną 189

zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić  na minimum 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego  piersią do góry, dodać piwo. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. Ostatnie pół godz pieczemy bez przykrycia, aby podpiec skórkę. Podlewać często powstałym sosem piwnym.  Smacznego

kgwjanczewo
Makaron soba z kurczakiem i brokułami w sosie sojowym 222

różyczek brokuła 3 łyżki sosu sojowego łyżka octu ryżowego 100ml wody łyżka cukru kokosowego (lub syropu daktylowego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (lub tapioki) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw pieprzem i jedną łyżką sosu sojowego i odstaw na bok. Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok. W miseczce wymieszaj(...)pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, 100ml wody i cukier kokosowy. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego umieść kurczaka w sojowej marynacie i smaż do zezłocenia. Do usmażonego kurczaka dodaj brokuły oraz 3/4 zawartości miseczki z sosem sojowym. Resztę zawartości miseczki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj na patelnię

Moja Micha
Pierś z kurczaka w tymianku 118

ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym  blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej, miód, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i same listki z kilku gałązek tymianku (około 1 płaskiej łyżki). Doprawić solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Piersi zalać marynatą, przemieszać i pozostawić w lodówce minimum na godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

kuchnia doski
Sałatka z cukinii i kurczaka. 140

cebuli garść liści młodego szpinaku 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz cukier oliwa do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka nasmarować oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej po około 7 minut z obu stron. Pociąć na cienkie plasterki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki i zamarynować(...)godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu i cukru. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki i polać delikatnie pozostałą cukiniową marynatą

zadanie-gotowanie