marynata do mięs - 884 przepisów (strona:13/59)

Pierś z kurczaka pieczona z miodem 220

łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem(...)się różniły w smaku od tych bez boczku. Ja zrobiłam w dwóch wersjach, z boczkiem dla mnie, bo miałam smaka, a mąż nie lubi. :)  Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i polej resztkami marynaty z talerza. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 25 minut. Od razu podawaj

Anioszek w kuchni
Domowa wędlina z drobiu 183

tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego   marynata: olej rzepakowy, świeży czosnek, rozmaryn(...)sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne, ulubione zioła/przyprawy Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm.  Z oleju, czosnku, przypraw i ziół sporządzamy marynatę, którą dokładnie nacieramy mięso. Czasami dodatkowo mięso obkładam pokrojoną cebulą czy jabłkami,  przechodzi ono wtedy delikatnie tym aromatem.  Mięso z piersi jest kruche więc nie trzeba dodatkowo go zmiękczać

IzaGotuje
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 280

dawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój(...)szaszłyków, owoców morza to możemy takie potrawy bezpośrednio po wyjęciu z marynaty wykładać na ruszt. Pamiętajmy że mięsa będą różnie reagowały na „kąpiele alkoholowe”. Duże kawałki czerwonego mięsa będą wymagały dłuższego czasu marynowania niż owoce morza czy mniejsze kawałki mięsa. Wina są bezpieczniejsze do dłuższego marynowania mięs niż likiery, wódka czy gin. Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują

naRuszcie
Żeberka w sosie barbecue 231

delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup(...)misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy zdjąć przykrycie. Żeberka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekanka brokułowa 1141

łyżeczki mielonej papryki ostrej* 1 łyżeczka oregano* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, wrzucić do niej pokrojone mięso, dobrze wymieszać żeby marynata dokładnie je obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.Zagotować wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli, wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze(...)opakowaniu.Mięso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora

Mix smaku
Wszechstronna marynata z kolendrą 181

Ta marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki

naRuszcie
Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 234

Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1

Stare Gary
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 155

żeby marzenie urzeczywistnić. Miodowe ziemniaczki powstały jako dodatek do pomarańczowo-tymiankowego kurczaka. Pierwotna wersja kurczaka była w gazetce "Palce lizać". Danie to jest dość proste, bardzo aromatyczne i efektowne. Mięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam dla tych, którzy lubią owocowo-mięsne kombinacje. Jednocześnie to bardzo dobre, lekkie nomz na gorące dni. W roli(...)zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy

les mirabelles
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 443

ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej(...)droższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6. Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż nie będzie lekko brązowe. Co do woka, niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu

Nerds Kitchen
Pieczony udziec jagnięcy 366

łyżeczki suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy umieścić w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie dodać kilka łyżek oleju i całość dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć powstałą marynatą i schować do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Kiedy mięso się już zamarynuje, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wkładamy przepołowioną główkę

Plate of Joy
Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie 214

sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum

Kuchnia domowa Ani
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 166

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i  kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy z pestek. Do papryczek wkładamy kawałeczki

Moniki Smakołyki
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 215

papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 249

wielu potrawach. A w połączeniu z lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, polecam takie zraziki :)Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki(...)małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) Zrazy:zamarynowana wołowina,boczek wędzony (może być surowy lub parzony),suszone śliwki - użyłam śliwek Kresto,szpilki lub wykałaczki do spięcia mięsa,odrobina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowana karkówka z kolorowym pieprzem w majonezowej marynacie 174

ziarenkami kolorowego pieprzu, olejem z cytryną, bazylią i czosnkiem oraz majonezem. Smak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna(...)bazylią Karkówkę kroimy na płaty ok. 1,5 cm. Dokładnie nacieramy przyprawą do grilla i  olejem z czosnkiem i bazylią. Kolorowy pieprz ucieramy w moździerzu. Posypujemy mięso . W miseczce mieszamy marynatę: majonez, pokrojoną w kosteczkę cebulę i olej z cytryną i bazylią. Zalewamy mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na noc. Następnego dnia grillujemy mięso, często obracając

VioletoweKucharzenie