marynata do mięs - 884 przepisów (strona:20/59)

Bulion na pieczonych wołowych kościach 166

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty

Stare Gary
Czerwone curry z kurczakiem 417

swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka

Świat Domowej Kuchni
Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ 855

tortilli - oliwa z oliwek Marynata do kurczaka: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - ząbek czosnku - papryka słodka, papryka ostra Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z podanych składników zrobić marynatę, kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej. Tortille wysmarować

Zgrabne Gotowanie
Pieczone pałki z kurczaka 241

Sposób na zupełnie bezproblemowy obiad, dość szybki i bardzo smaczny. Tak przygotowany kurczak jest aromatyczny i soczysty. Jedyne co musimy zrobić to wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia wsadzić do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny, domowy obiad.  Składniki: 8 pałek z kurczaka, 1/2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty tymianku(...)łyżki oleju rzepakowego Pałki kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Włożyć do miski. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy razem z olejem, powstałą marynatą polać kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę i dobrze wmasować w mięso. Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.* Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, układamy pałki na blaszce i pieczemy ok. 50-60 minut

Plate of Joy
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 211

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól(...)Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do dużej miski, dodać składniki marynaty i dobrze wymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego

Niezły Młynek
Karkówka w całości. 262

Karkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie. SKŁADNIKI: 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu, szczypta soli(...)zmiażdżonego czosnku , 1/2 łyżeczki vegety, 1 łyżeczka  majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, pieczeń można obłożyć liściem laurowym. WYKONANIE: Składniki marynaty dokładnie mieszamy , karkówkę nakłuwamy i macerujemy w marynacie i zostawiamy na noc, mięso wkładamy do rękawa(dobrze jest zasznurować mięso) i pieczemy z nadmuchem 1,5, następnie wyciągamy z rękawa i pieczemy do zrumienienia około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
Żeberka pieczone 166

mięsa się marynowała . Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku w 180 st. C. około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy pozostałym sosem z marynaty

Smakowite Dania
Kotlet schabowy 250

Takie schabowe marynowane są pyszne..często je robię..zwłaszcza na święta czy jakieś imprezy...wystarczy wcześniej przygotować marynatę i włożyć do niej plastry mięsa i odstawić do lodówki..a potem w razie potrzeby smażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne. 1,20 kg schabu, polędwicy  sól i pieprz  olej do smażenia

Moje domowe kucharzenie
Karmelizowane polędwiczki wieprzowe 220

same słowo polędwiczka cieknie ślinka :) Niepodważalnie jest to moje ulubione mięso wieprzowe. Kojarzy mi się z miękkim, aromatycznym, rozpływającym się w ustach daniem. I dokładnie tak jest w przypadku tego przepisu. Polędwiczki wieprzowe wyśmienicie smakują z tłuczonymii ziemniakami i zasmażanymi na maśle buraczkami.Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać(...)umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Odstawić na noc do lodówki.Na drugi dzień, na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć polędwiczki na dużym ogniu, aż do zarumienienia

Świat Domowej Kuchni
Żeberka duszone w marynacie miodowej 223

kawałkiem mięsa.  Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów jest miód, nie zawsze doceniany jako dodatek do mięsa. W tym przypadku miód i żeberka to bardzo udany mariaż :)Składniki:60 dkg żeberek,5 łyżek miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",2 łyżki(...)godziny.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche. Połączenie słodkiego miodu, octu winnego i pieprzu daje niezwykły smak. Skarmelizowany miód nadaje wspaniałego koloru i aromatu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 251

Dużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki(...)przez praskę lub ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich golonek. Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Ogórki kiszone ścierami na tarce o dużych oczkach. Połową ich ilości wyściełamy dno naczynia do zapiekania. Na wierzch kładziemy przygotowane golonki i przykrywamy dokładnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 310

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli(...)Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: boczek , bulion , dynia , fasola , kurczak , marynata , papryka , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 283

mocno rozgrzaną, suchą patelnię (na razie nie zlewamy marynaty, zostawiamy ją w misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy marchew, kukurydzę i dymkę. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody i dalej dusimy. Teraz już cały

Ratunku obiad
Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym 238

Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie. Składniki: polędwica wołowa 4 łyżki musztardy 4 łyżki miodu 120 ml śmietany 18% majeranek tymianek sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Polędwicę umyć i osuszyć a następnie(...)marynaty, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Patelnię z olejem mocno nagrzać a następnie chwilę obsmażyć polędwicę z każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste). Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby

Mama Gotuje
Zdrowe grillowanie 195

jednocześnie z niedoczyszczoną kartką. Jedzenie układamy w niewielkich kawałkach i małych odstępach od siebie. Grillowanie odbywa się w zależności od danego pożywienia. Mięso grillujemy dłużej niż warzywa czy owoce. Jedzenie, aby miało lepszy smak należy zastosować marynaty i odstawić na kilka godzin lub na całą dobę do lodówki. Jak uniknąć przejedzenia? wyeliminujmy gazowane napoje - zastąpmy niegazowaną wodą z cytryną(...)sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango ciasta

Truskawkowa Fiesta