marynata do mięs - 884 przepisów (strona:16/59)

Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 380

Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Grillowany kurczak słodko-kwaśny 331

cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną. Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h. Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony

Pyry na Gaz
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 292

żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości

Maminek kulinarny
Wołowina w sosie ostrygowym 171

zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można to też zrobić wieczór wcześniej. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (jeśli to soba to 3 minuty we wrzątku), odcedzić i odstawić

W kuchni wieczorem
Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:) 315

chwila:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej) przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs olej do marynaty 1 cebulka 1 łyżka (kopiasta) majonezu 1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy 2-3 łyżki (kopiaste) keczupu garść startego sera żółtego 1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko

Kto ugości moich gości?
Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce 188

Dodać mięso z kurczaka i dokładnie przykryć mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc. W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy - ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia

Czerwień i błękit
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 191

oliwa 1 łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego

głodny alergik
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 151

jego zrobienie. Chimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako

Stare Gary
Domowy baleron 247

zagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić.Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy

Kulinarne przygody Gatity
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 223

jego rozgrzaniu dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa.  W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano

Wyprawy kulinarne
Szynka w doskonałej marynacie 175

Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia sprawdza się wspaniale. SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela  angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki

W kuchennym oknie Ewy
Grillowana karkówka w curry i papryce 165

marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych.  Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym. Przepis bierze udział

VioletoweKucharzenie
Filet z mango w ostro – słodkiej glazurze 188

Lubicie nietypowe połączenia?Np. mięsa z owocami.Ja bardzo!Z wielką przyjemnością „kombinuję” wymyślając coraz to nowe dania , które goszczą potem w mojej kuchni i które wzbudzają zachwyt wśród domowników!Tak było i tym razem!Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym  , świeżym owocem mango.Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty(...)później zyska bardziej intensywny smak i aromat.Po tym czasie w rondelku , bądź też na mniejszej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i na na wolnym ogniu smażymy nasze mięso , polewając przy tym pozostałą marynatą.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych. Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób

Ostra na Słodko
Udka na żółtym ryżu z warzywami 310

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: brokuł , bulion , kurczak , marchewka , marynata , ryż

https:KKuchniaMniam
Wieprzowina po portugalsku z małżami 143

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 liść laurowy 300 g ziemniaków(...)kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut.  Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy

VioletoweKucharzenie