marynata do mięs - 884 przepisów (strona:9/59)

Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika. 131

kilka składników, oto one... skrzydełka, u mnie ponad 1 kg ziemniaki Karahi Chicken Masala Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu Marynata Azjatycka Roleski  - Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa

Z Kuchni Do Kuchni
Żeberka pieczone 257

żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie.   Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.   Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka soli peklowej-15 dkg soli-2-3 ząbki czosnku-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-3-4 listki laurowe(...)Żeberka wkładamy do marynaty.Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.   W plastry kroimy 3 duże marchewki.Dużą cebulę kroimy w półplasterki.   Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemysłodką papryką.   Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na olej wykładamy marchewkę z cebulką

Maminek kulinarny
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 297

marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii

VioletoweKucharzenie
C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 133

maja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;))Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw? Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa!To ja zaczynam;) Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu     Składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Karkówka w marynacie 151

łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej(...)każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną  w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.  Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook

NA MOIM TALERZU
Faszerowany udziec z indyka 174

jajko garść posiekanej natki pietruszki  przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty  masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy(...)obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;)Naszą roladę układamy w naczyniu żaroodpornym "szwem" do dołu, nacieramy pozostałymi przyprawami z marynaty. Następnie obkładamy mięso kawałkami  masła i pieczemy, w 180 stopniach, najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione.Jeżeli mamy

Czerwona Porzeczka
Grillowany cąber jagnięcy 189

cytryny wymieszałem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu, otartą skórką z połowy cytryny, trzema łyżeczkami suszonego oregano i łyżką oliwy. W tak przygotowanej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem w niej na godzinę, aby nabrało aromatu. Po tym czasie umieściłem je na maksymalnie rozgrzanym grillu i smażyłem przez 10 minut z każdej strony. Następnie przygotowałem

Wyprawy kulinarne
Karkówka z warzywami 161

swoim składzie o wiele za dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Składniki: 4 małe kawałki karkówki (lub 2 duże) 1cebula 2 ząbki czonsku ok 3/4 szklanki marynaty do mięs Sempio Bulgogi ( De Care ) 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso ułożyć w misce, posypać cebulą oraz czosnkiem

My simple kitchen
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 468

domowe przyprawy i jak każda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych dodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz

Ogrodnik w podróży
Karkówka pieczona na wielkanocny stół 392

smaku i z piękną skorupką z miodu. A ten zapach? Uzależniający ;) Jeśli chcecie przygotować tę wędlinę na święta, pomyślcie o tym wcześniej - mięso musi się marynować przez 2-3 dni. Potrzebne nam: - 1,2 kg karkówki *Marynata: - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki płynnego miodu  - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 łyżeczki różowego pieprzu (w całości) - 2 łyżeczki zielonego pieprzu(...)zielony pieprz rozdrobnić w moździerzu lub za pomocą tłuczka (pieprz ma być dość gruby). Wymieszać suche składniki marynaty, dodać olej i miód i dokładnie połączyć.  Mięso umyć i osuszyć, nasmarować marynatą i masować przez 10 minut. Następnie owinąć mięso ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2-3 dni. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z folii

W poszukiwaniu inspiracji
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 126

ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę się z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso razem i upiec też razem. Tylko z innymi dodatkami. Być może dzięki(...)łyżek soli 2 łyżki maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku Składniki na glazurę szynki: 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (Prymat) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 op. marynaty do mięs z gorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego

Kolorowy Przepisownik
Karkówa w coca coli 183

plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Ketchup połączyć z colą i przyprawami. Karkówkę natrzeć czosnkiem, marynatą i ułożyć piórka cebuli. Marynować kilka godzin w lodówce. Następnie marynatę z mięsem przełożyć do worka do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. 15 minut przed rozciąć worek, aby się ładnie przyrumieniła z wierzchu.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 91

Miód i musztarda jako marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i posiekany koperek. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg

Szefowa kuchni
Schab Łososiowy 166

Schab ŁososiowyPrzepis dostałem od mojego dziadka. Polecam każdemu kto lubi czasem zjeść surowe mięso. Dlaczego łososiowy? Bo jego kolor przypomina właśnie kolor łososia. Taki schab idealnie zastępuje "wodne wędliny ze sklepu"!Banalne przyrządzenie.Składniki:- 1 kg schabu - 3 łyżki soli - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki cukru - 6 ząbków czosnkuSposób przygotowania:(czas przygotowania tego schabu(...)jest dosyć długi - 4 dni)1.Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.2.Dzień 2-4.Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować itp.) 3.Ostatniego

Gotuj Z Muzyką
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej 187

ruszcie poza tradycyjną kiełbasą i karkówką lądują warzywa, ryby i owoce morza. Zdaję sobie sprawę, że moimi szaszłykami Ameryki nie odkrywam, ale zachęcam Was do eksperymentowania z marynatami do mięs, które dzięki aromatycznym przyprawom mogą zaskoczyć smakiem. Polecam też dodatki, takie jak hummus, tabbouleh czy chlebki pita. Udanego grillowania kochani! Składniki: 2 piersi kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)mielonej kolendry 1 ząbek czosnku, rozgnieciony sól pieprz Dodatki: hummus  przepis tabbouleh  przepis pita  przepis Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy kawałki kurczaka. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Kawałki z kurczaka wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyki

Smakowity Blog Kulinarny