marynata do mięs - 884 przepisów (strona:10/59)

Paski drobiowe w kokosowej tempurze 182

używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka.     Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli(...)być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką  temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową

mojewypiekiinietylko
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 134

Wspaniała marynata do wołowiny Papaja jest najsilniejszym znanym naturalnym środkiem zmiękczającym mięso. Jest podstawą wielu produktów handlowych w tym gotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny. Składniki: 1 duża, świeża papaja 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku ½ szklanki sosu ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ szklanki oliwy z oliwek(...)Papaję obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Papaję kroimy na 1 cm kawałki. Do papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Uniwersalna marynata do wołowiny Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii

naRuszcie
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers 191

paski 2 młode cukinie pokrojone w plasterki 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę Przygotowanie: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a najlepiej je porządnie zblenduj. Zalej marynatą pokrojone mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki. Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani

karmelowy
Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 364

również na imprezach (wtedy lepiej użyć placków o mniejszej średnicy, żeby były na jeden kęs). Dzisiaj zapraszam na wersję z kurczakiem i papryką. Ja składników wcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić. Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej(...)kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej

Pełny talerz
Makrela w teriyaki 177

sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy(...)zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie

Poezja smaku
Marynowany ser Manchego 173

podawano nam jako przekąskę marynowany ser Manchego i oliwki. Trudno zapomnieć ten smak. Wielokrotnie sami marynowaliśmy ser Manchego albo produkowany na Minorce (Hiszpania) ser Machon. Warunkiem jest używanie do marynaty dobrej jakości oliwy i spora dawka.... cierpliwości. Składniki 250 g sera Manchego oliwa extra virgin (najlepiej oczywiście hiszpańska) wymieszana w proporcjach 1:1 z olejem o neutralnym smaku(...)dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat - migdały Marcona (waga 175 g, cena 13,99 pln) Oprócz hiszpańskich i portugalskich smakołyków od 1 sierpnia w doskonałej cenie jest też mąka tortowa typ 450 (cena

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 272

łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę.  Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki. W każdym ziemniaku(...)patelnię około 100 ml czystej wody i zmniejszyłem ogień. Patelnię przykryłem pokrywką. Polędwicę dusiłem na małym ogniu z każdej strony przez około 20 minut - co 5 minut odwracając mięso. Po tym czasie, kiedy woda z patelni całkowicie wyparowała, ponownie zwiększyłem ogień i przez kilkadziesiąt sekund smażyłem polędwicę ponownie z każdej strony celem jej dość mocnego przyrumienienia. Następnie wyjąłem polędwicę

Wyprawy kulinarne
Karkówka marynowana w czerwonym winie 199

koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Grillować na średnim ogniu. Mięso powinno wyraźnie się zarumienić.  Marynowanie mięsa Karkówka przed grillowaniem

Ugotować
Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym 138

Moja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może

Kulinarne życie
Marynaty do mięs – co do czego? 146

Mięso jest podstawą prawie każdej diety. Jednak samo w sobie nie smakuje najlepiej – cała magia tkwi w jego przygotowaniu i przyprawieniu. Najlepszym sposobem na przyprawienie

PysiaGotuje.pl
Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 140

lepszy. Z powodzeniem sprawdzi się nie tylko do przygotowania aromatycznych mieszanek przyprawowych. Tutaj warto pomyśleć także o miarkach kuchennych, najlepiej ze stali nierdzewnej. W takim moździerzu można przygotować marynaty do mięs, warzyw i ryb. Bardzo często robię w nim guacamole i inne pasty do kanapek. Korzystanie z takiego przedmiotu wymaga więcej siły, ale blender nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem

Moja smaczna kuchnia
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 164

Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.  SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg.  domowa włoska przyprawa do mięs i marynat ( przepis tutaj ) 3 łyżki  sól 3/4 płaskiej łyżki pieprz 1/3 łyżeczki oliwa z oliwek 2-3 łyżki brokuł kilka różyczek ok. 5 szt. ser żółty

Kuchnia Paulettes
Herbaty i inne produkty od Natjun! 135

zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można go rozcieńczać z wodą albo dodać do sosu sałatkowego, marynaty do mięs czy herbaty.  Bardzo dobry, lekko kwaskowaty. Podobno najlepiej jest pić go bezpośrednio. jednak ja dodaję go do bardzo gęstych serków typu speisequark.  *** Podsumowując, produkty firmy Natjun

Poranek na słodko
Produkty Parczew - recenzja 100

smak. Produkty są wyjątkowo smaczne, bez zbędnych udziwnień, dlatego też idealnie nadają się do przygotowywania różnych potraw. Moim zdecydowanym faworytem są musztardy, które wręcz uwielbiam. Stosuję je jako marynaty do mięs, składniki sosów, a w święta do domowego majonezu i jajek (musztarda chrzanowa).  Jeśli chodzi o ketchup, to nigdy nie byłam jego fanką, więc ciężko jest mi się wypowiedzieć

Kuchnia Bon Appetit
Ketchup pomidorowo-śliwkowy. 99

miałam okazję spróbować pastę pomidorowo-śliwkową. Ponieważ bardzo mi smakowała, zaczęłam się zastanawiać jak można ją wykorzystać w kuchni! Pomyślałam, że ketchup o takim smaku będzie wspaniałą bazą marynat do mięs, dobrym dodatkiem do sosów na ciepło i zimno. Pewnie znajdziecie jeszcze wiele zastosowań, podzielcie się nimi ze mną! SKŁADNIKI: 2 kg. dojrzałych pomidorów Lima 2 kg. słodkich dojrzałych śliwek

Kuchnia Beaty