kurczaka podwójny lub 2 pojedyncze 2 Łyżki Przyprawy Pomidory z chilli SKWORCU 2 Łyżki Pietruszki suszonej SKWORCU sól i pieprz do smaku 2 Łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU 1 Łyżka Czosnku Grys SKWORCU 2 Łyżki oleju rzepakowego 1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka: 50 g makaronu drobnego typu ryż 10 dag sera żółtego(...)łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso myję i kroję w drobną kostkę. 2. Do miski przekładam mięso oraz wszytskie składniki marynaty. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok 15 minut. 3. Międzyczasie gotuję makaron według instrukcji . Odcedzam. Studzę. 4. Szpinak myję a następnie kroję w drobne paski
Gotowanie Patkiidealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta cynamonu szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta soli(...)pomidorowy, dodajemy powidła oraz miód, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, wsypujemy imbir i wszystko solimy, na końcu wlewamy olej oraz wodę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Marynatę dzielimy na dwie części, do jednej przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego
Smakowite Daniamięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka(...)rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas. Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja
Malinowe PocałunkiPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNIRyba pieczona w folii. Ryba pieczona w folii Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii to szybki i łatwy przepis na rybę z piekarnika w całości w marynacie z miodu, musztardy pełnoziarnistej, Dijon, czosnku i natki pietruszki. Można użyć dowolnej, ulubionej ryby np.: dorady, pstrąga, filetów łososia albo dorsza. szybki i zdrowy przepis na rybę pełną smaku świetny(...)Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sos musztardowo-miodowy z czosnkiem to coś naprawdę epickiego. Można go wykorzystać na różne sposoby, świetnie nadaje się do marynowania krewetek, delikatnego mięsa z kurczaka itp. Sos musztardowo-miodowy Inne przepisy na rybę, które mogą Ci się spodobać: Makrela z grilla po indyjsku>>> Kotlety mielone z ryby>>> Grillowana
Moja Książka Kucharskazrobienia Świetnie sprawdza się jako lancz do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti 2 małe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego(...)orzechowego Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek. Wszystkie składniki dresingu oprócz masła orzechowego, zmiksuj w malakserze. Połową powstałego sosu polej filety i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na pół godziny. Do pozostałej części sosu dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką emulsję. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca filety. Piecz
Niedzielny kucharzpiątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje(...)koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Składniki: 12 skrzydełek (1,5 kg) 8 średniej wielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec
Niedzielny kucharzDzisiaj przepis na indyka z bobem, żółtą papryką, zieloną cebulką, cukinią i ryżem brązowym. Trzeba skorzystać z bobu póki jest. Indyka kupuję zamiast kurczaka, bo mniej nafaszerowany. W okresie upałów trzeba sobie jakoś radzić i robić coś na szybko, a w Rzeszowie gorąco :-) Miłego dnia :-) Składniki: 300 fileta z indyka mała cukinia 300 g bobu 1 żółta papryka młoda cebulka(...)klarowane do smażenia 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej. 2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej
kruche babeczkiSKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach. Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka
ClauditteMissCookingmusztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny pieprz Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam(...)papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu
Mechanik w kuchniodrobinie oleju podsmażamy ją z każdej strony. Po usmażeniu delikatnie solimy i pieprzymy. Przekładamy ja do miseczki. W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i w tak przygotowanej marynacie obtaczamy wcześniej umyte i obrane z pancerzyków krewetki. Na patelni na maśle szklimy drobno pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całosć smażymy ok. 15 sekund. Dodajemy krewetki i smażymy(...)pomidorki koktajlowe i całość mieszamy aby połączyły się wszystkie składniki. Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy makaron, aby dodać mu odrobinę koloru. Sprawdzony przepis na: Makaron razowy z cukinią i kurczakiem Smacznego! Artykuł Spaghetti z krewetkami z patelni pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 4 podudzi a z kurczaka, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka curry, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 5 łyżek oleju, 10 ml sosu sojowego, 6 małych cebul, 10 małych ziemniaków, świeżo mielony pieprz i sól, 4 cienkie(...)lodówki. W międzyczasie obieram ziemniaki i cebulę, kroję na połówki. Na dnie naczynia żaroodpornego układam masło, następnie ziemniaki i cebulę, posypuję pieprzem i solą. Następnie układam mięso, zalewam pozostałą marynatą. Całość piekę pod przykryciem około 80 minut w 170-180 stopniach. Chwilę przed wyjęciem mięsa, zdejmuję pokrywkę, aby się zarumieniło
JejKuchniadziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach(...)czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki majeranku i po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Można dodać
Kulinarna Patilogiazdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą(...)proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy się
Niedzielny kucharzzdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą(...)proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy się
Niedzielny kucharz