Pyszny ,słodki kurczak Pachnący ŚWIEŻYMI ziołami.Uważam ,że bardzo trafiony przepis na delikatne mięso kurze.Bardzo winny i odświeżający sos oraz owoce dodają wyrazistości daniu. 12 udek kurzych sok z 2 cytryn sól pieprz 6 gruszek bez skórki i pokrojonych w plasterki o grubości 1 centymetra 3/5 szkl.białego wina po 1 łyżce posiekanych ziół świeżych : tymianku , estragonu rozmarynu ******************************************************************************** Udka(...)cytryny ,mieszamy z częścią ziół. Marynujemy pod przykryciem w lodówce około 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik.Gruszki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym , na nich układamy mięso , polewamy marynatą , winem , posypujemy resztą przypraw . Na czynie nakrywamy folią aluminiową . Pieczemy 1 godzinę , od czasu do czasu polewamy zebranym w naczyniu sosem . Kiedy mięso zmięknie , usuwamy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczosnkowego kurczaka, w którym wśród składników są 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku? Ja myślę wtedy, że chyba mam wypalone kubki smakowe, bo dla mnie jak ma być czosnkowy kurczak to przed włożeniem do piekarnika, całego go obkładam czosnkiem. Tak samo mam z chilli – ma być ostro i konkretnie. Wiele osób uważa, że intensywne przyprawy lub zbyt duża(...)Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego
OstryKęsDziś jeszcze kilka przepisów na dietetycznego kurczaka z cyklu bez soli i cukru, dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią 2 piersi z kurczaka 1 szklanka brązowego ryżu lub dzikiego 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki startego miąższu dyni 1/2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała(...)drobno, wkładamy do miseczki. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy. Szafran moczymy w mleku. Ryż wsypujemy do rondla o grubym dnie , zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy mięso wraz
Gotuj Sam!Klasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos jej przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu(...)plastry ananasa z puszki · szklanka oleju · olej sezamowy Marynata: · 1 łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sos sojowego ciemnego · kieliszek wódki
Mania Gotowaniazmienia się, jeśli mięso wyłożymy jako ostatnie. Smakuje i wygląda dużo lepiej. Ta sałatka jest hitem każdej imprezy! Przepis na sałatkę gryos Składniki: w równych proporcjach objętościowych mięso z kurczaka (filet z piersi lub udek), sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory (najlepiej koktajlowe), ogórek, trochę czerwonej cebuli, trochę dobrego ketchupu, na sos jogurt pół na pół z majonezem, ząbek czosnku, oregano(...)mięso pokrój bardzo cienko, dodaj wszystkie przyprawy oraz olej, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, aby się zamarynowało. Kładź na dobrze rozgrzaną patelnię (nie trzeba oleju, jest w marynacie), smaż kilka minut na dużym ogniu bardzo często mieszając, aż się zrumieni. Pora na sos – czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj, a następnie rozetrzyj na papkę z odrobiną soli, przełóż
Kulinarna Polskaząbków czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu sok z połowy cytryny 2 listki laurowe szczypta tymianku sól, pieprz 150 ml bulionu 1-2 filety z kurczaka wędzona papryka estragon, lubczyk dwie łyżeczki pasty curry Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez(...)małym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny. Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie vinegrette.. Smacznego
Gaździnka warzyzgrabnie pokroić je na kawałki mięsa z kością. Chiński tasak Zwilling Pro to mój pomocnik kuchenny numer 1! Używam go bardzo często do porcjowania mięsa, do filetowania, do dzielenia kurczaka na części, do krojenia warzyw. Mimo swoich sporych rozmiarów bardzo dobrze układa się w dłoni, nie odczuwam zmęczenia podczas długotrwałego krojenia, co oznacza tylko jedno - jest on niesamowicie dobrze wyważony(...)nacieramy tą mieszaniną nasze żeberka. Tak przygotowane mięso w 1 kawałku chowamy do lodówki, aby się zmarynowało. Marynowanie powinno trwać nie krócej niż 1 godzinę, najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc. W głębokiej patelni do pieczenia układamy nasz kawałek żeberek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Co 30 minut smarujemy nasze żeberka
MamaOskarkanatomiast islam . Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności, takie jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii(...)wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinajpopularniejszych przepisów na stronie i mój niekwestionowany faworyt w kategorii pieczonych mięs. Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne w przygotowaniu mięso. Wystarczy dać im dobrego kopa w postaci aromatycznej marynaty i uważać z czasem pieczenia, by nie wysuszyć mięsa i pyszne, soczyste polędwiczki gotowe. Pieczone polędwiczki wieprzowe Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki będą hitem każdego rodzinnego obiadu. Sprawdź przepis(...)pomidorowy idealnie do niego pasuje. Schab w sosie pomidorowym Pyszny i prosty pomysł na schab na obiad. Kruche i delikatne mięso rozpływa się w ustach! Sprawdź przepis 4. Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka , to nie mogliście trafić lepiej. Ten kurczak faszerowany szpinakiem i fetą to bardzo prosty i pyszny przepis. Możecie
Na-talerzu.plprzepis! Składniki; 1 podwójny filet z kurczaka około 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku pół łyżeczki kuminu sól, pieprz 2 ząbki czosnku odrobina chilli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula pół limonki Do podania; placki tortilla sos jogurtowy z limonką i ziołami Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Wkładamy(...)zawartość nam nie przywarła. Wkładamy ją do pieca aby się nagrzała, temperaturę ustawiamy na 200C. Następnie na patelnię wkładamy mięso, pieczemy je kilka minut, następnie dodajemy warzywa, odsączone z marynaty. Pieczemy około 20 minut. W zależności jaki stopień chrupkości warzyw chcecie osiągnąć. Co jakiś czas staramy się przemieszać zawartość patelni. Do zestawu dołączona jest silikonowa nakładka, którą wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.książki Mediterranean fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok(...)miseczce wszystkie składniki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Umieść sos charmoula i cebulę w blenderze i zmiksuj na pastę. Mięso włóż do dużej miski i zalej powstałą marynatą. Dobrze wymieszaj, aby mięso porządnie obtoczyło się w sosie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Namocz patyczki w wodzie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: pierś z kurczaka 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand 1 łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa do zup i potraw w płynie 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk SOS: prawdziwki 3/4 kg, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, śmietana gęsta(...)curry Royal Brand, solą, pieprzem, przyprawą w płynie i odstawić na 1 godzinę do lodówki do zamarynowania patelnię grillową na sucho mocno rozgrzać, położyć na ruszcie piersi z marynatą z każdej strony grillować z 10 minut na rumiano pokrojone prawdziwki zagotować i wylać na sito, w rondlu na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać z sita prawdziwki, dodać pieprz, kucharka, podsmażać
W Mojej Kuchni LubięDrobiowo, to wcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki z pieczarkami. Eskalopki, to nic innego, jak kotleciki tylko w odpowiedni sposób przygotowane. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 600g)- czerwona sól hawajska- świeżo zmielony pieprz czarny- 2 łyżki jasnego oleju sezamowego(...)filety. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Wyjmujemy z marynaty (w zasadzie prawie całą wchłonęło mięso), panierujemy w mące, nadmiar otrzepujemy. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Usmażone przekładamy do miseczki lub na talerz i przykrywamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie, szczypiorek - ile potrzeba olej wymieszać z pieprzem, kucharkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, dokładnie(...)wystudzone obrać i pokroić w talarki 30 dag kiszonej kapusty wymieszać z małą pokrojoną cebulą, olejem rzepakowym, pieprzem, cukrem do smaku na bardzo rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi z marynatą, pod koniec smażenia nakryć pokrywką, szybciej piersi będą gotowe na patelni zwykłej posmarowanej olejem podsmażyć ziemniaki, posypać do smaku solą pierś podać z ziemniakami, kiszoną kapustą, posypać szczypiorkiem - obiad jest
W Mojej Kuchni Lubię