zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego
Szczęśliwa kuchniaskrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego ( w wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami
Atlas Smakówzieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierś z kurczaka smażona to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Filet przyrządzony w ten sposób jest soczysty i aromatyczny. Całość podałam z ziemniakami z czerwoną kapustą z jabłkiem. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki czerwonej(...)Czosnek drobno siekam. Do miseczki wlewam olej, dodaję posiekany czosnek, suszoną pietruszkę, oregano, zioła prowansalskie, kminek, gałkę muszkatołową, paprykę, chili oraz sól i pieprz do smaku, całość dokładnie mieszam. Marynatę wlewam do mięsa i dokładnie nacieram każdy kawałek mięsa. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Mięso smażę na małym ogniu przez
magiczna kuchnia Kasikilka minut, najdłuższą czynnością jest pieczenie. Za to wykona je za nas piekarnik, sam bez nadzoru.. składniki na 4 osoby: 4 udka tak zwane L, lub inna część kurczaka którą masz pod ręką 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)wódki (50 ml) 2 łyżeczki sezamu sól do smaku ( ostrożnie gdyż sos sojowy też potrafi być słony ) Mięso oczyść z wszelakich nieapetycznych i zbędnych rzeczy Ponacinaj w poprzek żeby marynata mogła lepiej wniknąć w udka. Wymieszaj w miseczce pozostałe składniki z listy, oprócz sezamu. Pokryj uzyskaną marynatą mięso ze wszystkich stron. Odstaw na godzinę do lodówki lub jeszcze lepiej
Ogrodnik w podróżyprzedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu(...)cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego 1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu kurczęcego 6 łyżek słodkiej papryki 3 łyżki prażonej cebuli SPOSÓB
Viola cooks with passionlubisz kurczaka,a nie lubisz kosci tylko samo miesko ten przepis jest dla Ciebie.Kurczak pozbawiony kostek,zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie i dodatkiem ziol jest znakomity.Udka sa bardzo soczyste .Kurczaka w ten sposob przygotowywal Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie(...)oproszyc pieprzem i oblozyc ziolamikazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 dobynozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gorywlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia(...)gorącej wodzie, wtedy wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza
Kulinarne zapędy Kokosaoliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI(...)łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki masła sól pieprz WYKONANIE: FILETY: Oliwę wymieszaj z przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej
Słodko-Słony Świat Ilonyjest niezwykle łatwy w wykonaniu a malutki trik sprawi że udko smakuje wyśmienicie Polecam wypróbować ..i od czasu do czasu w tygodniu stosować składniki dla 4 osób : 4 udka kurczaka tzw. L lub ćwiartki 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, bardzo gęstego 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka przyprawy curry 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki(...)zimnej wodzie Osusz papierowym ręcznikiem. Posól do smaku. Resztę przypraw wymieszaj z jogurtem greckim i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie ponownie zamieszaj, natrzyj grubo tą marynatą udka i ułóż na głębszej blaszce do pieczenia. Blaszkę wysmaruj wcześniej masłem (możesz użyć zamiast masła oleju jeśli wolisz ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nagrzej piekarnik do 200 C i wstaw mięso
Ogrodnik w podróżyjedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki: 6 udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny 4 gałązki rozmarynu sól morska Wykonanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej(...)sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia
Kulinarne przygody Gatitytluszczyku. Mam nadzieje, ze sprobujecie taki obiad zrobic, któregoś dnia w Waszych domach. A, wiec robaczki nie zanudzam, tylko podaje przepis i do dziela kucharze !!! SKLADNIKI: -2 piersi z kurczaka -oliwa z oliwek lub olej -przyprawy: · Tymianek suszony · Majeranek suszony(...)kilka lyzek oliwy/oleju , sypiemy po 1 lyzce ziol, łyżeczkę papryki w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona
PychaDaniaSkładniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)piersi z przyprawami przełożyć do woreczka i dobrze rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami
W Mojej Kuchni Lubięmięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 220 o C. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat Smakuraczę. Z braku chęci do gotowania, tudzież czystego lenistwa- jak zwął tak zwął, postanowiłam jakiś czas temu zrobić obiad jednogarnkowy. Nic trudnego, skomplikowanego czy wyszukanego. Ot- takie zwykłe pałki kurczaka ;) Idąc na całkowitą łatwiznę, naczynie do zapiekania wysypałam najpierw kaszą, a później jeszcze warzywami, więc i surówka odpadła do robienia 😜 Jeśli narzekacie na chroniczny brak czasu, to ten obiad jest(...)czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 30dkg pieczarek 1 mała puszka kukurydzy Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka bulionu 1 łyżka masła Marynata mięsa: 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego Sól, pieprz, suszone zioła do smaku m.in. bazylia i tymianek Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy
Kuchnia w czekoladzie