marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:187/253)

Sos do hamburgerów – najlepszy! 329

marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów

Karo in the Kitchen
Makaron z wołowiną i warzywami 166

kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami 250 g wołowiny 100 g makaronu ryżowego wstążki 2 marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru

Pieguskowa Kuchnia
Szaszłyki 179

kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na około 200 stopni. Obieramy ziemniaki (jeśli mamy młode to proponuję je tylko wyszorować). Kroimy w ćwiartki i układamy w małej blaszce. Zlewamy marynatą, którą wykonujemy

Justa próbuje gotować
Kotlet drobiowy zapiekany. 267

kurczaka dojrzały pomidor pokrojony w plastry cebulka pokrojona w krążki twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi  lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę

Kuchnia Beaty
MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA 220

Marynata jest prosta do przygotowania, a mięsko z niej ma bardzo fajny orzeźwiający smak i jest niezwykle soczyste. Danie podałam na talerzu z serii  TAMARA- PORCELANA BOGUCICE . Zapraszam serdecznie do odwiedzin ich strony. Przepiękne naczynia,wspaniała kolekcja, każdy na pewno znajdzie odpowiednią zastawę dla siebie .   Składniki: 3 łyżki miodu sok z połowy cytryny 500 g piersi z kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 167

kurczaka jest nie lada sztuką. Całe to macerowanie, marynowanie, to jednak poświęcony czas i zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie(...)potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania. Jak to w kuchni azjatyckiej mieszają się w niej nity słodka i kwaśna. Zawiera cukry, które karmelizują się podczas smażenia, obtaczając mięso delikatną, muślinową

Niedzielny kucharz
Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili 201

kurczaka 4 łyżki miodu sok z 2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 5 cm kłącza imbiru 2 łyżki oleju (u mnie sezamowy) 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka soli Do podania: świeża lub suszona pietruszka 2 pomarańcze * PRZYGOTOWANIE Skrzydełka umyj, oczyść i osusz. Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z miodem, olejem, płatkami chili, solą i otartymi czosnkiem oraz imbirem. Marynatą zalej

Food Square
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z grilla. I kilka słów o udanym grillowaniu. 234

kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i polewamy mieszanką przypraw. Mieszamy tak, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane mięso zabieramy na grilla wraz z resztą przygotowanych składników – pokrojoną cukinią, paprykami, cebulą, małymi pomidorkami i boczkiem (opcjonalnie). Składniki nabijamy na patyczki (naprzemiennie, dowolna kolejność). Grillujemy (obracamy co jakiś czas) i polewam resztkami marynaty

Słodkie okruszki
Szynka z kurczaka z oliwkami. Wędlina z szynkowaru. 255

kurczaka zagrodowego 15 czarnych oliwek bez pestek 9 g soli 3 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny szczypta czosnku granulowanego 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem. Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Całe mięso wymieszać na marynatą

Codziennik Kuchenny
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 170

kurczaka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać

kuchnia doski
drobiowo-owocowe szaszłyki pieczone w piekarniku... 201

kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć w marynacie

W Mojej Kuchni Lubię
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 187

kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie

Di gotuje
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 198

kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie

DefinicjaSmaku
Kilka pomysłów na grilla? 125

grillowanie w rodzinnym lub towarzyskim gronie. Na grilla przygotowuję różne rodzaje mięsa i dobrej jakości kiełbaski jak również mnóstwo przystawek. Z mięsa najczęściej wybieram wieprzowe polędwiczki , filety z piersi kurczaka lub karkówkę . Lubię również grillować z mielonego mięsa . Często sięgam wtedy po mieloną jagnięcinę, grilluję kebab lub kofte . Lubię grillować i mieszać tak jak dzisiaj! Były szaszłyki z polędwicy(...)balsamicznego Dodatki pieczone ziemniaki grillowana cukinia Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kawałki. Do miski wlej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, cebulę i pietruszkę. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj marynatę i włóż mięso. Wymieszaj dokładnie i marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 5 minut po każdej stronie. Jeśli grill jest mocno nagrzany

codojedzenia
Karkówka z grilla z warzywami 231

zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory(...)zaszkodzi podać również przypiekane na grillu pszenne pieczywo, które u mnie jest niemal stałym repertuarem, stąd wspominam je przy większości grillowych przepisów. Karkówka to nie delikatny filet z kurczaka, więc wymaga nieco dłuższego opiekania. Papryka czy większe kawałki bakłażana i cukinii też muszą poleżeć dłuższą chwilę na ruszcie. Nie mniej jednak jeśli grill jest dobrze rozgrzany i wszystkie składniki umieścimy

Kulinarna Pokusa
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 264

którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE(...)zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego

Nerds Kitchen
Niskowęglowodanowa i niskokaloryczna kolacja 187

Jako dietetyk często korzystam z przepisów na potrawy, które są pełnowartościowe, zawierają mnóstwo witamin, błonnika oraz są niskokaloryczne. Zawsze staram się, żeby posiłki były smaczne, doprawione

wysmienity
Prosty trick na ziemniaki 119

marynata. Po około 45 minut układam je na papierze do pieczenia, którym wyłożyliśmy blachę. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ziemniaki przez około 35-40 minut. Wszystko zależy od tego, jak bardzo chcecie mieć je chrupiące. Tak przygotowane ziemniaki powinny być w środku miękkie, a z zewnątrz bardzo chrupiące. Pieczone ziemniaki idealne pasują do pieczonego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaki w całości podawane z sosem blue cheese 135

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Czosnek zgnieć i dokładnie wymieszaj z bazylią, rozmarynek, tymiankiem, solą pieprzem, olejem i wodą. KROK 2: Dokładnie wymyj ziemniaki, następnie zalej je wcześniej przygotowaną marynatą, tak by były obtoczone z każdej strony. KROK 3: Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie nałóż na nie wcześniej pokrojony w plastry(...)piekarnika na kolejne 15 minut.   Świetnie smakują z sosem blue cheesem, posypane koperkiem, jako dodatek do pieczonego mięsa.   Przepis na blue cheese:     Pałki z kurczaka i blue cheese.   SMACZNEGO

Związek na patelni
Golonka pieczona 142

pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami –  sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka(...)łyżka soli – 2-3 listki laurowe – 3-4 kulki ziela angielskiego -5-6 kulek czarnego pieprzu Do podania: pieczywo, chrzan, musztarda, ogórek kiszony i inne dodatki SKŁADNIKI MARYNATA: -3 łyżki oleju – 1 łyżeczka chilli – 2 łyżeczki wędzonej papryki – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka octu balsamico – 2 łyżki musztardy dijon lub francuskiej ziarnistej

nietylkopasta.pl
2 pyszne pomysły na lekkie, pełnowartościowe dania! 148

marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę. Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1- 2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry. 2. Piersi z kurczaka

Kraina Miodem Płynąca
SKRZYDEŁKA OSTRO SŁODKIE 340

skrzydełek kurczaka też można wyczarować pyszne danie. Wystarczą dobrze dobrane przyprawy i smaczny obiadek w kilka chwil gotowy. Zobaczcie sami Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy np francuskiej opakowanie mieszanki warzyw na patelnię Wykonanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy(...)solą, pieprzem, słodką papryką i chili.   Czosnek przeciskamy przez praskę. Keczup mieszamy z miodem i musztardą, dodajemy przeciśnięty czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godz do lodówki.  Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 50 minut. (Moim faworytem wśród rękawów do pieczenia jest ten  STELLA . Cenię go sobie

Z Majeczką w kuchni
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 150

smaczny obiad gotowy do odgrzania! Ważne jest też to, że po takim obiedzie nikt nie czuje się pełny i senny.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru 3 większe(...)ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego 250 ml wody Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z papryczki usunąć nasionka, imbir oskrobać ze skórki, czosnek obrać. Wszystko drobno posiekać. Mięso wyjąć z marynaty. Osuszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
UDKA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 167

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 4-6 ud ek z kurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie(...)łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu

JejKuchnia
Czosnkowe fileciki z serem halloumi 251

kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny i ok. trzy łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy fileciki z każdej strony, pod koniec dolewamy na patelnię resztę marynaty

MarcinChef
Pieczone skrzydełka. 581

marzę już tylko o tym by zatopić w nich zęby i poczuć ich cudowny smak... Mmmm... Polecam! Składniki na pieczone skrzydełka 1,2-1,5 kg skrzydełek z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oliwy 3 łyżki pikantnego sosu barbecue (BBQ) ewentualnie keczupu 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki chilli lub papryki słodkiej w zależności(...)stopnia pikantności :-)      Zmiażdżony czosnek, sos sojowy, oliwę, sos BBQ, miód i paprykę przekładamy do sporej miski, dobrze mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy w ściereczce i przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak tam poleżą kilka godzin (np. przez noc), ale wystarczy im godzinka, choć my czasami pomijamy marynowanie i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka Hot&Spicy z grzybowym risotto i brokułami. 179

kurczaka (dla 2 osób) *łyżeczka pieprzu cayenne *łyżka papryki słodkiej *troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu) *mała cebula *5 pieczarek *2 łyzki masła *pół małego jogurtu naturalnego *pół natki pietruszki *sól, pieprz dodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułów Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę

Wspólne smaki

Proponowane wyszukiwania