marchewki - 4038 przepisów (strona:161/270)

Pasztet drobiowy 210

drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić

Kuchnia Danusi
Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami 155

Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 2 suszone grzybki (opcjonalnie) 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso ugotować w osolonym wrzątku, po ugotowaniu pokroić w kostkę. 2. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. 3. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku, ewentualnie z dodatkiem suszonych grzybków. 4. Kaszę

Kuchnia domowa Ani
Zupa jarzynowa z brokułami 88

szczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw

Milion Smaków
Botwinka 74

Botwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze

Milion Smaków
Szejk warzywny 47

Bomba witaminowa na dobry początek dnia czyli gęsty szejk z sezonowych warzyw m.in. marchewki, pietruszki, selera czy sałaty. Jeśli komuś wydaje się za mdły, smak warzyw wspaniale ożywia i przełamuje dodatek jabłka. Na zdrowie

Milion Smaków
Rosół 76

Nigdy nie byłam fanką rosołu, ale to chyba jedna z najbardziej rozgrzewających zup. W mojej wersji musi być obowiązkowo z dodatkami: dużą ilością marchewki i natki pietruszki. Oprócz tego, smaku doda niewielka ilość lubczyku

Milion Smaków
Królik w potrawce 75

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
Zupa krem z marchwi, pomarańczy i imbiru 76

Pyszna, rozgrzewająca, syta zupa dla wielbicieli niekonwencjonalnych smaków. Połączenie marchewki z pomarańczą i imbirem zadowoli koneserów azjatyckich aromatów. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z niezawodnej lidlowej książki kucharskiej (Pascal kontra Okrasa lub Okrasa kontra Pascal

Milion Smaków
Pierś z indyka w imbirze 102

etapu marynowania bo dzięki niemu pierś nie będzie sucha. I koniecznie pilnujcie czasu grillowania bo zbyt długi również wysusza to delikatne mięso. Do indyka pasują rozmaite dodatki - ja polecam marchewkę z groszkiem

Milion Smaków
Włoskie ragout wołowe z marchewką 123

bywa z klasyką włoskie ragout wołowe naprawdę nigdy Wam się nie znudzi. Dodatek marchewki i pietruszki sprawia, że danie zyskuje lekko słodki posmak. Podajemy z makaronem tagliatelle

Milion Smaków
Kapuśniak 95

Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna. Przepis z instrukcji mojej mamy

Milion Smaków
Muffinki marchewkowe z korzenną nutą 62

umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką

Milion Smaków
Marchewka pieczona 133

Zaskakująco słodka, przepyszna świeża marchewka zamarynowana w oliwie z ziołami a następnie upieczona w piekarniku - będzie dobrym dodatkiem do letnich obiadów, jak również samodzielną, zdrową przekąską

Milion Smaków
Sok buraczano-marchewkowy z dodatkami 85

czerwonych krwinek, pomaga przy anemii, problemach układu krążenia, ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jego zalety można wymieniać bez końca. Jeśli nie lubicie smaku czystych buraków wspaniale sprawdzą się tu obok marchewek także jabłko czy arbuz. Sok najlepiej spożywać po odstaniu 2-3 godzin w ciemnym miejscu

Milion Smaków
Ciasto marchewkowo-orkiszowe 107

ciasto jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol. Dla aromatu - zmielony cynamon. Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy

Milion Smaków