marchewki - 4038 przepisów (strona:167/270)

Galareta z golonek indyczych 191

ziele angielskie, liść laurowy Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz. Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno. Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso. Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W   szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty. Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 230

Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach sól, pierz do posypania starty parmezan Rondel stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy oliwę i podsmażamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 211

Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 177

wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli

Bon Ton Italia
SALATKA JARZYNOWA ( SMIECIUCHA)  227

partner tez ja lubi, wiec robie ja nie tylko na swieta, ale tez w normalne dni, bez okazji.  Ponizej podaje przepis ;) SKLADNIKI: -6 ziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje)  -4-5 jajek  -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik

PychaDania
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 141

mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku  sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica

MamaOskarka
Łososiowy makaron z tajską nutą 146

były świeże zioła. Składniki: Makaron (u nas bez glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry

MamaOskarka
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 129

uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka.  Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą.  Surowkę przed konsumpcją najlepiej jest włożyć do lodówki na 20 minut

MamaOskarka
Jajeczne babeczki 161

wiecie gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy.  Marchew ścieramy na tarce

MamaOskarka
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 167

umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar

W SMAK
Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie z imbirem i cytryną 325

osób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie

Pasje Jolki
Zupa grzybowa na gęsinie 118

skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić

królestwo garów
Karp w szarym sosie 214

ryby.   Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia, wywar: włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) – około 200 g, 3 cebule, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika

królestwo garów
Karp w marynacie 137

płaty z karpia, sól, olej do smażenia, zalewa: 500 ml wody, 500 ml octu 3%, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. Płaty pokroić w dzwonka szerokości około 4 cm, oprószyć solą. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy, odstawić do ostudzenia. Włoszczyznę obrać, umyć

królestwo garów
Pasztet z dzika 89

dzika, 150 g mięsa z uda kaczki, 500 g podgardla, 8 jagód jałowca, 6 owoców ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu czarnego, 2 listki laurowe, gałązka rozmarynu, cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka,   1 kg wątróbki z gęsi,   100 g suchej bułki, 6 jajek, 3 zmielone owoce jałowca, 100 ml żubrówki, sól, pieprz, tłuszcz – najlepiej gęsi Mięso włożyć do dużego

królestwo garów