mimo, iż spodziewałam się czegoś innego, cała była mało, że jadalna; po prostu pyszna! Składniki podaję jednak na warzywa normalnej wielkości. ;) 2 małe kalarepy 5 średnich ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki połowa małego selera łodyżka i łyżka posiekanego lubczyku 1 mały por 1 cebula 3 liście laurowe sól, pieprz, masło posiekany koperek maggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw
Kuchenna Kontrrewolucyacebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych łodyżka i kilka liści lubczyku pieprz, sól łyżka oleju do smażenia pół małego selera 2 marchewki Mięso płuczemy (jeśli tego wymaga - opalamy nad gazem) i zalewamy w dużym garnku zimną, posoloną wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę, dorzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyanależy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze
Kuchenna Kontrrewolucyapowinno. Smakuje, jak w domu i jestem z siebie dumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula
Kuchenna KontrrewolucyaUwielbiam szpinak! Inne zdanie na jego temat, wynika prawdopodobnie z nieumiejętności jego przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże
Kuchenna Kontrrewolucyasporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową
Kuchenna Kontrrewolucyawiele osób omija z daleka, ja jednak za wszelkiej maści podrobami wręcz przepadam. Dobrze przyrządzone i ładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina garstka orzechów, pół na pół laskowych i włoskich łyżka masła łyżka mąki pszennej sól, pieprz, pieprz ziarnisty, ziele
Kuchenna Kontrrewolucyadobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym
Kuchenna Kontrrewolucya800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
Kuchenna Kontrrewolucyawyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym
Kuchenna Kontrrewolucyazupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu 1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera naciowego 2 nieduże ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego z kartonika oregano, bazylia, sól, pieprz Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyaulubioną zupą, ale złamana lekką kwasowością pomarańczy była przepyszna. Szybka i prosta. 800g marchwii 2 duże pomarańcze esencjonalny bulion warzywny pieprz, sól, kurkuma suszone liście selera naciowego do ozdoby Marchew obieramy i kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy zupę
Kuchenna Kontrrewolucyalubię, a że taniocha to straszna, żal nie jeść. :) W tej wersji jest lekko pikantny, a mięso delikatne i mięciutkie. Dla dwóch osób: 700g kurzych serduszek 1 średnia marchewka 1 nieduża pietruszka 1 spora cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki pieprzu cayenne
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy na połowy
Kuchenna Kontrrewolucyarodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka z jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje
Kuchenna Kontrrewolucya