marchewka - 20163 przepisów (strona:964/1345)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 315

pierwsze knajpki w Katowicach z "kuchnią chińską" były pełne mikrofalówek i odgrzewanych fixów Knorra. Dlatego wykorzystałam to co było dostępne, czyli paprykę, pomidory, ananasa z puszki, marchewkę i swoją intuicje. Na życzenie córki robię to danie co jakiś czas, które zresztą zdążyło się zmodyfikować, udoskonalić, ale za każdym razem smakuje wybornie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spring rolls z warzywami 147

warzyw. Podstawą oczywiście jest papier ryżowy, który dostaniecie w każdym markecie. W dobieraniu dodatków ogranicza Was tylko wyobraźnia     Składniki: 10 szt. papieru ryżowego 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 100 g rukoli 1 awokado 2 ogórki np. gruntowe 150 g makaronu ryżowego Dodatkowo: miska z ciepłą wodą Czytaj dalej... Artykuł Spring rolls z warzywami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Surówka z kalarepy, rabarbaru, pietruszki i marchewki w śmietanie 175

Kolejny pomysł na surówkę z rabarbarem :) Składniki: 2 młode kalarepki, 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 2 łodygi rabarbaru, natka pietruszki, szczypiorek, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w cienkie słupki razem z rabarbarem. Wymieszać z solą, cukrem do smaku, śmietaną i pokrojoną zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Surówka warzywna z rabarbarem, rzodkiewką i kalarepą 129

Surówka letnia, rabarbarowa podana w towarzystwie zielonej sałaty, skropiona cytryną i oliwą. Składniki: 1 pęczek rzodkiewki, 3 młode kalarepki, 1 pęczek młodej marchewki, 1 łodyga rabarbaru, 1 główka zielonej sałaty, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 1 cytryna, Oliwa, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Warzywa i rabarbar umyć i drobno poszatkować. Doprawić sokiem z cytryny z oliwą(kilka łyżek

Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 260

marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały poza brzuszek. Rybę ułożyć na folii aluminiowej i zawinąć pakiecik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl: truskawka melon jogurt 130

Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój spalający tłuszcz Koktajl: banan, melon, grejpfrut Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Zielony koktajl z kiwi i selerem Sok z kiszonych buraków Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango Mrożony jogurt truskawkowy Smoothie truskawkowo-melonowe

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowo-buraczane z owocami leśnymi 187

ciasto jest wilgotne, delikatne i całkiem zdrowe. Wiem, że przy napadzie ochoty na ciasto mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt

Smaczna Pyza
Bezglutenowe ciasteczka z marchewką i kokosem 157

Takie ciasteczka przygotowałam na Dzień Ojca. Większość mężczyzn na hasło „ciasteczka z marchewką” pokręci nosem, jednak nie w tym przypadku. Ten słodkawy wypiek przypomina w smaku kokosanki, jest lekki, nie jest tłusty. Do tego

Szybko Tanio Smacznie
Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 200

gładką masę Gdy piersi z kurczaka będą już gotowe, kroimy je na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wcześniej wyłożony pietruszkowy dip Podałam z surówką z marchewki i dymki polaną oliwą z oliwek Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Botwinka 126

Wiosenna błyskawiczna zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Smak doskonały, a do tego jeszcze ten kolor… mniam! Składniki: 3 szkl. bulionu pęczek botwinki z buraczkami marchewka pietruszka 5 ziemniaków kilka łyżek śmietany 18 % sok z cytryny koperek Liście botwinki umyć i poszatkować. Buraczki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Po 10 minutach

wyzwania kuchenne
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 219

wystudzenia. Mięso: -płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej kształtu prostokąta -sól, pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę

BaRepas
Kila pomysłów na... 142

Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da.  Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego, ryż jaśminowy Lubicie kurczaka w takiej wersji? Spróbujcie wersji bezmięsnej, nie pożałujecie, równie pyszna. No i na koniec stary dobry klasyk Makaron noodle z kurczakiem

More food, love and dreams
Ogród w czerwcu 162

różowa. Do niej dołączyła wyszukana w Zielonym centrum i wymarzona żurawka "Southern Comfort" o przepięknych złotych liściach. Widok na grządki: najwyższe są boby, przed nimi groszki, mini brukselka, trochę marchewki i sałaty. Na pierwszym planie eksperyment ogórkowy, trochę kopru i kminku, gipsówka i ledwie widoczne buraki liściowe. A tutaj druga grządka- na niej w tym roku królują dyniowate, pomidory

les mirabelles
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 224

które oliwki są strącane. Oliwki faszerowane 100 gramów mielonego mięsa 15 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 jajka mąka i tarta bułka 1 mała cebula dymka 1 mała młoda marchewka 1 małą łodyżka selera naciowego oliwa z oliwek parmezan świeże zioła masło parmezan kieliszek białego wytrawnego wina Masło rozpuszczamy z oliwą z oliwek. Podsmażamy startą cebulkę, marchew i seler naciowy

Bon Ton Italia
Grillowany szparagi w roladzie mięsnej z batatami 165

zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki. Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię aluminiową. Batat myjemy (nie obieramy), suszymy i kroimy w grube plastry. Folię aluminiową smarujemy masłem, posypujemy cukrem, dużą

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania