marchewka - 20163 przepisów (strona:960/1345)

Zupa rybna 203

dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę. Składniki: 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby 2 marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 ostra suszona lub świeża papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz ½ łyżeczki sumaku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego tymianek lubczyk Wykonanie

Mama Gotuje
Krupnik na gęsich pipkach 192

gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku. Składniki: 1 kg gęsich żołądków szyja gęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki rosołowe Wykonanie: Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody

Mama Gotuje
Sałatka warzywna 217

wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania u mnie ok. 350-400 g) 1 puszka groszku majonez musztarda sól pieprz Wykonanie: Warzywa ugotować w mundurkach

Mama Gotuje
Moja ulubiona zupa ogórkowa 168

pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek W 2,5 l wody gotować przez 40 minut mięso wołowe, dodać 2 liście laurowe

MarciochaKucharzy
Botwinka 135

Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka,  mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków 1,5 litry wody  1 łyżka masła  sól, pieprz, koperek 2 łyżki śmietany szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki

MarciochaKucharzy
Wakacyjna zupa jarzynowa 167

cieplutki dzień, nie chce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka  garść fasolki szparagowej kilka młodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie

MarciochaKucharzy
Barszcz ukraiński 195

Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy  około 2,5 litra wody (część

MarciochaKucharzy
Boczniaki a'la schabowy z własnej plantacji 195

oczywiście tylko dla własnych potrzeb :D Przyrządziłam je dziś standardowo a'la schabowe SKŁADNIKI kiść boczniaków mąka jajko bułka tarta sól, pieprz, olej puree ziemniaczane z lubczykiem surówka z marchewki i jabłka  Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej.  Smażyć na oleju do uzyskania

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 169

doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać przecier pomidorowy

MarciochaKucharzy
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 195

Może nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz   lubczyk, słodko papryka  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego

MarciochaKucharzy
Klopsiki w sosie koperkowym 186

sosie koperkowym SKŁADNIKI: 500 g -mięsa mielonego 1cebula  1 łyżka masła  1 jajko  bułka tarta  2-3 szklanki - wywaru jarzynowego   400ml śmietany 1 marchewka 1 pęczek - koperku   sól pieprz ziemniaki Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle.  Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem

MarciochaKucharzy
Wielkanocny żurek w chlebie 150

listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła 1 łyżka soli Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez

MarciochaKucharzy
Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 178

zupa rybna na świecie... SKŁADNIKI:   2 ryby słodkowodne (podobno najlepszy jest karp)   3-4 papryki kolorowe   2-3  pomidory   2 duże cebule   1 marchewka   1-2 ząbki czosnku   łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku   sól, pieprz   Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić

MarciochaKucharzy
Barszcz ukraiński 192

liści laurowych. W razie konieczności dolać wody.  Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem

MarciochaKucharzy
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 191

deser :) Tarta z kiszoną kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła  1/2 łyżeczki kminku 1 cebula  1/2 szklanki białego wina  garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania