smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera (daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną
Kuchnia Prezydentowejkostki) lub wody 3-4 kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby
Kuchnia PrezydentowejDziękuję Ci Paulinko, za ten świetny przepis! :) A gotowałam razem z: Karoliną - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ Bartoszem - http://www.smakeuropy.eu/ Elą - http://zkartoflanegopola.blox.pl Mileną - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com Pauliną - http://tryingtocookandbake.blogspot.com Składniki: marchew, ok 3-4 (u mnie 2) 1 seler średniej wielkości (u mnie spory kawałek) pietruszka 2 sztuki (u mnie 1) ryba (z kostki mintaja, albo dorsza, ok. 4 kostki
Kuchnia Prezydentowejduże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego
Kuchnia Prezydentowejpierwsze, które jadłam i pierwsze, które zrobiłam, secundo - zrobiłam je ja, właśnie ja, która to ja zarzekała się, że ciasta marchewkowego nigdy nie zrobi, bo co to ma znaczyć, marchewka w słodkim cieście...? Błeeee... No i zarzekała się żaba błota
Kuchnia PrezydentowejMakaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju i całość nadal smażymy
Moniki Smakołykikilka owoców truskawki Podawać na zimno Smacznego :) Zobacz także: Koktajl truskawka-kokos Koktajl marchew-truskawka-banan-lemon
KreatywnePinyPyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać
Tradycyjna Kuchniaosób na odchudzanie a ja ? po co stosuję? Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta - karotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek do chleba
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 3,5 l wody 560 g marchewek 370 g korzenia pietruszki 3-4 cebule nie obrane 135 g selera 5-6 ząbków czosnku nie obrane 40-50 g soli pół pęczka natki pietruszki zielone liście z jednego pora 6 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego większa szczypta lubczyku spora garść kolorowego pieprzu w ziarenkach 3 cm imbiru Przygotowanie: Warzywa
Gaździnka warzykroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej cebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy
Moniki Smakołykipszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak
Bon Ton Italiadanie. Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku
Dzieje kuchennej Wiewiórymyślałam, ale chciałam dobić to takiej ładnej okrągłej rocznicy :) Myślę, też, że pod tymi bardziej ambitnymi śniadaniami będą się pojawiać normalnie przepisy :) Przepis: 50g płatków owsianych + 10g marchewka starta na małych oczkach (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon coś do posłodzenia (daktyle, miód, cukier, słodzik) mielone orzechy Większą część płatków zalać ok.80ml wrzątku, posolić lekko, przykryć i odstawić do wchłonięcia
More food, love and dreamspomidorowego 2 łyżki ketchupu około 2 szkl.wody sól, pieprz listek, ziele majeranek Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka razem z marchewką poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować
Moje domowe kucharzenie