kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy
More food, love and dreamsZupa pieczarkowa z kaszą w wykonaniu Piotra była wyśmienita. Zupa jest gęsta i mimo małej ilości składników również pożywna, z marchewką, selerem, a jej zagęstnikiem jest kasza manna. Do jej przygotowania wykorzystano oprócz warzyw również masło i śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki. Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi! 25 dag pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. 3/4 szklanki soku z kiszonych ogórków 3 czubate łyżki stołowe mąki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziel a angielskiego 1 łyżka majeranku 1 nieduży grzybek suszony około 2,5 litra wody sól, pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 3 marchewki pokrojone w kostkę 1 papryczka chili drobno pokrojona 3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca 200 g przecieru pomidorow ego 1 szklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego) 1 mała
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarście soli (około 8-10 dag) Przygotowanie Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy i solimy warstwami - powinna puścić sok. Uwaga: im więcej soli, tym lepiej, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii, natomiast lactobacillusom nie szkodzi. Oczywiście nie można
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapoczątku opłukaną soczewicę czerwoną gotuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam do rozgotowania. W tym czasie na patelnię wrzucam starte na "dużych oczkach" pieczarki oraz marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, duszę wszystko z odrobiną wody aż warzywa będą dość miękkie. Najlepiej żeby były al dente, ponieważ będą się jeszcze piekły w piecu
Życie na widelcupomysłu co na obiad. Domownikom smakuje, a nawet gdy długo jej nie robię to proszą o nią. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 torebki (200 g) ryżu 3 średnie marchewki 1 puszka kukurydzy 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego sól do smaku (1 łyżeczka) olej
Kuchcik gotujestarszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa
Powiedz dietom niesushi . Możemy też wszystkie wrzucić do zupy ;) Przepis znalazłam na stronie ' Co do jedzenia '. Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje: pancerze z ok. 1 kg krewetek 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mała cebula w łupince 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki pietruszki 2 gałązki koperku
My Culinary Artdwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy. Ryż gotujemy z łyżką oliwy w wywarze w warzyw. U mnie kapusta włoska, dwie pietruszki, 4 marchewki, kawałek selera. Ryż powinien być miękki. Rynienkę do zapiekania wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki
BaRepasPieczone skrzydło z indyka średnie skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego
Truskawkowa Fiestakartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników
Roślinna - blog wegańskizagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem obieramy ze skorupek. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie EwyJeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju
Trzeci talerzLekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii. 3 średnie cukinie 1 kalafior 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić
Trzeci talerz